Bordercollie Kennel: Waar Vind Ik De Beste?

Als je op zoek bent naar een bordercollie kennel, ben je waarschijnlijk al bekend met de verbluffende intelligentie en energie van dit hondenras. Bordercollies staan bekend om hun werklust en behendigheid, eigenschappen die ze tot een favoriet maken voor zowel boerderijwerk als hondensporten. Bij het kiezen van een kennel is het belangrijk om te letten op de gezondheid en het welzijn van de honden, evenals de reputatie van de fokker.

Mijn ervaring met bordercollies heeft me geleerd dat deze dieren niet alleen veel beweging nodig hebben, maar ook mentale stimulatie. Een goede bordercollie kennel zal dus niet alleen ruime speelvelden hebben, maar ook voldoende mogelijkheden bieden voor training en hersenwerkjes. Socialisatie is ook cruciaal; pups moeten al vroeg leren omgaan met mensen, andere honden en diverse situaties.

Bij mijn bezoeken aan verschillende kennels heb ik altijd extra aandacht besteed aan hoe de fokkers omgaan met hun dieren. Het moet direct duidelijk zijn dat ze liefde en passie voor hun ras tonen. De beste bordercollie kennels geven blijk van uitmuntendheid in zowel de verzorging als het voortbrengen van goed gemanierde, gezonde pups die kunnen uitgroeien tot sportieve partners of liefdevolle huisdieren.

Geschiedenis van de bordercollie

De oorsprong van de bordercollie gaat terug tot het Romeinse Rijk waar honden werden gebruikt voor het hoeden van vee. Na de invasies door Vikingen vermengden deze honden zich met Viking herdershonden wat uiteindelijk resulteerde in wat we nu kennen als de bordercollie. Deze naam kwam pas later in gebruik en is afgeleid van hun geografische oorsprong, het grensgebied tussen Engeland en Schotland, oftewel ‘the Border’.

In de 19e eeuw werd het fokken van deze honden serieuzer aangepakt om specifieke kenmerken zoals intelligentie, snelheid en behendigheid te verbeteren. Dit was ook de periode waarin Queen Victoria interesse toonde in het ras, wat bijdroeg aan hun populariteit. Ondanks dat ze toen al bekend stonden om hun indrukwekkende werkvermogen bleef een officiële standaard uit tot ver in de 20e eeuw.

De International Sheep Dog Society (ISDS), opgericht in 1906, speelde een cruciale rol bij het vaststellen van de werkstandaarden voor bordercollies. In plaats van te focussen op uiterlijke kenmerken legde ISDS meer nadruk op werkvermogen en intelligentie. Hierdoor ontwikkelde de bordercollie zich als een werkhond par excellence.

Rond 1915 werd Old Hemp gezien als een ideaalbeeld voor het ras. Hij was niet alleen buitengewoon goed in zijn werk maar gaf deze eigenschappen ook sterk door aan zijn nakomelingen waardoor hij vaak wordt beschouwd als de vader van het moderne ras.

Het was echter pas in 1976 dat the Kennel Club (Engeland) officiële erkenning gaf aan de bordercollie als showras. Er ontstond hierdoor wel enige controverse onder traditionele herders die bang waren dat dit ten koste zou gaan van hun werkeigenschappen maar desondanks blijft tot op heden zowel het werkkarakter als uiterlijk belangrijk binnen verschillende fokprogramma’s.

Het ras van de bordercollie

Bordercollies staan bekend om hun intelligente blik en atletische bouw. Ze zijn afkomstig uit het grensgebied tussen Schotland en Engeland, waar ze oorspronkelijk gefokt werden voor het hoeden van schapen. Hun naam is ook een directe verwijzing naar deze herkomst; ‘border’ betekent grens en ‘Collie’ is een Schots woord dat gebruikt werd voor herdershonden.

 • Intelligentie: Bordercollies zijn extreem intelligent en leren snel nieuwe commando’s.
 • Energie: Ze hebben veel beweging nodig en houden van mentale uitdagingen.
 • Werkvermogen: Dit ras heeft een sterk ontwikkeld werkinstinct en functioneert het beste met een taak.

Dit ras vertoont vaak kenmerkende gedragingen zoals intense fixatie op objecten of de behoefte om te hoeden, wat gezien kan worden in hun interactie met andere dieren of zelfs mensen. Deze eigenschappen kunnen hen tot uitstekende sportieve kameraden maken, vooral in hondensporten zoals agility, flyball of disc dog wedstrijden.

Hieronder vind je een tabel met algemene kenmerken van de bordercollie:

Kenmerk Beschrijving
Grootte Middelgroot
Vachtkleur Variërend (zwart-wit, bruin-wit, merle)
Levensduur 10-17 jaar
Karakter Intelligent, energiek, werklustig

Deze honden vormen sterke banden met hun eigenaren en kunnen soms gereserveerd zijn tegenover vreemden. Hierdoor zijn socialisatie en training essentieel vanaf jonge leeftijd. Met de juiste begeleiding ontwikkelen bordercollies zich tot loyale en liefdevolle huisgenoten die graag onderdeel zijn van het gezinsleven.

