Hoe Vaak Puppy Ontwormen: Een Essentiële Gids Voor Nieuwe Pupbezitters

Als liefhebbende eigenaar van een puppy, is het mijn taak om ervoor te zorgen dat mijn kleine vriend gezond en gelukkig blijft. Een belangrijk aspect hiervan is ontworming. Hoe vaak moet je jouw puppy ontwormen? Nou, volgens de meeste dierenartsen moeten puppies elke twee weken worden ontwormd tot ze twaalf weken oud zijn.

Daarna, tussen drie en zes maanden oud, wordt aangeraden om ze maandelijks te ontwormen. Dit komt omdat jonge honden meer kans hebben op wormbesmetting dan volwassen honden, vooral als ze buiten spelen en in contact komen met uitwerpselen van andere dieren.

Het is echter belangrijk om op te merken dat elk geval uniek is en dat de frequentie van de behandeling kan variëren afhankelijk van factoren zoals het dieet van uw huisdier en zijn levensstijl. Ik raad daarom altijd aan om een afspraak te maken bij de dierenarts voor gepersonaliseerd advies over dit onderwerp.

Ontwormingsschema voor puppy’s

Het ontwormen van je puppy is een belangrijk onderdeel van zijn groei en ontwikkeling. Een effectief ontwormingsschema kan helpen om je kleintje te beschermen tegen schadelijke parasieten die zijn gezondheid kunnen beïnvloeden.

In de eerste weken na de geboorte, wordt ‘t aangeraden om je puppy elke twee weken te ontwormen. Dit betekent dat als je pup bijvoorbeeld op 1 januari geboren is, hij vervolgens op 15 januari en daarna weer op 29 januari moet worden ontwormd. Deze routine wordt voortgezet tot de pup drie maanden oud is.

Geboortedatum Eerste Ontworming Tweede Ontworming
1 Januari 15 Januari 29 Januari

Na drie maanden verandert het schema naar maandelijks ontwormen tot ze zes maanden oud zijn. Het is echter altijd het beste om met je dierenarts te overleggen over het meest geschikte schema voor jouw specifieke hond.

In sommige gevallen kan ‘t nodig zijn om vaker te ontwormen. Sommige rassen hebben bijvoorbeeld een hogere vatbaarheid voor worminfecties, of als jouw hond veel buiten speelt en daarom meer blootgesteld wordt aan mogelijke infectiebronnen.

 • Rassen met hogere vatbaarheid
 • Honden die veel buiten spelen

Daarbij komt nog dat niet alle wormmiddelen dezelfde soorten wormen bestrijden. Daarom is ‘t belangrijk om een product te kiezen dat zowel rondwormen als lintwormen aanpakt, de twee meest voorkomende soorten wormen bij honden. Het is altijd het beste om hierover met je dierenarts te overleggen.

Het ontwormingsproces kan stressvol zijn voor zowel jou als je puppy, maar onthoud dat dit een essentieel onderdeel van hun verzorging en welzijn is. Door een consistent schema te volgen en de juiste producten te gebruiken, kun jij ervoor zorgen dat jouw pup gezond en gelukkig blijft.

Waarom is ontwormen belangrijk?

Het ontwormen van je puppy kan op het eerste gezicht misschien een vervelende taak lijken. Maar geloof me, ‘t is cruciaal voor de gezondheid en het welzijn van je nieuwe kleine vriend. Wormen zijn parasieten die zich voeden met de voedingsstoffen in de darm van je hond. Dit kan leiden tot ondervoeding, bloedarmoede en in ernstige gevallen zelfs tot de dood.

Laten we eens kijken naar enkele statistieken. Volgens onderzoek heeft bijna 1 op de 3 honden in Nederland last van wormbesmettingen. Dat betekent dat er een grote kans bestaat dat ook jouw pup besmet kan raken als hij niet regelmatig wordt ontwormd.

