Chihuahua Langhaar: Kenmerken en Verzorgingstips

De Chihuahua langhaar is een fascinerende variant van het welbekende Chihuahua ras. Bekend om hun kleine gestalte en grote persoonlijkheden, zijn deze hondjes met lange vacht echt een klasse apart. Hun zijdezachte vacht vereist weliswaar meer verzorging dan hun kortharige soortgenoten, maar voor velen is dat juist de charme van dit specifieke type.

Wat direct opvalt aan de langharige Chihuahua is hoe anders ze eruitzien vergeleken met de kortharige versie. Ondanks dat ze dezelfde spitse oren en appelvormige hoofd hebben, geeft hun weelderige haar hen een unieke uitstraling die vaak wordt geassocieerd met luxe en elegantie. Dit maakt ze niet alleen populair als gezelschapshond, maar ook in showkringen.

Hun karakter kan net zo levendig zijn als hun uiterlijk; deze kleine viervoeters staan bekend om hun loyaliteit en moedig gedrag. Niet te vergeten hun intelligentie en aanpassingsvermogen waardoor ze verrassend makkelijk te trainen zijn. Daarnaast heeft de Chihuahua langhaar behoefte aan interactie en affectie, wat ze tot perfecte metgezellen maakt voor wie bereid is tijd en aandacht in hen te steken.

De geschiedenis van de Chihuahua Langhaar

De oorsprong van de Chihuahua Langhaar is gehuld in mysterie maar fascinerend. Er wordt gedacht dat deze kleine honden afstammen van de Techichi, een gezelschapshondje uit het tijdperk van de Tolteken in Mexico. Bewijs hiervan vinden we terug in oude tekeningen en artefacten. Na de verovering door de Spanjaarden zijn veel gegevens over deze honden verloren gegaan, wat het lastig maakt om een duidelijke stamboom vast te stellen.

Het is bekend dat Chihuahuas hun naam danken aan de Mexicaanse staat Chihuahua waar ze ontdekt werden door Amerikanen in de late 19e eeuw. Deze kleine honden met hun levendige persoonlijkheid en compact formaat vonden snel hun weg naar Europa en Noord-Amerika. Hierdoor groeide hun populariteit enorm.

In tegenstelling tot hun kortharige broertjes hebben langharige Chihuahuas een weelderige vacht die extra verzorging vereist. Hun lange haar is waarschijnlijk het resultaat van het kruisen met andere rassen zoals Papillons of Pomeranians ergens langs hun historische lijn.

Tegenwoordig genieten langharige Chihuahuas wereldwijde bekendheid als liefdevolle en loyale schoothondjes die zowel geschikt zijn voor individuen als families. Hun unieke combinatie van grootmoedigheid ondanks hun kleine gestalte blijft mensen charmeren.

Tot slot speelt ook Hollywood een rol in de geschiedenis van dit ras; films zoals ‘Legally Blonde’ hebben bijgedragen aan hun iconische status. Ze worden vaak gezien als modeaccessoires, hoewel liefhebbers van het ras benadrukken dat ze veel meer zijn dan alleen maar schattig—ze zijn slim, moedig en vol karakter.

Uiterlijke kenmerken van de Chihuahua Langhaar

De Chihuahua Langhaar is een charmante verschijning met enkele onderscheidende kenmerken. Deze kleine hond heeft zoals de naam al doet vermoeden een lange vacht die zijdezacht aanvoelt. De vacht kan in diverse kleuren voorkomen, van effen tot meerkleurig. Het is belangrijk om te benadrukken dat, hoewel het haar lang is, het niet overdreven dik of wollig moet zijn.

 • Vachtkleuren: wit, zwart, chocolade, beige en meer
 • Vachtpatroon: effen, tweekleurig of zelfs tricolor

Het hoofdje van deze hondjes is appelvormig met grote expressieve ogen die hun kijk op de wereld nieuwsgierig en levendig maken. Hun oren zijn groot en staan rechtop wat hen een alerte uitstraling geeft.

Grootte en gewicht:

Kenmerk Gemiddelde
Gewicht 1.5 – 3 kg
Schofthoogte 15 – 23 cm

Hoewel ze klein zijn beschikken ze over een stevig lichaam met goed gespierde poten. Ze hebben een sierlijke nek die iets van trots uitstraalt terwijl ze parmantig rondlopen.

Hun staart draaien ze vaak over de rug of naar de zijkant wat bijdraagt aan hun karakteristieke look. Dit wordt gezien als een teken van zelfverzekerdheid binnen het ras.

