Wat Mag Een Hond Niet Eten: Essentiële Informatie Voor Elke Hondeneigenaar

Als trotse hondeneigenaar wil ik alleen het beste voor mijn trouwe viervoeter. Het is dan ook belangrijk om te weten wat een hond wel en niet mag eten. Er zijn namelijk veel voedingsmiddelen die voor ons mensen volkomen veilig zijn, maar schadelijk kunnen zijn voor onze huisdieren. In dit artikel zal ik de do’s en don’ts bespreken als het gaat om de voeding van je hond.

Het kan verleidelijk zijn om je hond af en toe te verwennen met een stukje van je eigen maaltijd. Maar pas op! Sommige alledaagse voedingsmiddelen kunnen giftig zijn voor je hond. Chocolade bijvoorbeeld, bevat theobromine, wat dodelijk kan zijn voor honden.

In tegenstelling tot katten hebben honden een omnivoor dieet – ze eten zowel vlees als groenten en granen. Toch betekent dit niet dat alle menselijke voedsel veilig is voor hen. Zelfs sommige soorten fruit en groenten kunnen problematisch zijn, zoals druiven of uien, die nierschade bij honden kunnen veroorzaken.

Wat is gevaarlijk voedsel voor honden?

Het is essentieel om te weten wat je hond wel en niet mag eten. Sommige voedingsmiddelen die veilig zijn voor mensen, kunnen namelijk schadelijk of zelfs dodelijk zijn voor honden. Hieronder volgt een lijst van enkele voedingsmiddelen die gevaarlijk kunnen zijn voor je trouwe viervoeter.

 • Chocolade: Dit is waarschijnlijk een van de bekendste ‘no-go’ voedingsmiddelen voor honden. Chocolade bevat theobromine, een stof die zeer giftig kan zijn voor onze huisdieren.
 • Avocado’s: Hoewel gezond voor mensen, bevatten avocado’s persin, dat hartfalen bij honden kan veroorzaken.
 • Druiven en rozijnen: Deze vruchten kunnen nierfalen bij honden veroorzaken.

Maar dit is niet de volledige lijst. Er zijn nog veel meer andere voedingstoffen waar je op moet letten zoals uien, knoflook, alcoholische dranken en cafeïne. Elk van deze kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken bij je hond.

De symptomen na het eten van deze risicovolle producten variëren sterk per type voedsel en de hoeveelheid ervan die door de hond is ingenomen. Symptomen kunnen variëren van braken tot epileptische aanvallen en zelfs coma of overlijden in extreme gevallen.

Daarom raad ik altijd aan om contact op te nemen met je dierenarts als je vermoedt dat je huisdier iets heeft gegeten wat hij niet mag. Beter voorkomen dan genezen, zoals het gezegde luidt.

Om je hond veilig te houden, is het een goed idee om op de hoogte te blijven van welk voedsel veilig is voor hem en welk voedsel dat niet is. Maak er een gewoonte van om altijd de ingrediëntenlijst te controleren voordat je iets aan je hond geeft. Vergeet ook niet dat zelfs sommige ‘hondvriendelijke’ producten in grote hoeveelheden problemen kunnen veroorzaken.

Het kan overweldigend zijn om alles bij te houden, maar als baasje wil je natuurlijk het beste voor je trouwe viervoeter!

Welke voedingsmiddelen moet je vermijden?

Het is essentieel om te weten welke voedingsmiddelen schadelijk kunnen zijn voor je hond. Sommige producten die we dagelijks consumeren, kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken bij onze viervoetige vrienden. Ik zal een aantal van deze voedingsmiddelen opnoemen en uitleggen waarom ze gevaarlijk kunnen zijn.

Chocolade is waarschijnlijk de meest bekende ‘no-no’ voor honden. Het bevat theobromine, een stof die dodelijk kan zijn voor onze huisdieren. Honden kunnen deze stof niet goed metaboliseren, wat kan leiden tot problemen met het zenuwstelsel en het hart.

Uien en knoflook behoren ook tot de verboden lijst. Ze bevatten thiosulfaat, dat de rode bloedcellen van honden kan beschadigen en leiden tot hemolytische anemie. Zelfs kleine hoeveelheden kunnen schadelijk zijn, dus vermijd ze volledig in het dieet van uw hond.

Avocado’s bevatten persin, een fungicide dat in grote hoeveelheden giftig kan zijn voor honden. Hoewel sommige rassen minder gevoelig lijken te zijn dan anderen, is het beter om op veilig te spelen en dit fruit uit hun menu te weren.

Ook druiven en rozijnen moeten vermeden worden omdat ze nierfalen bij honden kunnen veroorzaken. Het exacte ingrediënt dat dit veroorzaakt is nog onbekend maar zelfs kleine porties kunnen al schadelijk zijn.

