Chihuahua Langhaar: Alles Over Dit Ras

Als liefhebber van kleine hondenrassen staat de Chihuahua langhaar hoog op mijn lijst van favorieten. Deze charmante en pittige schoothondjes staan bekend om hun loyaliteit, levendigheid en vooral hun lange, zijdeachtige vacht die hen onderscheidt van de kortharige variant. Het is fascinerend hoe zo’n klein formaat zoveel persoonlijkheid kan bevatten.

Mijn interesse in Chihuahua’s met lange haren werd gewekt door hun unieke uiterlijk en boeiende karakter. Ze zijn niet alleen een populaire keuze voor mensen die in appartementen wonen vanwege hun geringe grootte, maar ook hun aanpassingsvermogen maakt ze perfect voor verschillende levensstijlen. Echter, wat veel potentiële eigenaren zich niet realiseren is dat deze schattige viervoeters meer verzorging nodig hebben dan je zou denken.

De verzorging en het onderhoud van de lange vacht vereist regelmatig borstelen om klitten te voorkomen, iets wat ik als eigenaar ter harte neem. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat ondanks hun formaat de langharige Chihuahua een stevige dosis zelfvertrouwen heeft en soms zelfs een beetje temperamentvol kan zijn. Dit ras is dus net zo boeiend qua persoonlijkheid als qua uiterlijke verschijning!

Geschiedenis van de Chihuahua długowłosa

De oorsprong van de Chihuahua długowłosa, ofwel de langharige Chihuahua, is gehuld in een sluier van mysterie. Wat we wél weten is dat deze kleine hond zijn naam dankt aan de Mexicaanse staat Chihuahua. Daar werden ze ontdekt in het midden van de 19e eeuw en al snel geliefd over heel de wereld.

Men denkt dat deze hondjes afstammen van een oud ras, de Techichi, die leefden bij Tolteken in Mexico. Archeologische vondsten zoals beeldjes en schilderingen lijken dit te bevestigen. Deze voorouders waren iets groter dan onze hedendaagse Chihuahuas maar hadden al veel kenmerkende eigenschappen.

In tegenstelling tot hun kortharige broertjes en zusjes hebben langharige Chihuahuas een zachte onderlaag en een fijne bovenlaag haar die hen beschermt tegen verschillende weersomstandigheden. Dit lange haar heeft zich waarschijnlijk ontwikkeld als een natuurlijke evolutie om warm te blijven tijdens koelere nachten in hoger gelegen gebieden.

Aan het einde van de 19e eeuw begon Amerika interesse te tonen in dit ras. De eerste langharige Chihuahuas werden vermoedelijk naar Europa gebracht door reizigers of handelaren uit Mexico. Echter was het pas echt na World War II dat ze populairder werden buiten Noord-Amerika.

 • Oudheid: Honden vergelijkbaar met de moderne Chihuahua worden gezien in oude Mexicaanse kunst.
 • 1850: De eerste ‘moderne’ Chihuahuas worden erkend in de staat Chihuahua.
 • 1890s: Het ras komt naar Amerika en begint aan populariteit te winnen.
 • Na WWII: De verspreiding naar Europa vindt plaats en wereldwijde erkenning volgt.

De mix tussen hun historisch erfgoed en charmante uiterlijk maakt elke langharige Chihuahua niet alleen een huisdier maar ook een stukje levende geschiedenis!

Uiterlijke kenmerken van de Chihuahua długowłosa

De Chihuahua długowłosa, een variant met een betoverende haarpracht, springt direct in het oog door zijn unieke look. De vacht is zijdezacht en langer dan bij de kortharige soortgenoten. Deze haren kunnen recht of licht golvend zijn wat hen een fluffy uiterlijk geeft. Hun oren zijn groot en staan rechtop; een karakteristiek kenmerk dat zorgt voor hun expressieve uitstraling.

 • Grootte: Ondanks hun haarlengte blijven ze één van de kleinste hondenrassen ter wereld.
 • Gewicht: Varieert tussen 1 tot 3 kilogram.
 • Hoofd: Appelvormig hoofd met grote, ronde ogen die nieuwsgierigheid uitstralen.

Laten we niet vergeten over de staart te praten; deze is vol behaard en krult elegant over de rug. Dit onderscheidt hen nog meer van andere kleine rassen. Een ander opvallend detail is dat de lange vacht extra verzorging vereist om klitten en vuilophoping te voorkomen.

Kleurvarianten zijn er in overvloed bij dit ras:

 • Zwart
 • Wit
 • Fawn (reebruin)
 • Chocolate (chocoladekleur)
 • Cream (roomkleur)

Combinaties van deze kleuren komen ook vaak voor en geven elke Chihuahua długowłosa een persoonlijk tintje. Het komt zelfs voor dat ze meerkleurig zijn, waardoor geen twee precies hetzelfde lijken.