Land Besmettingspercentage
Nederland 30%

Daarnaast kunnen sommige soorten wormen ook gevaarlijk zijn voor mensen, vooral voor kinderen en ouderen met een verzwakt immuunsysteem. Daarom zorgt regelmatig ontwormen ervoor dat zowel jouw puppy als je gezin veilig blijft.

 • Het helpt bij het vermijden van ondervoeding
 • Het beschermt tegen bloedarmoede
 • Het vermindert het risico op dodelijke infecties

Ten slotte is ‘t belangrijk om te weten dat niet alle wormmiddelen effectief zijn tegen alle soorten worminfecties. Praat daarom altijd met je dierenarts over welk middel het beste past bij jouw situatie.

In feite draait alles om preventie. Door je hond regelmatig te ontwormen, zorg je voor een gezonde groei en ontwikkeling – en dat is wat we allemaal willen voor onze trouwe viervoeters, toch?

Wanneer moet je een puppy ontwormen?

Het is belangrijk om te weten dat ontworming een essentieel onderdeel van de gezondheidszorg voor uw puppy is. Ontwormingsbehandelingen moeten beginnen wanneer een puppy pas 2 weken oud is. Dit komt omdat puppies al wormen kunnen oplopen in de baarmoeder en via de moedermelk.

Daarna moet het ontwormingsproces regelmatig worden voortgezet gedurende het hele leven van je hond. Totdat ze 6 maanden oud zijn, wordt aangeraden om puppies elke maand te ontwormen. Dit helpt hen te beschermen tegen de meest voorkomende soorten wormen die honden kunnen treffen, zoals rond- en lintworm.

Zodra je hond ouder dan zes maanden is, zou ik aanraden om hem minstens vier keer per jaar of elke drie maanden te laten ontwormen. Het kan variëren afhankelijk van hoeveel tijd je hond buiten doorbrengt en wat hun risiconiveau op besmetting is.

Hieronder vindt u een eenvoudige tabel als referentie over wanneer je jouw pup zou moeten laten ontwormen:

Leeftijd Frequentie van Ontworming
2 weken – 6 Maanden Elke maand
Ouder dan 6 Maanden Vier keer per jaar

Vergeet niet dat reguliere veterinaire check-ups ook zeer belangrijk zijn om ervoor te zorgen dat het ontwormingsprogramma effectief werkt voor jouw huisdier en eventuele parasitaire infecties vroegtijdig te detecteren. Het is altijd het beste om met je dierenarts te overleggen over de specifieke behoeften van jouw hond als het gaat om ontwormen.

Dus, wanneer moet je een puppy ontwormen? Starten zodra ze 2 weken oud zijn en daarna regelmatig blijven doen gedurende hun hele leven – dat is de sleutel tot het handhaven van de gezondheid en het geluk van jouw harige vriend!

Verschillende soorten ontwormingsmiddelen

Ontwormingsmiddelen voor pups zijn er in verschillende varianten. Daarom is het belangrijk om de juiste keuze te maken. Laten we eens kijken naar enkele van de meest voorkomende soorten.

Tabletten zijn een veelgebruikt type ontwormingsmiddel. Ze zijn gemakkelijk toe te dienen en vaak goedkoop. Tabletten kunnen echter moeilijk te slikken zijn voor sommige pups, waardoor het toedienen een uitdaging kan worden.

Een andere optie is vloeibare ontwormer. Dit type middel wordt vaak gebruikt bij jonge pups die nog niet gewend zijn aan tabletten. De vloeistof wordt meestal met een spuitje rechtstreeks in de mond van de pup aangebracht, wat het makkelijker maakt om te slikken.

Er bestaan ook ontwormingsproducten als pasta’s of granulaat, die je door het eten van je pup kunt mengen. Deze productvorm is doorgaans zeer smakelijk gemaakt zodat zelfs kieskeurige eters hun portie binnenkrijgen.

