Mechelse Herder Langhaar: Een Zeldzame Variëteit Ontdekt

De Mechelse herder langhaar is een minder bekende variant van de populaire Mechelse herder, die vooral geroemd wordt om zijn korte, makkelijk te onderhouden vacht. Ondanks dat ze dezelfde eigenschappen delen als hun kortharige broeders en zusters, zoals intelligentie, werkdrift en loyaliteit, hebben de langharige Mechelaars een unieke charme door hun prachtige lange lokken. Het’s een opvallend gezicht; deze majestueuze honden met hun elegante beharing stralen zowel kracht als gratie uit.

Met mijn ervaring in het werken met verschillende hondenrassen kan ik bevestigen dat de langharige Mechelse herder net zo veelzijdig en trainbaar is als de standaard versie. Deze honden excelleren in verschillende disciplines zoals gehoorzaamheid, speurwerk en zelfs agility. Hun vacht vereist natuurlijk wel wat meer verzorging dan die van de kortharige variëteit, maar voor liefhebbers van dit ras is dat vaak geen probleem.

Wat nog niet iedereen weet is dat ondanks hun indrukwekkend uiterlijk deze honden ook erg aanhankelijk kunnen zijn en zich sterk hechten aan hun familie. Ze staan bekend om beschermend te zijn zonder overdreven agressief te worden – mits goed gesocialiseerd natuurlijk. Dit maakt hen niet alleen tot uitstekende werkhonden maar ook tot trouwe huisgenoten.

Wat is een mechelse herder langhaar?

Een Mechelse herder langhaar is een minder bekende variant van de welbekende Mechelse herder, ook wel bekend als de Mechelaar. Deze honden staan bekend om hun intelligentie, werklust en veelzijdigheid. Ze zijn verwant aan de meer voorkomende kortharige versie maar hebben zoals de naam al doet vermoeden een langer en vaak wat zachter haarkleed.

 • Het karakter van de langharige Mechelaar verschilt niet wezenlijk van dat van zijn kortharige soortgenoten.
 • Ze worden ingezet in verschillende disciplines zoals politiewerk, reddingsoperaties en als waakhonden.

De vachtverzorging vereist iets meer aandacht dan bij hun kortharige broertjes en zusjes. Regelmatig borstelen is nodig om klitten te voorkomen en het haar mooi glanzend te houden. Hun vacht kan variëren van licht fawn tot diep mahonie, met kenmerkende donkerdere markeringen op het gezicht die ze hun expressieve uitdrukking geven.

Wat betreft temperament zijn ze net zo energiek en gedreven als andere Belgische herders. Deze honden hebben veel beweging nodig en gedijen goed in actieve gezinnen of bij mensen die graag tijd besteden aan training en sport met hun viervoeter. Door hun leergierigheid kunnen ze snel nieuwe commando’s oppikken, wat hen ideaal maakt voor gehoorzaamheidstrainingen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat ondanks hun schoonheid en charme, een langharige Mechelaar niet voor iedereen geschikt is. Potentiële eigenaren moeten bereid zijn om tijd en energie te steken in zowel de fysieke als mentale stimulatie van deze intelligente honden.

Mechelse herders langhaar zijn relatief zeldzaam vergeleken met de standaard kort-haarvariant. Dit betekent dat wie interesse heeft in dit specifieke type vaak moet zoeken naar een gespecialiseerde fokker of bereid moet zijn om op een wachtlijst geplaatst te worden. Desondanks winnen ze geleidelijk aan populariteit bij liefhebbers van het ras die net even iets anders zoeken binnen deze veelzijdige hondenfamilie.

Uiterlijk en kenmerken van de mechelse herder langhaar

De Mechelse Herder langhaar is een variëteit die je niet alledaags ziet. Dit ras staat bekend om zijn intelligentie, werklust en veelzijdigheid. Echter, het zijn vooral de uiterlijke kenmerken die deze honden onderscheiden van hun kortharige soortgenoten.

Wat meteen opvalt bij de langharige Mechelaar is natuurlijk de vacht. Deze is aanzienlijk langer dan bij de standaard Mechelse Herder en heeft een wollige textuur. Hun haar kan wel tot 7 centimeter lang worden. Toch behoudt deze variant dezelfde kleurschakering als de korthaar; typisch vaalrood met zwart masker en oren.

 • Vachtkleur: Vaalrood met zwart
 • Haarlengte: Tot 7 cm
 • Textuur: Wollig

Qua bouw lijkt de langharige Mechelaar sterk op zijn kortharige tegenhanger. Ze hebben dezelfde atletische lichaamsbouw, staande oren en alerte uitdrukking. De schouderhoogte varieert tussen ongeveer 56 tot 66 centimeter voor reuen en tussen 52 tot 62 centimeter voor teven.