Hun kleine gestalte gaat gepaard met fragiele botten dus het’s belangrijk om hiermee rekening te houden tijdens speelsessies en wandelingen. Hun formaat maakt ze echter perfecte schoothondjes die graag geknuffeld worden – mits ze goed gesocialiseerd zijn natuurlijk!

Qua temperament kunnen deze schattige viervoeters heel pittig uit de hoek komen en hebben ze soms een grotere persoonlijkheid dan je zou verwachten voor zo’n klein beestje. Training en socialisatie spelen daarom een cruciale rol in hun ontwikkeling als evenwichtige huisdieren.

Al met al biedt de Chihuahua długowłosa veel diversiteit binnen het ras zelf qua uiterlijke kenmerken, maar delen allemaal dezelfde charmante eigenschappen die hen zo geliefd maken bij hondenliefhebbers overal ter wereld.

Persoonlijkheid en temperament van de Chihuahua długowłosa

De Chihuahua długowłosa, een variant met een zijdezachte lange vacht, staat bekend om zijn levendige en eigenzinnige karakter. Deze kleine hondjes hebben vaak een grote persoonlijkheid die niet onderdoet voor die van grotere hondenrassen. Ze zijn waakzaam en moedig; ze zullen niet aarzelen om hun baasjes te beschermen als ze denken dat er gevaar dreigt.

 • Levendigheid: Chihuahua’s barsten van energie en speelsheid.
 • Loyaliteit: Ze zijn extreem loyaal aan hun eigenaar.
 • Waakzaamheid: Het ras is altijd alert en kan soms overmatig blaffen.

Een interessant aspect van het temperament van de Chihuahua długowłosa is hun sociale instelling. Ondanks hun kleine formaat kunnen ze goed overweg met andere huisdieren mits ze op jonge leeftijd gesocialiseerd worden. Echter, het is geen geheim dat ze soms terughoudend of zelfs snippy kunnen zijn tegenover vreemden of in nieuwe situaties.

Sociaal Gedrag Beschrijving
Met huisdieren Goed, mits vroeg gesocialiseerd
Met kinderen Voorzichtig, vooral bij kleinere kinderen
Met vreemden Terughoudend zonder training

Ze staan ook bekend om hun toewijding aan één persoon in het huishouden; dit maakt hen uitstekende companions voor alleenstaanden of ouderen. Maar deze voorkeur kan leiden tot bezitterig gedrag waarbij uw Chihuahua niet graag deelt of competitief wordt als er anderen in de buurt zijn.

Het trainen van een Chihuahua długowłosa vereist geduld en consistentie gezien hun soms koppige aard. Positieve bekrachtiging werkt het beste omdat harde correcties angst of agressie kunnen veroorzaken bij dit gevoelige ras. Vergeet niet dat deze hondjes slim zijn; met de juiste aanpak kun je veel bereiken qua gehoorzaamheidstraining.

Ondanks hun grootte hebben deze charmante viervoeters dagelijkse beweging nodig om mentaal gestimuleerd te blijven en gedragsproblemen te voorkomen. Een korte wandeling of speelsessie kan al wonderen doen voor hun welzijn.

 • Korte wandelingen: essentieel voor lichamelijke activiteit
 • Speeltijd: helpt bij mentale stimulatie
 • Trainingssessies: bevorderen goede manieren

Alles bij elkaar genomen heeft de lange vacht versie van de chihuahuas dus heel wat te bieden qua persoonlijkheid en temperament – dynamisch, loyaal maar toch onafhankelijk!

Verzorging en gezondheidsproblemen van de Chihuahua długowłosa

De langharige Chihuahua is een klein hondenras dat specifieke verzorging nodig heeft. Hun lange vacht vereist regelmatige borstelbeurten om klitten en vuil te voorkomen. Ik raad aan om minimaal twee keer per week te borstelen, wat ook helpt bij het onderhouden van hun natuurlijke glans.

 • Regelmatig borstelen met een zachte borstel
 • Oogcontroles om infecties voor te zijn
 • Aandacht voor tandhygiëne door frequent poetsen of kauwspeeltjes

Voor dit ras is aandacht voor gezondheid cruciaal, omdat ze gevoelig kunnen zijn voor bepaalde problemen zoals hypoglykemie, vooral als puppy’s. Dit kan zich uiten in zwakte en lethargie; iets waar je snel op moet reageren door ze kleine maar frequente maaltijden te geven.

Gezondheidsprobleem Symptomen Preventie / Actie
Hypoglykemie Lethargie, trillen Kleine, frequente maaltijden
Tandproblemen Slechte adem, pijn Tanden poetsen
Patella luxatie Mank lopen Gewichtsbeheersing

Chihuahuas hebben vaak last van patella luxatie waarbij de knieschijf uit de kom schiet. Een goede manier om dit risico te verkleinen is door hun gewicht goed in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat ze niet overbelast raken tijdens het spelen of springen.