Omringd door activiteit blinken ze echt uit; stilzitten is niets voor een bordercollie! Hun vermogen om instructies op te volgen maakt hen niet alleen nuttig op boerderijen maar maakt hen ook geliefd bij hondensportenthousiastelingen wereldwijd. Een goed getrainde bordercollie kan complexe parcours afleggen met verbazingwekkende snelheid en precisie.

Vergeet echter niet dat deze energierijke viervoeters ruimte nodig hebben om te rennen en spelen; een klein appartement zal waarschijnlijk niet volstaan. Ben je actief ingesteld dan zou dit wel eens het perfecte ras voor jou kunnen zijn!

Trainen van een bordercollie

Trainen van een bordercollie is een uitdagende maar lonende bezigheid. Deze honden staan bekend om hun intelligentie en energieniveau, wat betekent dat ze snel leren maar ook veel mentale en fysieke stimulatie nodig hebben. Het is essentieel om vroeg te beginnen met training; als puppy’s zijn ze het meest ontvankelijk voor nieuwe commando’s en gedragingen.

Een effectieve manier om met de training te starten, is door gebruik te maken van positieve bekrachtiging. Bordercollies reageren goed op beloningen zoals snoepjes of spelletjes na een correct uitgevoerde taak. Dit versterkt het gewenste gedrag:

 • Zit
 • Blijf
 • Kom hier
 • Naast

Consistentie is cruciaal bij het trainen van deze hondenras. Ze moeten leren dat commando’s altijd dezelfde reacties vereisen, ongeacht de situatie of wie de commando’s geeft.

Het aanleren van behendigheidsoefeningen kan vooral nuttig zijn voor bordercollies, gezien hun behoefte aan fysieke activiteit en mentale uitdaging. Behendigheidsparcours simuleren werkscenario’s die passend zijn voor hun herdersinstinct:

Onderdeel Doel
Slalom Wendbaarheid en gehoorzaamheid
Hoge sprong Springvermogen
Tunnel Vertrouwen en snelheid
Wip Balans
Paaltjes Coördinatie

Socialisatie speelt ook een belangrijke rol in de training van een bordercollie. Ze moeten wennen aan verschillende mensen, dieren en omgevingen om overstimulatie en angstgedrag te voorkomen.

Uiteindelijk is het doel niet alleen om de hond trucjes te leren maar ook om een sterke band tussen jou en je bordercollie op te bouwen. Geduld, consistentie en begrip zijn sleutelwoorden wanneer je werkt met dit intelligente ras. En vergeet niet: elke hond leert op z’n eigen tempo dus respecteer dat in het trainingsproces!

Voeding en verzorging van een bordercollie

Een gezonde voeding is cruciaal voor de levenskwaliteit van bordercollies. Deze energieke honden hebben een uitgebalanceerd dieet nodig dat rijk is aan eiwitten, om hun spieren sterk te houden, en voldoende vetten voor energie. Ik zorg ervoor dat mijn bordercollie kwalitatief hoogwaardige brokken krijgt waar alle benodigde voedingsstoffen in zitten. Afhankelijk van de activiteitsniveau kan de hoeveelheid voer variëren.

 • Puppy’s: 4 maaltijden per dag
 • Volwassen honden: 2 maaltijden per dag

Het is ook belangrijk om ze niet direct na het eten intensief te laten bewegen; dit kan leiden tot maagtorsie, wat gevaarlijk kan zijn.

Naast voeding speelt verzorging ook een grote rol bij het welzijn van je bordercollie. Een regelmatige borstelbeurt helpt bijvoorbeeld klitvorming tegen te gaan en vermindert haaruitval in huis. Hun dubbele vacht beschermt ze tegen verschillende weersomstandigheden maar moet goed onderhouden worden.

Vergeet daarnaast niet het belang van mentale stimulatie. Bordercollies zijn slim en leren snel; ze hebben veel mentale uitdaging nodig zoals training of behendigheidssporten om gelukkig te blijven.

Hieronder vind je een handig overzicht:

Leeftijd Maaltijden per dag
Puppy (tot 1 jaar) 4
Volwassen (1 jaar+) 2

Voor specifieke voedingsadviezen raad ik altijd aan om contact op te nemen met een dierenarts of professionele diëtist want elke hond is uniek! En onthoud dat vers schoon water altijd beschikbaar moet zijn voor je trouwe viervoeter.

Bordercollie pups en fokkers

Als je interesse hebt in bordercollie pups, is ‘t essentieel om een gerenommeerde fokker te kiezen. Een goede fokker hecht veel waarde aan de gezondheid, het temperament en de genetische achtergrond van zijn honden. Dit betekent dat ze vaak gezondheidstests uitvoeren voordat ze fokken.

