Hoe Lang is een Hond Loops? Inzichten en Tips van een Expert

Als ervaren blogger en hondenliefhebber krijg ik vaak de vraag: “Hoe lang is een hond loops?” Het antwoord op deze vraag kan variëren, maar over het algemeen duurt de loopsheid bij de meeste teven ongeveer twee tot vier weken. Dit is echter slechts een gemiddelde, want elke hond is uniek en daarom kan de duur van de loopsheid per individu verschillen.

Dit verschil in duur hangt af van diverse factoren, zoals het ras van de hond, haar leeftijd en algemene gezondheidstoestand. Het opmerken van de eerste tekenen van loopsheid kan ook lastig zijn als je niet weet waar je op moet letten. Daarom zal ik in dit artikel dieper ingaan op wat loopsheid precies inhoudt, hoe je het kunt herkennen en wat je kunt verwachten gedurende deze periode.

Tot slot wil ik benadrukken dat hoewel dit artikel bedoeld is om informatie te verstrekken over hoe lang een hond gemiddeld genomen loops is, er geen vervanging bestaat voor professioneel diergeneeskundig advies. Als je vragen of zorgen hebt over jouw huisdier, raad ik altijd aan om contact op te nemen met een dierenarts.

Wat betekent “loops” zijn bij een hond?

Wanneer we zeggen dat een teefje ‘loops’ is, bedoelen we haar vruchtbare periode. Dit is de tijd waarin ze fysiek in staat is om zwanger te worden. Het lijkt op wat wij mensen kennen als ovulatie.

Het proces van loopsheid begint doorgaans wanneer een teef ongeveer zes maanden oud is, hoewel dit kan variëren afhankelijk van het ras en de individuele hond. De eerste tekenen kunnen subtiele gedragsveranderingen zijn, zoals verhoogde aanhankelijkheid of rusteloosheid.

Tijdens deze periode zal je merken dat je hond meer interesse toont in mannelijke honden en vice versa. Je kunt ook fysieke symptomen zien zoals een gezwollen vulva en bloederige afscheiding. Het is belangrijk om op deze signalen te letten omdat een loops teefje zwanger kan raken.

Loopsheid duurt gemiddeld 21 dagen maar dit kan variëren tussen 10 tot 28 dagen. Gedurende deze tijd doorloopt de teef verschillende stadia waaronder pro-oestrus, oestrus (het daadwerkelijk vruchtbaar zijn) en met-oestrus.

Hierbij nog even samengevat:

 • Loops zijn betekent dat het vrouwtje vruchtbaar is
 • Eerste loopsheid treedt meestal op rond de leeftijd van zes maanden
 • Te herkennen aan gedragsveranderingen en fysieke symptomen
 • Duur: gemiddeld 21 dagen, maar varieert tussen 10 en 28 dagen

Het begrijpen van wat loops zijn bij een hond is cruciaal voor elke hondenbezitter, vooral als je niet van plan bent om met je hond te fokken. Door deze perioden goed in de gaten te houden, kun je ongewenste zwangerschappen voorkomen en zorg dragen voor het welzijn van je huisdier.

Symptomen en gedrag van een loopse hond

Het herkennen van de symptomen en het gedrag van een loopse hond is belangrijk, zodat je weet wanneer je viervoeter extra zorg nodig heeft. Iedere teef is anders, dus ‘t kan zijn dat niet elke hond alle symptomen vertoont.

Een duidelijk teken dat je hond loops kan worden, is verandering in haar gedrag. ‘t Kan zijn dat ze rustelozer wordt, meer aandacht vraagt of juist afstandelijker wordt dan normaal. Haar eetlust kan ook veranderen: sommige teven eten minder tijdens hun loopsheid, terwijl anderen juist meer gaan eten.

Daarnaast zal je waarschijnlijk merken dat haar vulva opzwelt. Dit gebeurt meestal een paar dagen voordat de bloeding begint. De hoeveelheid bloedverlies varieert per hond: bij sommige teven is het nauwelijks zichtbaar, terwijl andere duidelijk bloeden.

Bovendien zal ze waarschijnlijk aantrekkelijker worden voor reutjes als ze loops is. Ze kunnen agressiever of nerveus worden als er mannetjeshonden in de buurt zijn en kunnen zelfs proberen om weg te lopen om een partner te zoeken.

Tot slot kunnen er fysieke veranderingen optreden zoals een glanzende vacht en harde tepels door hormonale schommelingen die plaatsvinden tijdens de loopsheid.

Al deze signalen samen helpen jou om te bepalen of je hond loops begint te worden. Vergeet niet dat elke hond uniek is en dat het gedrag kan variëren. Het belangrijkste is om je hond goed in de gaten te houden en eventuele veranderingen aan haar dierenarts te melden.

