Chihuahua Korthaar: Ontdek De Raskenmerken

De Chihuahua korthaar is een van de kleinste hondenrassen ter wereld en staat bekend om zijn levendige karakter. Met hun alerte blik en oren die rechtop staan, hebben ze een kenmerkende uitstraling die bij velen geliefd is. Hun kleine gestalte betekent echter niet dat het geen pittige hondjes zijn; integendeel, de Chihuahua korthaar heeft een groot hart en zit vol persoonlijkheid.

Een interessant feit over deze miniatuurviervoeters is dat ze afkomstig zijn uit Mexico, waar ze zelfs beschouwd worden als nationaal erfgoed. De geschiedenis van het ras gaat ver terug, met voorouders die honderden jaren geleden al door oude beschavingen werden vereerd. Ondanks hun lange historie blijven ze enorm populair en worden vaak gezien als ideale gezelschapshonden voor in een appartement of klein huis.

Wat verzorging betreft is de kortharige variant van de Chihuahua relatief onderhoudsarm vergeleken met langharige soortgenoten. Ze hoeven niet vaak geborsteld te worden wat een pluspunt kan zijn voor eigenaren die minder tijd hebben voor vachtverzorging. Maar zoals elk ras hebben ook zij specifieke behoeften op het gebied van voeding, beweging en training waar potentiële eigenaren zich bewust van moeten zijn voordat ze besluiten zo’n charmant maatje in huis te halen.

Kenmerken van een Chihuahua korthaar

Chihuahuas met een kortharige vacht zijn kleine hondjes met een gigantische persoonlijkheid. Hun gewicht schommelt meestal tussen de 1 en 3 kilogram, waardoor ze tot de allerkleinste hondenrassen behoren. Ondanks hun formaat hebben ze vaak een moedig karakter en staan bekend om hun waakzaamheid. Deze kleine viervoeters kunnen soms wat terughoudend zijn naar vreemden toe, maar zodra ze je kennen, tonen ze veel liefde en toewijding.

 • Gewicht: 1 – 3 kg
 • Karakter: Moedig, waakzaam
 • Binding: Sterk met eigenaar

Een kenmerkende eigenschap van de kortharige Chihuahua is hun appelvormige hoofd en grote ogen die veel expressie bevatten. Hun oren zijn groot in verhouding tot het hoofd en staan rechtop wanneer ze alert zijn. De kortere vacht vereist minder verzorging dan die van hun langharige broertjes en zusjes maar moet nog steeds regelmatig geborsteld worden om dode haren te verwijderen.

 • Hoofdvorm: Appelvormig
 • Ogen: Groot en expressief
 • Oren: Groot, staand

Ook al zijn het kleine hondjes, chihuahuas hebben wel ruimte nodig om zich te bewegen en spelen graag. Ze kunnen goed overweg in kleinere leefomgevingen zoals appartementen zolang ze maar dagelijkse lichaamsbeweging krijgen. Het is belangrijk dat deze lichaamsbeweging aangepast wordt aan hun kleine gestalte om overbelasting te voorkomen.

Deze rassen staan erom bekend dat ze gehecht raken aan één specifiek persoon binnen het huishouden. Dit maakt hen loyale gezelschapsdieren die niet graag alleen gelaten worden voor lange tijd. Training kan soms uitdagend zijn door hun sterke wilskracht maar consequentie en positieve bekrachtiging leveren goede resultaten op.

Tot slot zijn Chihuahuas korthaar gevoelig voor koud weer door hun dunne vachtje dus het is raadzaam om in koelere klimaten een truitje of jasje voor hen te voorzien tijdens wandelingen buitenshuis.

 • Weerstand tegen kou: Laag
 • Kledingadvies: Trui of jasje bij koeler weer

Verzorging van een Chihuahua korthaar

Verzorgen van een Chihuahua korthaar is niet zo tijdrovend als bij sommige andere rassen, maar aandacht en zorg zijn nog steeds essentieel. Hun vacht heeft regelmatig borstelen nodig om dode haren te verwijderen en de huid gezond te houden. Ik adviseer dit ongeveer twee keer per week te doen. Hoewel ze minder vatbaar zijn voor klitten dan langharige varianten, voorkomt dit wel dat vuil zich ophoopt.

Een ander belangrijk punt is het baden van je chihuahua korthaar. Dit hoeft niet wekelijks, eens per maand of zelfs minder vaak is genoeg tenzij ze natuurlijk vies worden door buiten spelen. Gebruik altijd een milde shampoo speciaal ontworpen voor honden om hun natuurlijke oliebalans niet te verstoren.