 • Zoeken naar een fokker die lid is van rasverenigingen kan een goede start zijn.
 • Bezoek meerdere kennels voordat je een besluit neemt.
 • Vraag naar gezondheidsverklaringen en testresultaten van de ouders.

Bordercollies zijn intelligente en energieke honden die veel mentale stimulatie en beweging nodig hebben. Ze staan bekend om hun werkdrift en worden vaak ingezet als herdershonden of in hondensporten zoals agility. Een pup opvoeden vergt tijd, geduld en consistentie, dus bereid je goed voor.

Kenmerk Belangrijk voor
Intelligentie Training
Energie Dagelijkse beweging
Werkdrift Mentale uitdaging

Bij bezoeken aan kennels is ‘t belangrijk om te letten op de leefomstandigheden van de honden:

 • Zijn de verblijven schoon?
 • Krijgen de dieren voldoende ruimte?
 • Is er interactie tussen pups en mensen?

Fokkers met passie voor het ras zullen graag meer vertellen over hun bordercollies. Ze kunnen anekdotes delen over eerdere nestjes of succesverhalen van geplaatste pups. Vaak blijven ze ook na plaatsing beschikbaar voor advies.

Het kiezen van een pup gaat niet alleen over uiterlijk maar ook over het vinden van een karakter dat bij jouw levensstijl past:

 • Observeer hoe de pups spelen met elkaar.
 • Let op nieuwsgierigheid en zelfvertrouwen.
 • Een goede match is cruciaal voor jarenlang plezier samen.

Kort samengevat, als je zoekt naar bordercollie pups moet je grondig onderzoek doen naar fokkers, letten op signalen die wijzen op verantwoordelijkheid en liefde voor het ras, én tijd investeren in het selecteren van een pup die past bij jouw manier van leven. Een weloverwogen keuze draagt bij aan het geluk van zowel de eigenaar als de hond.

Het vinden van de juiste bordercollie kennel

Bij het kiezen van een bordercollie kennel is het belangrijk dat je let op verschillende aspecten die bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van de honden. Een goede fokker heeft niet alleen oog voor het uiterlijk van de bordercollies, maar ook voor hun gedrag en temperament. Hier zijn wat tips om je te helpen in deze zoektocht.

Eerst en vooral, bezoek meerdere kennels persoonlijk. Foto’s online kunnen bedrieglijk zijn; niets vervangt eigen waarneming. Let op hoe de honden reageren op hun omgeving en op mensen:

 • Zien ze er gelukkig en gezond uit?
 • Hoe interactief zijn ze?
 • Is er voldoende ruimte voor hen om te bewegen?

Daarnaast is transparantie cruciaal. Een betrouwbare fokker zal graag alle informatie over de ouderdieren delen:

 • Gezondheidschecks
 • Erfelijke aandoeningen
 • Showresultaten of werkprestaties

Vergeet niet naar referenties te vragen. Praat met mensen die al eerder een puppy uit dezelfde kennel hebben gehaald. Hun ervaring kan veel zeggen over hoe jouw ervaring mogelijk zal zijn.

Ten slotte moet je vertrouwen op je gevoelens bij het bezoeken van een kennel. Voelt iets niet goed? Dan is het waarschijnlijk ook niet goed.
Kortom, neem je tijd om onderzoek te doen naar elke potentiële kennel – jouw toekomstige viervoeter verdient het beste!

Conclusie

Een Bordercollie kennel kiezen is geen sinecure. De zoektocht naar de perfecte plek voor jouw energieke vriend vereist aandacht en zorgvuldigheid. Gedurende dit artikel heb ik verschillende aspecten belicht die van belang zijn bij het maken van deze keuze.

Belangrijke punten om rekening mee te houden:

 • Reputatie: Zoek naar recensies en ervaringen.
 • Gezondheidscontroles: Informeer naar gezondheidstesten en screenings.
 • Socialisatie: Kijk hoe de pups worden opgevoed en gesocialiseerd.

Mijn advies is altijd persoonlijk een kijkje te nemen bij de kennel. Zo krijg je een goed beeld van de omstandigheden waarin de honden leven. Vraag ook naar de ouderdieren, want hun temperament kan veel zeggen over toekomstige puppy’s.

Hieronder vind je een tabel met criteria die kunnen helpen bij het beoordelen van een kennel:

Criteria Waarom Belangrijk
Hygiëne Voorkomt ziektes, toont zorg
Ruimte Nodig voor ontwikkeling
Opvoeding Basis voor gedrag
Vaccinaties Bescherming gezondheid

Ik hoop dat dit artikel je geholpen heeft inzicht te krijgen in wat er komt kijken bij het vinden van een goede Bordercollie kennel. Vergeet niet dat het welzijn van jouw aanstaande viervoeter vooropstaat. Neem dus rustig de tijd voor je beslissing.

Voor meer informatie of vragen kun je altijd contact opnemen met erkende fokkers of rasverenigingen. Zij staan klaar om hun passie en kennis over Bordercollies met je te delen!