Hoelang duurt de loopsheid bij een hond?

Laten we ons verdiepen in de fascinerende wereld van honden en hun voortplantingscyclus. De periode waarin een teef vruchtbaar is, oftewel ‘loops’ is, kan behoorlijk variëren. Normaliter duurt deze fase ongeveer 2 tot 4 weken.

Een van de eerste tekenen dat je hond loops wordt, is vaak een verandering in haar gedrag. Ze kan meer aanhankelijk of juist terughoudend zijn. Vaak merk je ook op dat ze vaker dan normaal moet plassen. Dit alles valt samen met fysieke veranderingen zoals het zwellen van haar vulva en bloeding.

De daadwerkelijke vruchtbare periode binnen de loopsheid varieert ook sterk per individuele hond en ligt meestal tussen dag 9 en dag 14 van de cyclus. Het is echter belangrijk om te weten dat dit slechts gemiddelden zijn – sommige teven kunnen eerder of later in hun cyclus vruchtbaar zijn.

Daarbij komt nog eens kijken dat elke hond uniek is. Sommigen hebben regelmatigere cycli dan anderen, wat betekent dat het aantal keren per jaar dat ze loops worden kan variëren. Gemiddeld genomen komen de meeste honden echter twee keer per jaar in deze fase.

Tot slot wil ik benadrukken hoe belangrijk het is om tijdens deze periode goed voor je huisdier te zorgen. Zorg ervoor dat je viervoeter altijd toegang heeft tot vers water en let extra op tijdens wandelingen om ongewenste paringen te voorkomen.

Dus hoe lang is een hond loops? Het antwoord hangt af van de individuele hond, maar meestal ligt het tussen de 2 tot 4 weken.

Wat zijn de fases van de loopsheid bij een hond?

Eerst moet ik even duidelijk maken dat elke hond uniek is en dus ook het proces van loopsheid kan variëren. Over het algemeen bestaat dit proces uit vier hoofdfasen.

De eerste fase wordt de pro-oestrus genoemd, die ongeveer 9 dagen duurt. Gedurende deze periode worden teefjes aantrekkelijker voor reuen, maar ze zijn nog niet klaar om te paren. Je zult merken dat je hond meer interesse toont in mannelijke soortgenoten en er kunnen wat druppels bloed verloren gaan.

Daarna komt de oestrus, ofwel de daadwerkelijke loopsheid, waarin ze vruchtbaar zijn. Het bloeden stopt meestal rond deze tijd en je merkt misschien dat je hond meer flirt met reuen. Deze fase duurt gemiddeld 9 dagen, maar kan uiteenlopen van 4 tot 24 dagen.

Na dit ‘hoogtepunt’ begint de metoestrus, een fase waarin uw hond niet langer geïnteresseerd is in paren en haar lichaam zich voorbereidt op een mogelijke zwangerschap. Dit stadium duurt ongeveer twee maanden.

Ten slotte hebben we de anoestrusfase, die tussen zes en negen maanden kan duren. Tijdens deze periode is er geen seksuele activiteit; het is eigenlijk een rustperiode tussen twee cycli in.

Dit zijn grofweg de fases van loopsheid bij een hond:

 • Pro-oestrus: bereidt uw teefje voor op paring (9 dagen gemiddeld)
 • Oestrus: uw teefje is klaar om te paren (4 tot 24 dagen)
 • Metoestrus: herstelfase na de loopsheid (ongeveer twee maanden)
 • Anoestrus: rustperiode voor de volgende cyclus (6 tot 9 maanden)

Ik hoop dat dit inzicht helpt bij het begrijpen van wat er met je hond gebeurt als ze loops is. Maar vergeet niet, elke hond is anders en deze fases kunnen variëren!

Hoe kun je een loopse hond verzorgen?

Het zorgen voor een loopse hond kan soms een uitdaging zijn, maar met de juiste kennis en voorbereiding is het goed te doen.

In de eerste plaats is hygiene cruciaal. Loopse honden kunnen bloed verliezen, dus ‘t is belangrijk om je huis schoon te houden. Je kunt speciale broekjes aanschaffen die helpen bij het opvangen van het bloedverlies.

Dan, afleiding speelt ook een grote factor tijdens deze periode. Zorg ervoor dat je genoeg speeltjes en activiteiten in huis hebt om jouw viervoeter bezig te houden. Maak lange wandelingen of ga vaker spelen in het park om haar energie kwijt te raken.

Let daarnaast op haar eetlust. Soms kan ze minder eten dan normaal, door hormonale veranderingen tijdens de loopsheid. Bied haar voedsel aan zoals gewoonlijk, maar dwing haar niet als ze niet wilt eten.