Ten slotte, hoewel het misschien verrassend is, behoren ook zuivelproducten tot de te vermijden voedingsmiddelen. Veel honden zijn lactose-intolerant en kunnen diarree krijgen van melk of kaas.

Zorg ervoor dat je deze voedingsmiddelen uit de buurt van je hond houdt. Het kan een wereld van verschil maken voor hun gezondheid en welzijn. Onthoud echter dat dit geen uitputtende lijst is en er nog vele andere voedingsmiddelen zijn die schadelijk kunnen zijn voor jouw huisdier. Raadpleeg altijd een dierenarts als je twijfelt over wat veilig is om aan je hond te geven.

Chocolade en andere zoetigheden

Chocolade is misschien wel de bekendste zoetigheid die je niet aan je hond mag geven. Het bevat theobromine, een stof die voor honden zeer giftig kan zijn. De effecten variëren van braken en diarree tot ernstigere symptomen zoals hartproblemen of zelfs overlijden. ‘t Is belangrijk om te weten dat donkere chocolade meer theobromine bevat dan melkchocolade, dus het type chocolade doet er ook toe.

Niet alleen chocolade is potentieel gevaarlijk voor je viervoeter, maar ook veel andere zoete snacks kunnen problemen veroorzaken. Zoethout bijvoorbeeld, hoewel het natuurlijk lijkt, kan leiden tot spierzwakte en zelfs hersenschade bij honden als het in grote hoeveelheden wordt ingenomen.

Artificiële zoetstoffen zijn een ander gevaarsgebied. Xylitol is een veelgebruikte suikervervanger in producten zoals kauwgom, zuurtjes en tandpasta. Inname van xylitol kan bij honden leiden tot een plotselinge daling van de bloedsuikerspiegel (hypoglykemie), wat zorgt voor symptomen als desoriëntatie, convulsies en in extreme gevallen zelfs coma.

Zelfs sommige soorten fruit kunnen een probleem vormen – druiven en rozijnen zijn bekend om hun toxiciteit voor honden, met potentiële nieraandoeningen als mogelijk resultaat. Hoewel we nog steeds niet helemaal begrijpen waarom deze vruchten giftig zijn voor honden, is ‘t wel duidelijk dat ze absoluut vermeden moeten worden.

Dus, terwijl we misschien geneigd zijn om onze trouwe vrienden te verwennen met een zoete traktatie, moeten we altijd heel bewust zijn van wat wel en niet veilig is. Het is altijd beter om het zekere voor het onzekere te nemen en bij twijfel je dierenarts te raadplegen.

Uien en knoflook

Het is misschien verrassend, maar uien en knoflook zijn twee voedingsmiddelen die je aan je hond moet vermijden. Ze behoren tot de Allium-familie, die ook prei, sjalotten en bieslook omvat. Deze groenten bevatten een stof genaamd thiosulfaat, dat voor honden giftig kan zijn.

De consumptie van uien of knoflook kan bij honden leiden tot hemolytische anemie – een aandoening waarbij de rode bloedcellen sneller worden afgebroken dan het lichaam ze kan vervangen. Symptomen kunnen variëren van verlies van eetlust en lethargie tot donkere urinekleur. Hoewel dit meestal gebeurt na het consumeren van grote hoeveelheden in één keer, kan regelmatige consumptie van kleine hoeveelheden over tijd even schadelijk zijn.

Het gevaarlijkst is het feit dat symptomen vaak pas dagen nadat je huisdier de giftige stof heeft ingenomen optreden. Dit maakt het moeilijker om een directe link te leggen tussen wat je hond heeft gegeten en zijn ziekte. Als je vermoedt dat je hond uien of knoflook heeft ingeslikt, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts.

Zelfs voedsel dat gekookt is met uien of knoflook moet worden vermeden omdat de thiosulfaten nog steeds aanwezig kunnen zijn na het koken. Het gaat hier niet alleen om verse producten; gedroogde poeders, rauw en gekookt voedsel kunnen allemaal schadelijk zijn voor je hond.

Dus, hoewel uw hond misschien smachtend kijkt terwijl u geniet van een heerlijke maaltijd bereid met deze ingrediënten, is het belangrijk om weerstand te bieden aan die zielige blik. Het vermijden van uien en knoflook kan helpen om ernstige gezondheidsproblemen bij uw huisdier te voorkomen.

Druiven en rozijnen

Druiven en rozijnen zijn misschien zoetigheidjes die de meeste mensen zonder nadenken eten, maar voor honden kunnen ze dodelijk zijn. Het is niet precies bekend waarom deze vruchten zo schadelijk zijn voor onze viervoeters, maar zelfs in kleine hoeveelheden kunnen ze ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.