Geslacht Schouderhoogte (cm)
Reuen 56 – 66
Teven 52 – 62

Deze honden blinken uit in verschillende disciplines zoals gehoorzaamheid, speurwerk en agility door hun snelle leercurve en wens om te behagen. Hun lange vacht vereist wel wat meer verzorging dan bij de kortere varianten; regelmatig borstelen is noodzakelijk om klitten te voorkomen.

Mechelse Herders staan er ook om bekend zeer waakzaam te zijn wat ze uitstekende bewakers maakt van huis en haard. Hun loyaliteit aan het gezin staat buiten kijf maar ze kunnen terughoudend of zelfs beschermend optreden ten opzichte van vreemden.

Als ik één ding kan aanraden voor toekomstige eigenaren, is het dat socialisatie cruciaal is voor dit type hond. Een goed gesocialiseerde Mechelaar zal zich ontwikkelen tot een evenwichtige viervoeter die zowel binnen het gezin als daarbuiten goed functioneert.

Karakter en gedrag van de mechelse herder langhaar

De Mechelse Herder langhaar staat bekend om zijn scherpe intelligentie en leergierigheid. Deze honden hebben een natuurlijke drang om te werken en vinden het heerlijk als ze mentaal uitgedaagd worden. Hun karakter is vaak een mix van waakzaamheid, loyaliteit en beschermingsdrang.

 • Intelligentie: De Mechelse Herder scoort hoog op intelligentielijsten voor hondenrassen.
 • Leergierigheid: Ze pikken nieuwe commando’s snel op en excelleren in gehoorzaamheidscompetities.

Door hun alerte aard zijn Mechelse Herders uitstekende waakhonden. Ze blaffen echter niet zonder reden; hun blaf is vaak een teken dat er echt iets aan de hand is.

 • Waakzaam: Altijd alert op hun omgeving.
 • Beschermend: Zullen snel actie ondernemen als ze denken dat hun familie bedreigd wordt.

Mechelse Herders staan ook bekend om hun actieve aard. Ze hebben veel beweging nodig en floreren in een omgeving waar ze fysiek uitgedaagd worden.

 • Energieke honden: Dagelijkse lange wandelingen of runs zijn essentieel.
 • Sportief: Veel eigenaren doen aan agility, flyball of andere hondensporten met hen.

Deze honden kunnen goed overweg met gezinnen, maar het is belangrijk dat ze van jongs af aan goed gesocialiseerd worden. Dit helpt bij het ontwikkelen van een stabiele persoonlijkheid en voorkomt angst of agressie naar vreemden toe.

 • Socialisatie: Cruciaal voor het welzijn van de hond.
 • Familieband: Ontwikkelt sterke banden met zijn mensenfamilie.

Het trainen van een Mechelse Herder vergt consistentie en geduld, maar door hun gretige aard om te behagen zal dit meestal geen problematische taak zijn. Het gebruik van positieve versterkingstechnieken werkt bijzonder goed bij dit ras.

 • Trainbaarheid: Uitmuntend dankzij hun wens om instructies op te volgen.
 • Positieve versterking: Beloningen zoals snoepjes of complimentjes stimuleren goede prestaties.

Verzorging en training van de mechelse herder langhaar

Mechelse herders met een lange vacht hebben specifieke verzorgingsbehoeften om hun prachtige vacht gezond en glanzend te houden. Regelmatig borstelen is essentieel; ik raad aan dit minimaal twee keer per week te doen. Tijdens de ruiperioden, die meestal in het voor- en najaar plaatsvinden, kan dagelijks borstelen nodig zijn om dode haren te verwijderen.

 • Minimaal twee keer per week borstelen
 • Dagelijks borstelen tijdens ruiperioden

Badsessies hoeven niet frequent te zijn – eens in de paar maanden is vaak genoeg, tenzij ze natuurlijk erg vuil zijn geworden. Het gebruik van een milde hondenshampoo wordt aangeraden om irritatie van de huid te voorkomen.

Training hoort ook bij de zorg voor deze intelligente en energieke honden. Mechelse herders staan bekend om hun werklust en intelligentie, dus mentale stimulatie is net zo belangrijk als fysieke oefening. Gehoorzaamheidstraining zou al op jonge leeftijd moeten beginnen, gevolgd door meer gespecialiseerde training afhankelijk van de activiteiten waarvoor je ze wilt gebruiken.

 • Begin vroegtijdig met gehoorzaamheidstraining
 • Gebruik positieve bekrachtigingstechnieken
 • Zorg voor zowel mentale als fysieke uitdagingen

Deze honden blinken uit in vele disciplines zoals behendigheid (agility), speurwerk of beschermende diensten dankzij hun snelle leer- en aanpassingsvermogen.

