Oud Duitse Herder: Kenmerken en Opvoeding Tips

Als liefhebber van Duitse Herders ben ik altijd gefascineerd door de verschillende varianten van dit prachtige hondenras. De Oud Duitse Herder is een specifieke lijn binnen het ras die zich onderscheidt door zijn langere vacht en rustiger temperament. Deze honden staan bekend om hun loyaliteit, intelligentie en veelzijdigheid, wat ze tot geweldige gezelschapsdieren maakt.

Het grootste verschil tussen de Oud Duitse Herder en de meer bekende Duitse Herder ligt in het uiterlijk. Waar de laatstgenoemde vaak korter haar heeft en een iets scherpere uitstraling, heeft de Oud Duitse variant lange zijdeachtige haren die hen niet alleen een vriendelijker voorkomen geven maar ook meer onderhoud vergen. Toch is deze extra verzorging voor veel eigenaren juist een pluspunt; het versterkt immers de band met hun viervoeter.

Binnen mijn blog duiken we dieper in wat je kunt verwachten wanneer je besluit een Oud Duitse Herder aan je familie toe te voegen. Denk hierbij aan tips voor training, verzorging en hoe deze honden zich verhouden binnen een gezinssituatie. Mijn ervaring met dit bijzondere type herder geeft me het vertrouwen om jullie te begeleiden bij alles wat komt kijken bij het leven met deze trouwe kameraad.

Geschiedenis van de Oud Duitse Herder

De Oud Duitse Herder is een variant van de bekende Duitse herdershond die we vandaag de dag kennen. Dit ras heeft een rijke historie die teruggaat tot eind 19e eeuw in Duitsland. Max von Stephanitz, vaak beschouwd als de ‘vader’ van het ras, had het doel voor ogen om een perfecte werkhond te creëren. Hij focuste zich hierbij niet alleen op uiterlijke kenmerken maar vooral op intelligentie en werkvermogen.

 • De standaardisatie van dit hondenras begon rond 1899.
 • Von Stephanitz gebruikte verschillende soorten herdershonden uit diverse regio’s in Duitsland om tot zijn ideale hond te komen.

Door selectief fokken ontstonden er verschillende lijnen binnen het Duitse herdersras. De Oud Duitse Herder onderscheidt zich door zijn langere vacht en soms iets grotere formaat ten opzichte van wat nu de standaard of moderne Duitse herder wordt genoemd. Deze langharige variëteit werd destijds niet erkend door alle kennelclubs waardoor ze ietwat buiten beeld raakten bij showfokkers.

In tegenstelling tot hun kortharige verwanten werden deze herders minder gebruikt voor modeshows en meer gewaardeerd om hun werkcapaciteiten en gezelschap. Binnen sommige landbouwgemeenschappen bleven zij populair als veelzijdige boerderijhonden die konden waken, hoeden en gezelschap bieden.

Liefhebbers van dit type hebben zich ingezet om de populariteit ervan te behouden en zelfs te vergroten. Zo zien we dat in recente jaren er weer meer aandacht komt voor de prachtige eigenschappen van de Oud Duitse Herder:

 • Trouwe familieleden met een stabiel karakter
 • Sterk ontwikkelde werkeigenschappen
 • Uitmuntend vermogen tot leren

Hoewel ze misschien niet zo prominent aanwezig zijn in shows als hun gladharige familieleden, blijft hun vriendelijkheid, loyaliteit en intelligentie mensen overal ter wereld aanspreken. Hun geschiedenis illustreert hoe functionaliteit en veelzijdigheid altijd centraal hebben gestaan bij dit imposante hondenras.

Uiterlijke kenmerken en rasstandaard

De Oud Duitse Herder is een imposante verschijning met zijn langharige vacht en krachtige bouw. Deze honden hebben een rechte rug, in tegenstelling tot de moderne Duitse Herders die vaak een meer aflopende achterhand hebben. Hun vacht kan variëren van zwart en bruin tot zilvergrijs, maar altijd met het karakteristieke dekhaar dat weelderig en recht is.

 • Hoofd: Krachtig zonder plomp te zijn, met een duidelijke stop (overgang van voorhoofd naar snuit) en paralelle lijnen van schedel en snuit.
 • Oren: Middelgroot, rechtopstaand, puntig aan de bovenkant.
 • Ogen: Amandelvormig, donkerbruin met een levendige expressie.

Een volwassen Oud Duitse Herder reu heeft idealiter een schofthoogte tussen 60-65 centimeter; voor teven ligt dit tussen 55-60 centimeter. Het gewicht varieert maar ligt doorgaans rond de 30-40 kilogram voor reuen en 22-32 kilogram voor teven.