Eén ding is zeker; de giftige stoffen in druiven en rozijnen kunnen bij honden leiden tot een plotselinge nierfalen. Dit betekent dat de nieren stoppen met het filteren van afvalstoffen uit het bloed. Symptomen als braken, lusteloosheid en depressie kunnen al binnen 12 uur na consumptie optreden. In ernstige gevallen kan dit zelfs resulteren in coma of dood.

Let op: alle soorten druiven – witte, rode, zaadloze – hebben hetzelfde toxische effect op honden. En aangezien rozijnen niets meer zijn dan gedroogde druiven, vormen ook zij een groot risico.

Het is belangrijk om te onthouden dat er geen veilige hoeveelheid druiven of rozijnen voor uw huisdier bestaat. Elk stuk fruit kan mogelijk gevaarlijk zijn. Als u vermoedt dat uw hond per ongeluk wat van deze vruchten heeft gegeten, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts.

Wat doe je als je merkt dat je hond toch één van deze vruchten heeft ingenomen? Wacht niet tot er symptomen optreden. Snel handelen kan het verschil betekenen tussen leven en dood voor uw hond. Bel direct de dierenarts, zij kunnen u adviseren over de beste stappen om te nemen.

Melk en zuivelproducten

Hoewel het misschien verleidelijk kan zijn om je hond een bakje melk te geven, is ‘t belangrijk om te weten dat veel honden lactose-intolerant zijn. Net als sommige mensen kunnen honden moeite hebben met het verteren van lactose, de suiker die in melk en zuivelproducten voorkomt. Dit kan leiden tot ongemakkelijke symptomen zoals gasvorming, diarree of braken.

Laat me hier een voorbeeld geven. Stel je voor, je hebt net genoten van een heerlijk ijsje en je trouwe viervoeter kijkt naar je op met smekende ogen. Hoewel het moeilijk is om weerstand te bieden aan die bedelende blikken, moet ik benadrukken dat ijs – net als andere zuivelproducten – niet geschikt is voor honden. Het bevat zowel suiker als lactose, twee ingrediënten die spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken bij onze harige vrienden.

Het betekent echter niet dat alle zuivel schadelijk is voor honden. Sommige producten zoals yoghurt of kaas bevatten lagere niveaus van lactose en kunnen in kleine hoeveelheden worden gegeven. Maar let wel op: deze moeten ongezoet zijn en mogen geen toegevoegde smaakstoffen of zoetstoffen bevatten.

Hieronder vind je een overzichtelijke tabel met de verschillende soortgelijke items:

Zuivelproduct Geschikt voor Hond?
Melk Nee
Ijs Nee
Kaas Met mate
Yoghurt Met mate

Terwijl ik dit onderwerp belicht, wil ik je eraan herinneren dat als je twijfelt over wat je hond wel en niet kan eten, het altijd ‘t beste is om contact op te nemen met een dierenarts. Hoewel sommige voedingsmiddelen voor ons veilig kunnen lijken, kunnen ze voor onze huisdieren schadelijk zijn. Dus als het gaat om de gezondheid van je hond, kun je maar beter veilig zijn dan sorry!

Koffie en cafeïnehoudende producten

Koffie is niet alleen ongezond voor honden, maar kan zelfs dodelijk zijn. Net als chocolade bevat koffie theobromine, een stof die giftig is voor honden. Honden kunnen theobromine niet effectief metaboliseren, wat kan leiden tot vergiftiging.

Cafeïne is ook gevaarlijk voor honden. Het stimuleert het centrale zenuwstelsel en kan hartproblemen veroorzaken. Zelfs kleine hoeveelheden cafeïne kunnen symptomen zoals rusteloosheid, snelle ademhaling, tremoren en hartkloppingen veroorzaken.

Mogelijk denk je dat een klein slokje van je ochtendbakkie geen kwaad kan, maar zelfs een kleine hoeveelheid cafeïne kan problematisch zijn voor een hond. Het hangt allemaal af van de grootte van de hond en de hoeveelheid ingenomen cafeïne.

Het is belangrijk om te weten dat niet alleen koffie schadelijk is voor uw huisdier. Andere producten met cafeïne zoals energiedrankjes, sommige medicijnen of thee kunnen net zo gevaarlijk zijn.

Houd daarom altijd alle voedingsmiddelen en dranken die cafeïne bevatten buiten bereik van je viervoeter:

 • Koffie
 • Thee
 • Energiedrankjes
 • Chocolade
 • Sommige pijnstillers

Deze regels gelden natuurlijk niet alleen in Nederland maar wereldwijd! Dus waar ter wereld je ook bent met je trouwe vriendje, let altijd op wat je ze te eten of drinken geeft. Je wilt toch niet dat ze ziek worden!