Verder nog, let extra op andere dieren rondom jouw huisdier gedurende deze periode. De geur van een loopse teef kan ongewenste aandacht trekken van reuen in de buurt die willen paren.

Laatstelijk, begrijp dat dit ‘n natuurlijk proces is en wees geduldig met jouw hond tijdens deze fase van haar leven.

Waarom is het belangrijk om een loopse hond gescheiden te houden?

Het is essentieel om je bewust te zijn van de noodzaak om een loopse teef apart te houden. Dit heeft meerdere redenen, die ik hieronder zal toelichten.

Ten eerste, als je niet wilt dat je hond puppies krijgt, moet je haar weghouden van ongecastreerde reuen. Loopse teven verspreiden feromonen die onweerstaanbaar zijn voor mannelijke honden en ze kunnen grote afstanden afleggen om bij haar in de buurt te komen. Het is dus cruciaal om haar goed in de gaten te houden en gescheiden te houden van mannelijke honden.

Daarnaast kan het gedrag van een loopse teef veranderen, wat stress kan veroorzaken bij andere huisdieren of gezinsleden. Ze kan meer prikkelbaar of rusteloos worden, en er zijn gevallen waarin ze zelfs agressief kan worden naar andere dieren of mensen toe. Door haar geïsoleerd te houden kun je deze mogelijke problemen vermijden.

Bovendien kunnen er ook gezondheidsrisico’s aan verbonden zijn als een jonge of oudere hond zwanger raakt. Dus naast het voorkomen van ongewenste nestjes, zorgt het gescheiden houden van een loopse hond ook voor hun welzijn en gezondheid.

Kortom, het scheiden van een loopse teef is geen kwestie van gemak maar eerder eentje die gericht is op bescherming – bescherming tegen ongewenste zwangerschappen, potentieel destructief gedrag en mogelijke gezondheidsrisico’s.

Ik hoop dat dit je een duidelijk beeld geeft waarom het zo belangrijk is om je loopse hond gescheiden te houden. Het kan wat extra moeite kosten, maar uiteindelijk is het in het beste belang van iedereen betrokken – inclusief de teef zelf!

Hoe kun je voorkomen dat een loopse hond gedekt wordt?

Het voorkomen dat je loopse teef gedekt wordt, is natuurlijk van cruciaal belang als je niet wilt dat ze pups krijgt. Er zijn verschillende manieren om dit te bereiken, en ik ga er nu een paar bespreken.

Een methode die veel eigenaren gebruiken, is het simpelweg binnenhouden van hun hond tijdens haar loopsheid. Dit kan lastig zijn, want honden hebben beweging nodig. Maar ‘t is wel een effectieve manier om ongewenste dekking te vermijden.

Een andere optie is het gebruik van speciale broekjes voor loopse teven. Deze broekjes bedekken de achterkant van de hond en voorkomen op deze manier direct contact met reuen. Ze zijn in allerlei maten beschikbaar en kunnen dus bij vrijwel elke hond passend gemaakt worden.

Natuurlijk helpt ook altijd alert blijven! Houd nauwlettend in de gaten waar je hond zich bevindt en wie er in haar buurt is wanneer ze buiten is – zelfs in je eigen tuin! Je weet immers nooit wanneer er een reu in de buurt kan zijn.

Tot slot zou sterilisatie overwogen kunnen worden als permanente oplossing. Dit heeft echter ook z’n nadelen en risico’s – dus neem deze beslissing niet lichtvaardig maar overleg eerst grondig met een betrouwbare dierenarts.

Dus daar heb je ‘t: vier mogelijke methodes om ervoor te zorgen dat jouw loopse teef niet gedekt wordt. Ieder heeft z’n voor- en nadelen, dus het is aan jou om te bepalen welke methode het beste bij jouw situatie past.

Kan een hond gesteriliseerd worden om de loopsheid te stoppen?

Ja zeker, sterilisatie is eigenlijk een veelgebruikte methode om de loopsheid bij honden te stoppen. Het is echter belangrijk om op te merken dat dit een ingrijpende operatie is en niet zonder risico’s komt. Voordat je deze beslissing neemt, moet je dus goed nadenken over de voors en tegens.

Bij sterilisatie worden de eierstokken van een vrouwelijke hond verwijderd, waardoor ze geen vruchtbaarheidsperioden of -cycli meer heeft. Dit betekent dat ze niet meer loops kan worden. Maar er zijn ook andere effecten van sterilisatie die in acht moeten worden genomen:

 • Sterilisatie vermindert het risico op bepaalde soorten kanker bij honden.
 • Het kan gedragsveranderingen veroorzaken. Sommige honden kunnen na sterilisatie rustiger worden, terwijl anderen mogelijk juist actiever of angstiger worden.
 • Gesteriliseerde honden hebben vaak minder calorieën nodig en lopen daardoor het risico op gewichtstoename als hun dieet niet wordt aangepast.