Een ander belangrijk aspect bij de verzorging van deze honden is hun gebit. Vanwege hun kleine formaat hebben ze vaak meer tandheelkundige problemen dan grotere rassen. Dagelijkse gebitsverzorging kan veel van deze problemen voorkomen.

Tot slot mogen we het mentale welzijn niet vergeten. Deze slimme honden hebben behoefte aan mentale stimulatie om gelukkig en gezond te blijven:

 • Interactief speelgoed gebruiken
 • Korte trainingssessies organiseren
 • Genoeg tijd besteden aan spelen en affectie

Door bovenstaande tips toe te passen kun je ervoor zorgen dat jouw langharige Chihuahua er niet alleen prachtig uitziet maar ook nog eens topfit blijft!

Training en socialisatie van de Chihuahua długowłosa

Een Chihuahua długowłosa trainen kan een leuke maar uitdagende ervaring zijn. Deze kleine hondjes staan bekend om hun intelligentie, maar ze hebben ook een eigen willetje. Het is belangrijk om consequent te zijn in de training en positieve bekrachtiging te gebruiken. Ik begin altijd met basiscommando’s zoals ‘zit’, ‘blijf’ en ‘kom hier’. Hierbij gebruik ik traktaties als beloning.

 • Basiscommando’s aanleren begint al op jonge leeftijd
 • Positieve bekrachtiging werkt het beste bij deze kleine honden
 • Geduld en consistentie zijn essentieel voor succes

Socialisatie is net zo belangrijk als training. Een goed gesocialiseerde Chihuahua długowłosa zal minder snel angstig of agressief zijn tegenover andere mensen en dieren. Daarom neem ik mijn Chihuahua mee naar het park, naar vrienden thuis en laat ik hem kennismaken met nieuwe situaties.

 • Socialisatie helpt angst en agressie te verminderen
 • Nieuwe ervaringen opdoen helpt je Chihuahua om zich aan te passen aan verschillende situaties

Soms onderschatten mensen de trainingsbehoeften van een kleine hond zoals de Chihuahua długowłosa, denkend dat hun geringe formaat betekent dat ze niet veel oefening nodig hebben. Dit is echter niet waar; deze honden hebben net zoveel mentale stimulatie nodig als grotere rassen.

Het kan soms lastig zijn om een koppige Chihuahua iets nieuws te leren maar wees nooit ruw of geïrriteerd. Als trainer blijf ik altijd kalm en beloon elke vorm van vooruitgang, hoe klein ook.

Voor mij is het sleutelwoord bij training ‘consistentie’. Honden gedijen op routine dus door regelmatige sessies leert mijn Chihuahua wat er van hem verwacht wordt.

Tot slot merk ik dat socialisatie niet alleen gaat over interactie met anderen; het gaat er ook om je hond bloot te stellen aan diverse geluidsomgevingen, texturen onder hun pootjes, en zelfs verschillende weersomstandigheden. Dit alles draagt bij aan de ontwikkeling van een evenwichtige chihuahua die goed in zijn vel zit!

Conclusie

Het is duidelijk dat de Chihuahua langhaar een bijzonder ras is met unieke kenmerken. Mijn ervaring met deze kleine honden heeft me laten zien hoeveel persoonlijkheid ze in hun kleine lijfjes hebben. Ze zijn niet alleen charmant en aanhankelijk maar ook behoorlijk energiek voor hun grootte.

 • De levensverwachting van een langharige Chihuahua varieert tussen de 12 en 20 jaar, wat hen tot een lange termijn verbintenis maakt.
 • Hun verzorging vereist aandacht, vooral tijdens de ruiperioden.
 • Ondanks hun formaat kunnen ze heel moedig zijn, maar het is belangrijk om ze goed te socialiseren.

De gezondheidsproblemen die bij dit ras kunnen voorkomen zijn onder meer:

 • Gebitsproblemen
 • Hartaandoeningen
 • Patella luxatie

Gezondheidsstatistieken

Aandoening Percentage
Gebitsproblemen 80%
Hartaandoeningen 15%
Patella Luxatie 30%

Ze hebben een stabiele en liefdevolle thuisomgeving nodig waar ze veel aandacht krijgen. Het trainen van een langharige Chihuahua kan uitdagend zijn, maar met geduld en positieve bekrachtiging kun je goede resultaten bereiken.

Als toekomstige eigenaar moet je bewust zijn van de verantwoordelijkheden die komen kijken bij het zorgen voor zo’n klein wezen. Een goed geïnformeerde eigenaar zal in staat zijn om aan alle behoeften van hun langharige Chihuahua te voldoen, wat resulteert in een gelukkig en gezond leven samen.

Tot slot wil ik benadrukken dat hoewel dit ras misschien niet geschikt is voor iedereen, zij die kiezen voor een langharige Chihuahua vaak beloond worden met onvoorwaardelijke liefde en trouw van deze minuscule viervoeter.