Duitse Herder Langhaar: Ontdek Hun Karaktertrekken

Langharige Duitse herders zijn een bijzondere variant van de klassieke Duitse herder, die we allemaal kennen en waar we van houden. Deze prachtige honden delen veel eigenschappen met hun korter gehaarde soortgenoten, maar onderscheiden zich door hun opvallende lange vacht. Mijn fascinatie voor deze dieren heeft me ertoe aangezet alles te weten te komen over wat hen zo uniek maakt.

De vacht van de langharige Duitse herder is niet alleen langer, maar vaak ook zachter en voller dan die van de standaard Duitse herder. Dit geeft ze een majestueuze uitstraling die hondeneigenaren vaak zeer aanspreekt. Echter komt er bij het verzorgen van zo’n lange vacht wel iets meer kijken; regelmatig borstelen is essentieel om klitten en vuilophoping te voorkomen.

Maar het gaat niet alleen om uiterlijk; langharige Duitse herders hebben dezelfde intelligente en leergierige persoonlijkheid die kenmerkend is voor het ras. Hun temperament maakt hen tot fantastische gezelschapsdieren en betrouwbare werkhonden. Als ervaren liefhebber deel ik graag mijn kennis over hoe je optimaal voor deze bijzondere viervoeters kunt zorgen en wat je kunt verwachten als je besluit een langharige Duitse herder aan jouw familie toe te voegen.

Geschiedenis van de Duitse herder

De oorsprong van de Duitse herder gaat terug naar eind 19e eeuw in Duitsland. Max von Stephanitz, een voormalige cavalerieofficier en dierenartsstudent, wordt gezien als de vader van het ras. Hij had een visie om een ongeëvenaarde werkhond te creëren die intelligentie combineerde met veelzijdigheid. Von Stephanitz’ inspanningen leidden tot het fokken van wat we nu kennen als de Duitse herder.

 • Het jaar 1899 markeert het officiële begin van het ras toen Von Stephanitz Horand von Grafrath, beschouwd als de eerste Duitse herder, inschreef in zijn nieuw opgerichte stamboek.

In de daaropvolgende jaren werd door selectieve fokprogramma’s gewerkt aan het standaardiseren van eigenschappen zoals kracht, intelligentie en gehoorzaamheid. Deze honden waren oorspronkelijk gefokt voor werk zoals hoeden en beschermen van schapen. Hun vaardigheden maakten hen echter al snel populair voor ander werk waaronder politie- en militaire rollen.

Tijdens beide wereldoorlogen speelden Duitse herders cruciale rollen. Ze werden ingezet als reddingshonden, berichtenoverbrengers en zelfs als bewakers. Door hun moed en betrouwbaarheid verspreidde hun reputatie zich over de hele wereld.

Naast hun functies in oorlogstijden begonnen langharige varianten zoals we ze tegenwoordig zien meer op te komen naarmate mensen ook gecharmeerd raakten door hun uiterlijk naast werkkwaliteiten. De langhaar is formeel nog steeds dezelfde soort maar met een afwijkende vachtlengte wat resulteert uit bepaalde genetische combinaties.

Belangrijke Jaartallen Gebeurtenis
1899 Registratie eerste hond (Horand von Grafrath)
Begin 20e eeuw Rol in Eerste Wereldoorlog
Midden 20e eeuw Toename populariteit post-WOII

Hoewel ze overeenkomsten hebben met kortharige broeders blijven langharige GSD’s zeldzamer en worden ze soms niet toegestaan binnen showkwalificaties volgens bepaalde kennel clubs normen. Desondanks winnen deze prachtige dieren gestaag aan populariteit bij liefhebbers wereldwijd dankzij hun majestueuze verschijning en vriendelijke aard.

Door deze geschiedenis heen staat één ding vast: of ze nu lang of kort haar hebben, alle variëteiten van dit indrukwekkende ras delen een gemeenschappelijk erfgoed dat bol staat van loyaliteit, veelzijdigheid, en onverschrokken karakter—waarden die Max von Stephanitz hoog in het vaandel droeg toen hij aan zijn missie begon om de ideale werkhond te scheppen.