Geslacht Schofthoogte (cm) Gewicht (kg)
Reuen 60 – 65 30 – 40
Teven 55 – 60 22 – 32

Ze staan bekend om hun evenwichtig karakter: zelfverzekerd zonder agressief te zijn, vriendelijk maar waakzaam. Dit gecombineerd met hun uitstraling maakt ze niet alleen prachtige familiehonden maar ook goede werkhonden.

Bijzondere aandacht verdient de dubbele vacht van de Oud Duitse Herder. De dichte ondervacht beschermt tegen weer en wind terwijl het lange bovenhaar vuil afstoot. Regelmatige verzorging is noodzakelijk om klitten te voorkomen – iets wat potentiële eigenaren in gedachten moeten houden.

Deze hond staat stevig op zijn poten dankzij goed gespierde benen en brede dijen. Zijn bewegingen zijn soepel en elegant met veel kracht vanuit de achterhand. Goede heupen zijn essentieel; heupdysplasie komt bij dit ras dan ook minder voor dan bij andere grote rassen mits gefokt door verantwoordelijke fokkers die gezondheid hoog in het vaandel dragen.

Als je overweegt om deze loyale viervoeter aan je gezin toe te voegen, bedenk dan dat hij naast regelmatige verzorging ook behoefte heeft aan geestelijke stimulatie en voldoende beweging. Een gelukkige Oud Duitse Herder is er eentje die zowel fysiek als mentaal uitgedaagd wordt!

Persoonlijkheid en karaktereigenschappen

De Oud Duitse Herder staat bekend om zijn evenwichtige en aangename persoonlijkheid. Zijn intelligentie en werklust maken hem tot een uitstekende gezelschaps- en werkhond. Ik heb gemerkt dat deze honden een sterke band met hun familie vormen en erg loyaal kunnen zijn. Ze staan bekend als beschermend wanneer dat nodig is, maar ze zijn niet overdreven agressief.

 • Loyaal
 • Intelligent
 • Werklustig

Door hun hoge intelligentie zijn Oud Duitse Herders uitstekend te trainen. Ze pikken commando’s snel op en genieten van mentale uitdagingen. Het is wel belangrijk om ze al op jonge leeftijd te socialiseren, zodat ze leren goed om te gaan met andere dieren en mensen.

 • Trainbaar
 • Sociaal (mits goede training)

Ondanks hun grootte hebben deze herders een kalme aanwezigheid in huis mits ze voldoende beweging krijgen. Ze hebben dagelijks veel fysieke activiteit nodig om hun energie kwijt te kunnen; lange wandelingen of speelsessies zijn ideaal voor hen. Met de juiste hoeveelheid beweging kunnen deze honden heel rustig zijn binnenshuis.

 • Energiek buitenshuis
 • Rustig binnenshuis (met voldoende beweging)

Daarnaast hebben Oud Duitse Herders een gevoelige kant; ze voelen de emoties van hun baasjes goed aan en reageren hierop vaak verrassend empathisch. Dit maakt hen ook geschikt als therapiehond of voor ander emotioneel ondersteunend werk.

 • Empathisch
 • Geschikt als therapiehond

Tot slot is het belangrijk om te vermelden dat elke hond uniek is, ook binnen het ras van de Oud Duitse Herder kunnen er verschillen in persoonlijkheid optreden door bijvoorbeeld opvoeding, training of erfelijke factoren. Echter, over het algemeen kan ik zeggen dat wie een trouwe viervoeter zoekt die intelligent, actief maar ook liefdevol is, een goede match zal vinden in de Oud Duitse Herder.

 • Individuele verschillen mogelijk

Opvoeding en training van de Oud Duitse Herder

De opvoeding van een Oud Duitse Herder is cruciaal voor zijn ontwikkeling. Deze honden staan bekend om hun intelligentie en leervermogen, wat ze uitstekende kandidaten maakt voor verschillende soorten training. Van jongs af aan is het belangrijk om met je herder te werken aan gehoorzaamheid. Dit legt niet alleen de basis voor verdere training maar bevordert ook een sterke band tussen jou en je hond.

 • Begin met basiscommando’s zoals ‘zit’, ‘blijf’ en ‘kom’.
 • Zorg dat je consequent bent in je commando’s en beloningen.
 • Positieve bekrachtiging werkt het beste; beloon goed gedrag altijd direct.

Socialisatie is eveneens een sleutelaspect bij de opvoeding. Een goed gesocialiseerde Oud Duitse Herder zal minder snel angstig of agressief reageren in nieuwe situaties.

 • Stel je hond al vroeg bloot aan verschillende mensen, dieren en omgevingen.
 • Speel regelmatig met andere honden zodat hij leert hoe hij sociaal moet zijn.

Een aspect dat vaak wordt onderschat, is mentale stimulatie. Deze herders hebben veel mentale uitdaging nodig om gelukkig te blijven.

 • Gebruik interactief speelgoed of doe aan hersenspelletjes.
 • Trainingscursussen zoals behendigheidstraining kunnen hier ook bij helpen.