Noten en zaden

Het is misschien verrassend, maar noten en zaden kunnen gevaarlijk zijn voor onze trouwe viervoeters. Sommige soorten noten, zoals macadamia’s, zijn met name giftig voor honden. Zelfs kleine hoeveelheden kunnen symptomen veroorzaken zoals zwakte in de achterpoten, braken en hyperthermie.

Hoewel veel hondeneigenaren er niet aan denken om hun huisdier zaden te geven, kunnen sommige soorten ook problematisch zijn. Het eten van grote hoeveelheden rauwe pompoenzaden of lijnzaad kan bijvoorbeeld leiden tot spijsverteringsproblemen bij honden.

Hier volgt een kort overzicht van enkele noten- en zaadsoorten die je beter kunt vermijden:

 • Macadamianoten – Kunnen zelfs in kleine hoeveelheden giftig zijn.
 • Walnoten – De schimmel die zich op deze notensoort kan ontwikkelen is uiterst giftig voor honden.
 • Lijnzaad – In grote hoeveelheden kan dit spijsverteringsproblemen veroorzaken.

Het is belangrijk om te benadrukken dat hoewel sommige voedingsmiddelen veilig lijken voor menselijke consumptie, ze niet altijd geschikt zijn voor onze huisdieren. Onthoud dus: als het gaat om het voeren van je hond met noten of zaden, kun je ‘t beter veilig spelen!

Zoals altijd geldt dat als je twijfelt over wat wel of niet veilig is om aan je hond te voeren, raadpleeg dan een dierenarts. Ze hebben de kennis en ervaring om je te adviseren over het beste dieet voor jouw specifieke huisdier.

Wat te doen als je hond iets gevaarlijks heeft gegeten?

Het is altijd een schrikmoment als je realiseert dat je trouwe viervoeter iets heeft binnengekregen wat mogelijk schadelijk voor hem kan zijn. Maar paniekeren helpt niemand, zeker niet jouw hond. Dus wat moet je doen in zo’n situatie?

Allereerst, blijf kalm en probeer te achterhalen wat en hoeveel je hond precies heeft gegeten. Is het chocolade? Ui? Of misschien rozijnen? De soort voedsel zal bepalend zijn voor de volgende stappen.

Krijg je een idee van wat er aan de hand is, bel dan onmiddellijk met jouw dierenarts. Afhankelijk van het ingeslikte product kan snel actie nodig zijn of kan worden afgewacht. Soms zal de dierenarts adviseren om de hond te laten braken, maar let op: dit mag alleen onder professionele begeleiding gedaan worden!

In afwachting van medische hulp kun je jouw hond nauwlettend in de gaten houden op symptomen zoals braken, diarree, rusteloosheid en gebrek aan eetlust. Deze kunnen wijzen op een mogelijke vergiftiging.

Tot slot wil ik benadrukken dat preventie natuurlijk altijd beter is dan genezen. Zorg ervoor dat potentieel schadelijke voedingsmiddelen buiten bereik van uw huisdier staan en wees alert op wat hij binnen krijgt tijdens wandelingen buitenshuis.

Conclusie

Ik hoop dat je nu een duidelijker beeld hebt van wat honden wel en niet mogen eten. Het is belangrijk om te onthouden dat iedere hond anders is. Wat voor de één werkt, werkt misschien niet voor de ander.

Er zijn veel voedingsmiddelen die absoluut verboden zijn voor honden:

 • Chocolade
 • Avocado’s
 • Druiven en rozijnen
 • Uien en knoflook
 • Alcohol

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Het is altijd het beste om met je dierenarts te overleggen als je twijfels hebt over iets in het dieet van je hond.

Daarnaast zijn er ook voedingsmiddelen die in beperkte hoeveelheden veilig kunnen zijn, maar waarvan grote hoeveelheden problematisch kunnen worden. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Zuivelproducten
 • Noten (vooral macadamianoten)
 • Rauw deeg

Het is cruciaal om geïnformeerd te blijven over deze zaken. Voeding heeft een directe invloed op de gezondheid van onze huisdieren.

Tot slot wil ik benadrukken dat hoewel we allemaal ons best doen om goede eigenaren te zijn, fouten kunnen gebeuren. Als je vermoedt dat je hond iets schadelijk heeft gegeten, neem dan onmiddellijk contact op met een dierenarts.

Ik hoop dat dit artikel nuttig was en bijdraagt aan de gezonde levensstijl van jouw trouwe viervoeter!