Kijk niet gek op als jouw Mechelaar soms eigen initiatief neemt; ze kunnen nogal zelfstandig zijn wat betekent dat consistente training noodzakelijk is. Beloon goed gedrag altijd onmiddellijk zodat ze leren welke acties gewaardeerd worden.

Door deze richtlijnen bij het trainen toe te passen:

 1. Wees consequent met commando’s.
 2. Houd trainingsessies leuk en uitdagend.
 3. Vermijd negatieve correctiemethodes die het vertrouwen kunnen schaden.

Zul je zien dat jouw Mechelse herder langhaar zich kan ontwikkelen tot een loyale, gehoorzame en veelzijdige compagnon die klaar staat voor alle uitdagingen die jullie samen tegemoet gaan!

De geschiedenis en oorsprong van de Mechelse herder langhaar

De Mechelse herder langhaar, ook bekend als de Belgische herder met lang haar, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot in de 19e eeuw. Deze honden zijn afkomstig uit België waar boeren en schaapherders behoefte hadden aan een veelzijdige werkhond. Ze wilden een dier dat niet alleen de kudde kon hoeden maar ook het erf kon bewaken.

 • Onderscheiden van andere herdershonden
  • In 1891 werd de Club du Chien de Berger Belge opgericht om verschillende Belgische herdershondenrassen te classificeren.
  • De Mechelse herder werd erkend voor zijn kortere vacht, maar er waren ook exemplaren met langer haar.

Door selectief fokken hebben liefhebbers van het ras ervoor gezorgd dat de langharige variant bleef bestaan. Deze honden hebben dezelfde intelligente en werkwillige aard als hun kortharige tegenhangers maar onderscheiden zich door hun weelderige vacht.

 • Kenmerkende eigenschappen
  • Langere vacht vooral rondom nek en poten
  • Sterke beschermingsdrang

Tijdens beide wereldoorlogen speelden deze robuuste honden belangrijke rollen. Ze werden ingezet voor verschillende taken zoals het overbrengen van berichten, het trekken van karren en zelfs als Rode Kruishulpverleners.

 • Rollen tijdens oorlogsperioden
  • Berichten overbrengen tussen frontlinies
  • Helpen bij zoek- en reddingsoperaties

In hedendaagse tijden wordt de Mechelse herder langhaar nog steeds gewaardeerd om zijn veelzijdigheid. Ze excelleren in verschillende disciplines waaronder politiewerk, reddingsoperaties en agility-sporten.

 • Hedendaags gebruik van het ras
  • Politie- en beveiligingssector
  • Competities zoals agility

Hoewel ze minder vaak voorkomen dan hun kortharige familieleden, blijft hun populariteit groeien onder liefhebbers die gecharmeerd zijn door zowel hun uiterlijk als hun temperament. Het is daarom geen verrassing dat deze prachtige variatie van een gerespecteerd werkras blijft floreren binnen diverse sectoren én als loyale gezelschapshond thuis.

Conclusie

Zoals ik in dit artikel heb besproken is de Mechelse herder langhaar een vrij unieke verschijning binnen het ras. De lange vacht geeft deze honden een distinctieve, majestueuze uitstraling die ze onderscheidt van hun kortharige soortgenoten. Het’s belangrijk te benadrukken dat ze dezelfde energieke en werklustige aard hebben als standaard Mechelse herders.

 • Ze zijn intelligent en trainbaar
 • Vragen om veel beweging en mentale stimulatie
 • Hun vacht vereist regelmatige verzorging

Ondanks dat ze niet zo vaak voorkomen, kunnen liefhebbers van het ras met geduld soms toch een langharige variant vinden. Ik wil benadrukken dat potentiele eigenaren moeten overwegen of zij de tijd en energie kunnen investeren die deze honden nodig hebben.

Verzorging & Gezondheid

De verzorging van de lange vacht kan tijdrovend zijn maar is zeker de moeite waard voor diegene die waarde hecht aan het karakteristieke uiterlijk. Wat gezondheid betreft delen ze veel gemeenschappelijke kenmerken met andere Mechelse herders:

Aandoening Frequentie
Heupdysplasie Gemiddeld
Oogaandoeningen Zeldzaam
Gebitsproblemen Occasioneel

Een verantwoord fokbeleid kan risico’s op deze gezondheidsproblemen minimaliseren.

Toewijding Vereist

Ik raad toekomstige eigenaren aan zich goed te verdiepen in wat er komt kijken bij het houden van zo’n dynamische hond. Training, socialisatie en consistentie zijn sleutelwoorden voor een gelukkig leven met een Mechelse herder langhaar.

Tot slot hoop ik dat mijn passie voor dit prachtige dier door jou heen voelt na het lezen van dit artikel. Mijn ervaring heeft me geleerd dat wie bereid is te investeren in hun relatie met een Mechelse herder langhaar, kan rekenen op een loyale, beschermende en actieve kameraad voor het leven.