Wat betreft fysieke training heeft de Oud Duitse Herder veel beweging nodig. Lange wandelingen, rennen of zelfs sporten zoals flyball kunnen hen helpen hun energie kwijt te raken.

 • Plan dagelijkse lange wandelingen in natuurlijke omgevingen.
 • Overweeg sporttraining als een manier om energie op een positieve manier te gebruiken.

Tot slot, onthoud dat elke hond uniek is. Wat voor de ene Oud Duitse Herder werkt, werkt misschien niet voor de ander. Aandacht besteden aan individuele behoeften zal ervoor zorgen dat jouw herder zich optimaal kan ontwikkelen tot een welopgevoede viervoeter die perfect past binnen het gezinssysteem.

Gezondheidsproblemen bij de Oud Duitse Herder

Net als andere hondenrassen kan ook de Oud Duitse Herder last hebben van specifieke gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om hier aandacht aan te besteden, zodat je jouw trouwe viervoeter een zo lang en gelukkig mogelijk leven kunt bieden.

 • Heupdysplasie is een veelvoorkomend probleem bij grotere hondenrassen en dus ook bij de Oud Duitse Herder. Deze erfelijke aandoening veroorzaakt ontwikkelingsstoornissen in het heupgewricht, wat kan leiden tot pijn en mobiliteitsproblemen.
 • Elleboogdysplasie treedt op wanneer er onregelmatigheden zijn in de ontwikkeling van het ellebooggewricht. Dit kan net als heupdysplasie voor pijnlijke bewegingen zorgen.

Een ander bekend gezondheidsissue is degeneratieve myelopathie (DM), een progressieve ziekte van het ruggenmerg die uiteindelijk resulteert in verlamming van de achterpoten.

Aandoening Voorkomen
Heupdysplasie Vaak
Elleboogdysplasie Regelmatig
Degeneratieve Myelopathie Komt voor

Ook oogproblemen zoals cataract kunnen zich voordoen bij deze herdershonden. Dit kan het gezichtsvermogen beperken en indien onbehandeld zelfs tot blindheid leiden.

Bloat of maagkanteling is een acute aandoening waarbij snelle interventie cruciaal is om levensgevaar te vermijden. Symptomen zijn onder andere een opgezwollen buik, rusteloosheid en overmatig kwijlen. Preventief kun je kleinere maaltijden verspreid over de dag geven om dit risico te verminderen.

Het spreekt voor zich dat regelmatige controles bij de dierenarts essentieel zijn om deze problemen vroegtijdig te identificeren en aan te pakken. Daarnaast helpt een goed uitgebalanceerd dieet samen met voldoende beweging om jouw Oud Duitse Herder zo fit mogelijk te houden.

Conclusie

Zo hebben we een diepgaande blik geworpen op de Oud Duitse Herder. Deze prachtige hond staat bekend om zijn loyaliteit, intelligentie en imposante verschijning. Het’s duidelijk dat als je overweegt een huisdier aan je gezin toe te voegen, de Oud Duitse Herder een uitstekende keuze kan zijn, mits je bereid bent om veel tijd en aandacht te investeren in zowel training als verzorging.

De karaktereigenschappen van deze honden maken ze tot ideale metgezellen:

 • Trouw aan hun familie
 • Beschermend
 • Aanpasbaar aan verschillende soorten training

Het is ook belangrijk om te benadrukken dat de Oud Duitse Herder voldoende beweging nodig heeft. Een dagelijkse wandeling of speelsessie helpt niet alleen om hun energieniveau te beheren maar draagt ook bij aan hun fysieke en mentale gezondheid.

Als het aankomt op verzorging, vraagt de lange vacht van deze honden meer onderhoud dan die van sommige andere rassen. Regelmatig borstelen is essentieel om klitten en vuilophoping tegen te gaan. Bovendien moet er extra aandacht besteed worden aan hun voeding; kwalitatief hoogwaardige voeding draagt bij aan een glanzende vacht en algehele goede gezondheid.

Wat betreft medische zorgen, net zoals bij veel grote rassen kunnen Oud Duitse Herders vatbaar zijn voor heup- en elleboogdysplasie. Daarom is preventieve zorg cruciaal:

Gezondheidsaandachtspunt Preventieve Maatregelen
Heup- en elleboogdysplasie Regelmatige controles
Overgewicht Gebalanceerd dieet & beweging

Ik hoop dat dit artikel je geholpen heeft om meer inzicht te krijgen in wat het inhoudt om eigenaar te zijn van een Oud Duitse Herder. Ze brengen vreugde en companionship maar vereisen ook toewijding. Als je klaar bent voor die verantwoordelijkheid, kan de band met jouw Oud Duitse Herder een van de meest vervullende relaties in je leven worden.