Er zijn dus duidelijke voordelen aan het steriliseren van je hond, maar zoals gezegd brengt het ook risico’s met zich mee. Elk individueel geval is anders en wat voor de ene hond werkt, werkt misschien niet voor een andere.

Het belangrijkste is om open gesprekken te hebben met jouw dierenarts over wat het beste is voor jouw huisdier. Zij kennen de gezondheidsgeschiedenis en het temperament van je hond en kunnen advies geven dat specifiek op jullie situatie is toegespitst.

Dus ja, een hond kan gesteriliseerd worden om de loopsheid te stoppen. Maar de beslissing om dit daadwerkelijk te doen moet altijd gebaseerd zijn op wat het beste is voor de hond in kwestie. Sterilisatie is slechts één optie, en er kunnen andere manieren zijn om met de loopsheid van jouw hond om te gaan die beter passen bij jouw levensstijl en die van haar.

Is het normaal dat een hond niet loops wordt?

Ik begrijp dat sommige hondenbezitters zich zorgen maken wanneer hun teefje niet loops wordt. Maar is dit eigenlijk wel zo abnormaal? Laten we deze kwestie eens onder de loep nemen.

In het algemeen, worden de meeste teven twee keer per jaar loops. Echter, kleinere rassen kunnen vaker loops worden terwijl grotere rassen misschien maar één keer per jaar loops worden. Het is ook belangrijk om te weten dat elke hond anders is, dus er kan variatie zijn in hoe vaak en wanneer ze loops worden.

Sommige factoren kunnen invloed hebben op of een hond al dan niet loops wordt. Zo kan stress bijvoorbeeld de cyclus van een hond verstoren. Ziekten of aandoeningen aan de voortplantingsorganen kunnen ook invloed hebben op de vruchtbaarheidscyclus van een teefje.

Het is mogelijk dat je denkt dat je hond niet loops wordt, terwijl ze in feite stille cycli heeft – waarbij ze fysieke symptomen van oestrus (de periode waarin ze vruchtbaar is) nauwelijks vertoont. In zulke gevallen zou je haar gedrag nauwlettend moeten observeren, omdat gedragsveranderingen zoals verhoogde agressie of meer aanhankelijkheid nog steeds merkbaar kunnen zijn.

Als je twijfelt of bezorgd bent over het feit dat je hond niet loops wordt, raad ik altijd aan om contact op te nemen met een dierenarts voor professioneel advies. Het is beter om veilig te zijn dan sorry. Vergeet niet dat de gezondheid van onze honden altijd voorop moet staan.

Conclusie

Na een grondige analyse van de vraag “hoe lang is een hond loops”, kunnen we concluderen dat het antwoord niet zo eenvoudig is. Het hangt af van verschillende factoren zoals het ras, de grootte en de algemene gezondheidstoestand van uw hond.

Over het algemeen kan ik zeggen dat de meeste teefjes twee keer per jaar loops worden. De duur varieert meestal tussen twee en drie weken, maar dit kan ook korter of langer zijn. Dus als je ooit in twijfel bent over hoe lang jouw hond loops zal zijn, raadpleeg dan altijd je dierenarts voor advies.

Ik heb gemerkt dat er veel misvattingen bestaan rondom dit onderwerp. Velen geloven bijvoorbeeld dat kleinere rassen minder tijd loops zijn dan grotere rassen. Maar uit mijn ervaring blijkt dit niet noodzakelijkerwijs waar te zijn.

Hieronder vind je een korte samenvatting van de belangrijkste punten die ik in deze blogpost heb besproken:

 • Teefjes worden doorgaans twee keer per jaar loops
 • De duur van hun loopsheid varieert tussen 2 tot 3 weken
 • Dit kan variëren op basis van verschillende factoren zoals ras, grootte en gezondheid

In afsluiting wil ik benadrukken hoe belangrijk het is om goed voorbereid te zijn op de periode wanneer jouw hond loops wordt. Neem alle nodige voorzorgsmaatregelen zoals het beschermen van je meubels en vloeren, evenals het handhaven van goede hygiëne. Ook moet je goed letten op tekenen van ongemak of ziekte bij je hond tijdens deze periode.

Ik hoop dat dit artikel nuttig is geweest en dat het een aantal van jouw vragen over hoe lang een hond loops is, heeft beantwoord. Onthoud, elke hond is uniek en daarom kunnen hun ervaringen met loopsheid ook variëren.