Kenmerken van de langharige Duitse herder

Langharige Duitse herders zijn prachtige en opvallende honden. Hun meest onderscheidende kenmerk is natuurlijk hun lange, weelderige vacht. Deze komt voor in verschillende kleuren waarbij zwart met tan de meest voorkomende is. Andere kleurvariaties kunnen volledig zwart, zilver en zelfs roodachtig zijn.

De textuur van de vacht is bijzonder omdat het een dichte ondervacht heeft die beschermt tegen weer en wind. Daarbovenop hebben ze een bovenvacht die recht of licht golvend kan zijn. Het vraagt wel regelmatig onderhoud; denk aan borstelen om klitten te voorkomen en vuil eruit te halen.

Als we kijken naar de bouw valt op dat langharige Duitse herders krachtig gebouwd zijn met een spiermassa die goed ontwikkeld is. Ze staan bekend om hun atletische capaciteiten en hebben vaak brede schouders met een stevig achterwerk wat hen uitstekend maakt voor activiteiten zoals behendigheidstrainingen of als werkhond.

 • Grootte: Mannetjes bereiken typisch een hoogte tussen 60-65 cm terwijl vrouwtjes iets kleiner blijven rond 55-60 cm.
 • Gewicht: Een gezonde reu weegt tussen 30-40 kg; teefjes wegen doorgaans tussen 22-32 kg.
Geslacht Hoogte (cm) Gewicht (kg)
Reuen 60 – 65 30 – 40
Teven 55 – 60 22 – 32

Hun persoonlijkheid mag niet over het hoofd gezien worden; deze honden staan bekend als intelligent, loyaal en beschermend naar hun familie toe. Ze hebben sterke wachtersinstincten maar moeten goed gesocialiseerd worden om ervoor te zorgen dat ze niet té beschermend worden.

Ten slotte is het belangrijk te vermelden dat deze variant van de Duitse Herder soms minder erkend wordt door officiële kennelclubs omdat ze afwijken van de standaard kortharige versie. Maar liefhebbers van dit ras weten dat hun unieke verschijning gecombineerd met hun fantastische temperament hen tot gewilde huisgenoten maakt.

Verzorging van de vacht van een langharige Duitse herder

Langharige Duitse herders hebben een prachtige volle vacht die regelmatig onderhoud vereist. Het borstelen is niet alleen belangrijk voor het uiterlijk, maar ook voor hun gezondheid. Ik zorg ervoor dat ik mijn hond minstens twee keer per week grondig borstel om klitten en vuil te verwijderen.

 • Gebruik een slickerborstel of ondervachtborstel om losse haren en kleine knoopjes weg te werken.
 • Een metalen kam kan helpen bij het ontwarren van de probleemgebieden zoals achter de oren en rond de staart.

Het is cruciaal dat je tijdens het verharen extra aandacht besteedt aan de verzorging. In deze periode kan je merken dat er dagelijks borstelen nodig is om alle losse haren bij te houden.

Tijdens het baden gebruik ik altijd een milde shampoo speciaal voor langharige rassen. Zo blijft hun vacht glanzend en gezond zonder essentiële oliën te verwijderen. Let wel op:

 • Bad je Duitse herder niet te vaak; dit kan zijn natuurlijke vetlaag aantasten.
 • Droog na elk bad de vacht goed, vooral in koudere maanden, om onderkoeling te voorkomen.

Voeding speelt ook een rol in de kwaliteit van hun vacht. Een uitgebalanceerd dieet met genoeg omega-vetzuren helpt om hun haar glanzend en sterk te houden.

Ten slotte raad ik aan regelmatig naar een professionele trimmer of dierenarts te gaan voor controle van de vachtkwaliteit. Zij kunnen specifieke adviezen geven afhankelijk van jouw situatie of eventuele problemen die ze tegenkomen tijdens het trimmen behandelen. Door deze richtlijnen op te volgen, zorg je ervoor dat jouw langharige Duitse herder er altijd tiptop uitziet!