Vergeet ook de nagels niet! Regelmatig knippen voorkomt problemen met lopen en ongemak voor je kleine vriend. Als je hoort dat de nagels klikken op de vloer, is het tijd voor een knipbeurt.

Dan hebben we nog de tandverzorging die cruciaal is. Tandproblemen komen vaak voor bij kleinere rassen dus poets regelmatig hun tandjes om tandsteen en andere gebitsproblemen te voorkomen.

Ten slotte mag het controleren van hun oren op vuil of infecties niet overgeslagen worden. Schone oren verminderen de kans op irritaties of infecties die snel tot grotere problemen kunnen leiden bij deze gevoelige viervoeters.

Hieronder vind je een handige checklist voor de basisverzorging:

 • Borstelen: 2x per week
 • Baden: 1x per maand
 • Nagels knippen: wanneer nodig
 • Tanden poetsen: dagelijks

Door deze verzorgingsroutine aan te houden zal jouw Chihuahua er op zijn best uitzien én zich ook zo voelen!

Voeding voor een Chihuahua korthaar

Een Chihuahua korthaar heeft, net als elke hond, specifieke voedingsbehoeften. Deze kleine viervoeters hebben vaak een snelle stofwisseling wat betekent dat ze energierijke voeding nodig hebben. Het is cruciaal om te kiezen voor hoogwaardige hondenbrokken die afgestemd zijn op hun grootte en energieniveau.

 • Kies voor brokjes die klein genoeg zijn voor hun minieme gebit
 • Zorg dat de voeding voldoende eiwitten bevat voor spieronderhoud
 • Vermijd het geven van te veel snacks, dit kan snel tot overgewicht leiden

De hoeveelheid voedsel hangt af van de leeftijd, activiteitsniveau en metabolisme van je Chihuahua. Puppy’s hebben doorgaans 4 maaltijden per dag nodig terwijl volwassen honden genoeg kunnen hebben aan 2 maaltijden.

Leeftijd Maaltijden per dag
Jonger dan 3 maand 4
3 tot 6 maanden 3
Volwassen 2

Houd altijd vers water beschikbaar zodat je chihuahua gehydrateerd blijft. Dit is essentieel ongeacht het soort voedsel dat je geeft; of het nou droogvoer of natvoer is.

Het toevoegen van natvoer of vers vlees kan ook bijdragen aan een gezonde variatie in hun dieet. Let er wel op dat rauwe of verse producten vers en veilig moeten zijn om gezondheidsproblemen te vermijden.

 • Geef nooit gekruid eten of etensresten van tafel
 • Pas op met rauwe botten; deze kunnen splinteren en interne schade veroorzaken

Let goed op de reactie van je hond na nieuwe voedingselementen te introduceren. Allergieën of intoleranties komen soms voor en vereisen dan een aangepast dieet.

Mijn advies? Werk samen met een dierenarts om het ideale voedingsplan voor jouw specifieke Chihuahua korthaar vast te stellen. Zo weet je zeker dat alle nutritionele behoeften worden gedekt zonder risico’s op overgewicht – iets wat vaak wordt gezien bij kleine rassen zoals de Chihuahua.

Training en socialisatie van een Chihuahua korthaar

Chihuahua’s korthaar zijn kleine hondjes met een groot karakter. Ze staan bekend om hun levendige persoonlijkheid en sterke eigen wil. Daarom is het belangrijk dat je al vroeg begint met de training en socialisatie van jouw Chihuahua korthaar.

Socialiseren is essentieel voor deze kleine viervoeters. Het helpt hen om te gaan met verschillende mensen, dieren en situaties. Begin hiermee als ze nog puppy zijn door ze mee te nemen naar drukke plaatsen, zoals parken of winkelstraten waar veel verschillende geluiden en geuren zijn.

 • Neem je Chihuahua mee tijdens auto ritten
 • Laat hem kennismaken met nieuwe mensen
 • Bezoek samen nieuwe plekken

Training moet consistent en positief zijn. Deze slimme hondjes leren snel maar kunnen ook koppig zijn, dus het is cruciaal om geduldig te blijven.

Gebruik beloningen zoals speeltjes of traktaties om goed gedrag te stimuleren:

 • Leer basiscommando’s zoals ‘zit’, ‘blijf’ en ‘kom’
 • Oefen dagelijks in korte sessies
 • Wees consequent met commando’s en beloningen

Vergeet niet dat Chihuahua’s gevoelige diertjes kunnen zijn. Vermijd harde trainingsmethodes; deze kunnen leiden tot angst of agressie bij je hondje.