Vergeet niet dat elk product specifieke instructies heeft over hoe en wanneer het moet worden toegediend, dus lees altijd eerst de verpakking of raadpleeg je dierenarts.

Hoewel alle genoemde productsoorten effectief kunnen zijn tegen worminfecties, varieert hun werkzaamheid afhankelijk van factoren zoals het type worm en de leeftijd en gezondheidstoestand van je pup. Het is daarom essentieel om je pup regelmatig te laten controleren door een dierenarts en het juiste ontwormingsmiddel te kiezen op basis van hun advies.

Het juiste ontwormingsmiddel kiezen

Als het gaat om de gezondheid van je pup, wil ik jou helpen met de beste beslissingen te nemen. Een belangrijk onderdeel hiervan is het kiezen van het juiste ontwormingsmiddel. Er zijn verschillende factoren waar je rekening mee moet houden bij deze keuze.

Ten eerste, is ‘t belangrijk om de leeftijd en het ras van je puppy in overweging te nemen. Sommige rassen zijn gevoeliger voor bepaalde wormsoorten en kunnen baat hebben bij een specifiek medicijn. Vergeet niet dat jongere pups vaker moeten worden ontwormd dan oudere honden.

Daarnaast is de werkzame stof in het ontwormingsmiddel van belang. Er zijn veel verschillende producten op de markt, elk met hun eigen werkzame stoffen tegen diverse soorten worminfecties. Je dierenarts kan adviseren welk middel geschikt is voor jouw pup.

Het is ook belangrijk om te kijken naar gebruiksgemak. Sommige producten zijn makkelijker toe te dienen dan anderen – denk aan tabletten versus vloeibare middelen of injecties.

Tenslotte speelt natuurlijk ook prijs een rol. Hoewel we allemaal willen wat ‘t beste is voor onze huisdieren, hebben we niet altijd een onbeperkt budget tot onze beschikking.

 • Houd dus rekening met leeftijd en ras
 • Let op de werkzame stof in het middel
 • Kijk naar gebruiksgemak
 • Overweeg je budget

Dit alles in acht nemend kun jij zo de beste keuze maken voor je puppy. Maar vergeet niet, wat betreft de gezondheid van je pup is advies van een professional onmisbaar. Raadpleeg daarom altijd je dierenarts bij het kiezen van een ontwormingsmiddel.

Conclusie

Het is belangrijk te onthouden dat regelmatig ontwormen essentieel is voor de gezondheid van je puppy. Ik heb gezien hoe nadelig het kan zijn als parasieten de kans krijgen om zich in het lichaam van een pup te vestigen. Het kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals gewichtsverlies, slechte groei en zelfs dodelijke ziektes.

Een algemene richtlijn die ik volg is om puppy’s elke twee weken te ontwormen tot ze 12 weken oud zijn. Daarna zou je dit proces kunnen verminderen tot eens per maand tot ze zes maanden oud zijn. Hierna wordt het aangeraden om minimaal vier keer per jaar te ontwormen, afhankelijk van hun risico op blootstelling aan parasieten.

Leeftijd Frequentie
Tot 12 weken Elke 2 weken
Van 12 weken tot 6 maanden Eens per maand
Na 6 maanden Minimaal vier keer per jaar

Maar vergeet niet: elke hond is uniek en heeft dus verschillende behoeften. Wat voor de ene hond werkt, werkt misschien niet voor de andere. Het raadplegen van je dierenarts blijft dan ook cruciaal bij het bepalen van een geschikt ontwormingsschema voor jouw puppy.

 • Regelmatig ontwormen voorkomt gezondheidsproblemen
 • Overleg altijd met je dierenarts
 • Houd rekening met de individuele behoeften van je pup

In mijn ervaring is preventie altijd beter dan genezing. Door je puppy regelmatig te ontwormen, garandeer je een gezonde en gelukkige toekomst voor je huisdier.