Training en opvoeding van een langharige Duitse herder

Training en opvoeding zijn cruciaal voor elke hond maar bij een langharige Duitse herder is het nog net iets belangrijker. Deze honden staan bekend om hun intelligentie en behoefte aan mentale stimulatie. Begin vroeg met de training, idealiter als de pup tussen de 8 en 10 weken oud is. Consistentie is hierbij het sleutelwoord.

 • Gebruik positieve bekrachtiging zoals snoepjes of complimenten
 • Wees consequent met commando’s
 • Train dagelijks in korte sessies

Een Duitse herder heeft een natuurlijke drang om te werken en te leren. Daarom zijn ze vaak uitstekend in verschillende hondensporten zoals agility, obedience of speurwerk. Dit soort activiteiten zijn niet alleen goed voor hun fysieke conditie maar ook voor hun mentale gezondheid.

Langharige Duitse herders kunnen soms wat eigenwijs zijn dus geduld tijdens de training is essentieel. Ze hebben respectvolle leiding nodig van iemand die standvastig maar rechtvaardig is. Schreeuwen of agressieve correcties werken averechts bij deze gevoelige dieren.

Sociale interactie is ook onmisbaar voor deze sociale viervoeters:

 • Stel ze al jong bloot aan nieuwe situaties, mensen en andere dieren
 • Bezoek puppycursussen of sociale groepstrainingen
 • Zorg dat ze wennen aan diverse omgevingsgeluiden

Naast gehoorzaamheidstraining is het belangrijk om je Duitse herder langhaar bezig te houden met taken die hem uitdagen:

 • Laat hem puzzelspelletjes doen waarbij hij moet nadenken
 • Wissel af tussen verschillende soorten speeltjes en spelletjes
 • Biedt regelmatig nieuwe oefeningen aan zodat hij zich niet gaat vervelen

Door rekening te houden met deze richtlijnen zal je merken dat jouw langharige Duitse herder niet alleen een gehoorzame maar ook een gelukkige en evenwichtige kameraad wordt. En vergeet niet: training stopt niet na de puppyfase, het is een doorlopend proces gedurende het hele leven van je hond!

Gezondheidsproblemen bij de langharige Duitse herder

Langharige Duitse herders zijn prachtige honden met een vriendelijk karakter, maar net als elke andere hondenras kampen ze met specifieke gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn zodat je jouw trouwe viervoeter de beste zorg kunt bieden.

Heupdysplasie is een veelvoorkomende aandoening bij dit ras waarbij het heupgewricht niet goed in de kom past. Dit kan leiden tot pijn en mobiliteitsproblemen naarmate de hond ouder wordt. Preventieve maatregelen zoals een gezond dieet en voldoende beweging kunnen het risico verminderen, maar genetica speelt ook een grote rol.

 • Elleboogdysplasie komt eveneens voor en veroorzaakt vergelijkbare problemen als heupdysplasie, maar dan in de ellebogen.
 • Degeneratieve myelopathie, een ziekte die het ruggenmerg aantast, kan ook optreden en uiteindelijk leiden tot verlamming van de achterpoten.

Erfelijke oogaandoeningen zoals cataract of progressieve retinale atrofie kunnen ook invloed hebben op deze honden. Regelmatige controles bij de dierenarts helpen om deze problemen vroegtijdig op te sporen.

Aandoening Symptomen Preventie/Tips
Heupdysplasie Moeilijk lopen/rennen Gezonde voeding & Beweging
Elleboogdysplasie Stijfheid & Pijn Gewichtsbeheersing
Degeneratieve Myelopathie Slepen van achterpoten Vroege diagnose
Oogaandoening Troebel zicht Jaarlijkse oogonderzoeken

Huidproblemen zijn nog iets waar langharige Duitse herders vatbaar voor zijn. Door hun lange vacht kunnen vuil en vocht zich gemakkelijk ophopen wat weer tot irritaties of infecties kan leiden. Regelmatig borstelen en baden is essentieel voor hun welzijn.

Tot slot mag je niet vergeten dat regelmatige bezoeken aan de dierenarts cruciaal zijn voor het handhaven van goede gezondheid bij jouw langharige Duitse herder. Met tijdige vaccinaties, preventieve behandeling tegen parasieten en jaarlijkse check-ups laat je zien dat je verantwoordelijkheid neemt voor het welzijn van je huisdier.