Een goed gesocialiseerde Chihuahua kan uitgroeien tot een zelfverzekerde volwassene die comfortabel is in diverse situaties:

 • Speels bij andere honden
 • Vriendelijk tegenover vreemden
 • Rustig in onbekende omgevingen

Zindelijkheidstraining kan voor sommige eigenaren een uitdaging vormen bij dit ras. Start hier zo snel mogelijk mee:

 1. Gebruik een regelmatig schema voor toiletbezoeken
 2. Prijs je Chihuahua wanneer hij buiten plast of poept
 3. Voorkom ongelukjes binnenshuis door alert te blijven op signalen

Met geduld, liefde en consistente training zal jouw Chihuahua korthaar zich ontwikkelen tot een welopgevoede metgezel die zowel thuis als buitenshuis goed gemanierd is!

Gezondheidsproblemen bij een Chihuahua korthaar

Chihuahua’s zijn schattig, klein en levendig, maar ze hebben ook hun deel van gezondheidsuitdagingen. Als eigenaar is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. Een veelvoorkomend probleem bij de Chihuahua korthaar is gebitsproblemen. Door hun kleine bek kunnen tanden overvol raken wat leidt tot tandplak en uiteindelijk tandsteen.

 • Tandheelkundige ziekte kan ernstige gevolgen hebben voor de algehele gezondheid van je hondje.

Een ander aandachtspunt is hypoglycemie, of lage bloedsuikerspiegel, wat vooral bij jonge pups kan optreden. Symptomen zoals trillen, lethargie en desoriëntatie vereisen directe aandacht; in sommige gevallen zelfs noodbehandeling.

Hypoglycemie Symptomen Frequentie
Trillen Vaak
Lethargie Regelmatig
Desoriëntatie Soms

De Chihuahua korthaar kan ook last hebben van patellaluxatie waarbij de knieschijf uit positie raakt. Dit kan pijnlijk zijn voor je viervoeter en in ernstige gevallen chirurgische correctie vereisen.

 • Regelmatige controle door een dierenarts helpt om dit soort problemen vroeg te herkennen.

Bovendien staan chihuahuas bekend om hartproblemen zoals hartklepziekte (MVD). Naarmate ze ouder worden neemt het risico toe dat deze kleppen niet goed sluiten wat leidt tot verminderde pompfunctie van het hart.

 • Een gezonde levensstijl en regelmatige dierenartsbezoeken zijn cruciaal voor preventieve zorg.

Hoewel deze lijst met mogelijke gezondheidsproblemen ontmoedigend kan lijken moet worden benadrukt dat veel chihuahuas een lang en gelukkig leven leiden als er goed voor hen wordt gezorgd. Het gaat erom proactief te zijn met betrekking tot hun gezondheid: regelmatige controles goede voeding genoeg beweging en veel liefde maken allemaal een wereld van verschil!

Conclusie

Zoals we hebben gezien is de chihuahua korthaar een bijzonder ras met unieke eigenschappen. Deze kleine honden hebben een groot hart en zijn enorm loyaal aan hun baasje. Ze kunnen wel wat temperamentvol zijn, maar met de juiste training en socialisatie groeien ze uit tot liefdevolle huisdieren.

 • Een chihuahua korthaar heeft niet veel beweging nodig, maar geniet zeker van speeltijd en korte wandelingen.
 • Hun verzorging is vrij eenvoudig door de korte vacht.
 • Het is belangrijk om op te letten voor gezondheidsproblemen die voorkomen bij dit ras zoals gebitsproblemen en patella luxatie.

Ik adviseer toekomstige eigenaren zich goed in te lezen over het ras. Zorg dat je begrijpt hoe je deze kleine viervoeters het beste kunt trainen en verzorgen. Overweeg ook of jouw leefomgeving geschikt is voor een hondje dat soms wat pittig uit de hoek kan komen.

Wat betreft hun populariteit blijven chihuahuas geliefd over de hele wereld. Hun formaat maakt ze perfect voor mensen die in een appartement wonen of niet veel ruimte thuis hebben.

Hieronder vind je nog eens kort de kernpunten:

Eigenschap Beschrijving
Grootte Klein
Bewegingsbehoefte Laag
Vachtverzorging Eenvoudig
Gezondheid Let op specifieke problemen

Tot slot, als je besluit om een chihuahua korthaar aan te schaffen, bereid je dan voor op jaren van vriendschap en plezier. Met hun charmante persoonlijkheid veroveren ze snel ieders hart!