Tips voor het kiezen van een langharige Duitse herder puppy

Bij de zoektocht naar jouw perfecte langharige Duitse herder puppy is een goede voorbereiding essentieel. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen bij deze belangrijke keuze.

Stamboom en gezondheid
Kijk altijd naar de stamboom van de puppy’s. Een gerenommeerde fokker zal geen probleem hebben met het tonen van de papieren die bewijzen dat beide ouders getest zijn op gemeenschappelijke gezondheidsproblemen binnen het ras. Heupdysplasie is zo’n probleem waar langharige Duitse herders vatbaar voor kunnen zijn.

 • Vraag naar gezondheidscertificaten
 • Controleer of de ouderdieren getest zijn

Karakter en socialisatie
Het karakter van een hond wordt beïnvloed door erfelijkheid, maar ook door ervaringen in de eerste levensweken. Het is dus belangrijk om te zien hoe de puppy’s gesocialiseerd worden door de fokker.

 • Bezoek meerdere keren om te zien hoe de pups reageren op nieuwe situaties
 • Let op hun interactie met mensen en andere dieren

Leefomstandigheden
De leefomstandigheden bij een fokker zeggen veel over hoeveel liefde er aan de dieren gegeven wordt en wat je kunt verwachten qua socialisatie en verzorging.

 • Zorg ervoor dat je ziet waar ze leven
 • Kijk of het schoon en veilig is voor zowel moeder als pups

Vachtverzorging
Langharige varianten vereisen meer vachtverzorging dan hun kort harige tegenhangers. Informeer bij de fokker over specifieke verzorgingsbehoeften.

 • Vraag naar borstelroutines
 • Check welke producten aangeraden worden

Door deze tips toe te passen, vergroot je jouw kans op een gezonde, gelukkige langharige Duitse herder pup die goed past binnen jouw leven!

Conclusie

De Duitse herder langhaar is een prachtige variant van de bekende Duitse herder. Deze honden staan bekend om hun trouwe aard en veelzijdigheid. Ik heb in dit artikel verschillende aspecten van het ras belicht, van karakter tot verzorging en gezondheidskwesties.

Waarom kiezen voor een langharige Duitse herder?

 • Prachtige lange vacht die zorgt voor een unieke uitstraling
 • Aanhankelijk karakter; perfect als familiehond
 • Intelligent en zeer trainbaar voor diverse doeleinden

Het onderhouden van de vacht vergt wat extra tijd en aandacht. Regelmatig borstelen is essentieel om klitten te voorkomen en ervoor te zorgen dat hun vacht mooi blijft.

Op gebied van gezondheid zijn er specifieke aandoeningen waarmee men rekening moet houden. Het is belangrijk om deze prachthonden bij gerenommeerde fokkers aan te schaffen die gezondheid hoog in het vaandel dragen.

Een goed opgevoede langharige Duitse herder is een ware toevoeging aan je leven. Hun loyaliteit en capaciteit om te leren maken hen fantastische metgezellen, ongeacht of je ze nu neemt als werk-, sport- of gewoon als huishond.

Hierbij nog een samenvatting in cijfers:

Aspect Waarde
Levensverwachting 9 – 13 jaar
Dagelijkse beweging Minimaal 2 uur
Vachtonderhoud Wekelijks borstelen

Ik hoop dat mijn artikel je heeft geholpen meer inzicht te krijgen in wat het inhoudt om eigenaar te zijn van een langharige Duitse herder. Denk eraan dat elke hond individuele behoeften heeft, dus pas altijd goed op en wees bereid je huisdier de liefde en zorg te bieden die hij verdient!

Mocht je overwegen dit ras aan je familie toe te voegen, dan raad ik aan contact op te nemen met erkende fokkers of organisaties gespecialiseerd in Duitse Herders voor meer informatie over beschikbaarheid, adoptiemogelijkheden en advies over de juiste match voor jouw situatie. Kortom, doe grondig onderzoek voordat je deze toewijding aangaat – het zal jullie beiden ten goede komen!