Tot slot mag niet onvermeld blijven dat elk Chihuahua Langhaar uniek is in persoonlijkheid en uiterlijk; geen twee zijn exact gelijk! Hun charme ligt juist in die individuele trekjes waardoor ze zo geliefd zijn bij vele hondenliefhebbers wereldwijd.

Het karakter van de Chihuahua Langhaar

Chihuahua’s met een lange vacht staan bekend om hun levendige en alerte persoonlijkheid. Ze zijn ongelofelijk trouw aan hun baasjes en kunnen soms een beetje terughoudend zijn tegenover vreemden. Dit maakt ze uitstekende waakhonden, hoewel hun kleine formaat ze natuurlijk niet intimiderend maakt.

 • Levendig
 • Alert
 • Trouw

Het is ook belangrijk om te weten dat langharige Chihuahua’s vaak meer onderhoud vergen dan hun kortharige soortgenoten. Hun vacht heeft regelmatig verzorging nodig om klitten en vuilophoping te voorkomen. Ondanks dat extra werk, vinden veel eigenaren het heerlijk om tijd door te brengen met het verzorgen van hun pluizige vriendje.

Deze kleine hondjes hebben ook een sterke wil en kunnen behoorlijk koppig zijn als het op training aankomt. Ze reageren het beste op positieve bekrachtigingstechnieken zoals beloningen en complimentjes.

Temperament Beschrijving
Levendig Energiek en altijd klaar voor actie
Alert Snel opmerkzaam maken op nieuwe situaties
Trouw Hechten zich sterk aan hun eigenaar
Terughoudend Voorzichtig bij nieuwe mensen
Waaks Blaffen naar onbekenden

Vaak worden langharige Chihuahua’s omschreven als ‘klein maar dapper’. Hoewel ze misschien klein zijn, hebben ze de hart van een leeuw en zullen ze niet twijfelen om zichzelf of hun geliefden te verdedigen als dat nodig is.

Tot slot is socialisatie cruciaal voor deze hondjes; hoe eerder je begint met hen kennis te laten maken met verschillende mensen, dieren en situaties, des te evenwichtiger zal hun karakter zich ontwikkelen. Een goed gesocialiseerde langharige Chihuahua kan uitgroeien tot een zelfverzekerd, vriendelijk huisdier dat goed overweg kan met anderen, inclusief kinderen en andere huisdieren.

Verzorging en onderhoud van de Chihuahua Langhaar

Een Chihuahua Langhaar heeft een prachtige vacht die wel wat aandacht nodig heeft om mooi te blijven. Regelmatig borstelen is een must; ik raad aan dit minstens drie keer per week te doen. Door te borstelen verwijder je klitten en houd je de huid gezond, waardoor de natuurlijke oliën goed door de vacht verspreid worden.

 • Gebruik een zachte borstel of kam speciaal voor langharige rassen.
 • Besteed extra aandacht aan plekken waar klitten snel kunnen ontstaan, zoals achter de oren en onder de poten.

Naast het borstelen speelt voeding ook een belangrijke rol in de verzorging van hun vacht. Een dieet rijk aan essentiële vetzuren kan helpen bij het behouden van een glanzende en sterke vacht.

 • Zoek naar hondenvoer met ingrediënten als visolie of lijnzaadolie.

Baden mag, maar doe dit niet te vaak omdat dit de natuurlijke oliebalans van hun huid kan verstoren. Eens in de paar maanden is genoeg, tenzij je Chihuahua echt vuil is geworden.

 • Gebruik een milde shampoo speciaal voor honden.

Nagels knippen is iets wat nog weleens vergeten wordt maar het is cruciaal voor hun mobiliteit en comfort.

 • Controleer eens per maand of ze geknipt moeten worden.

Oogverzorging mag ook niet over het hoofd gezien worden bij deze kleine metgezellen. Hun grote expressieve ogen zijn gevoelig voor vuil en stofjes.

 • Maak regelmatig schoon met een zachte doek bevochtigd met warm water.

Door deze richtlijnen op te volgen zal jouw Chihuahua Langhaar er niet alleen fantastisch uitzien, maar zich ook zo voelen!

Chihuahua Langhaar als gezelschapsdier

Langhaar Chihuahuas zijn de kleinste honden ter wereld, maar ze hebben een groot hart en veel liefde te geven. Hun lange, zijdeachtige vacht vraagt wel wat extra verzorging, maar dat versterkt juist de band tussen baasje en huisdier. Hieronder lees je waarom een langharige Chihuahua een uitstekende keuze is als gezelschapsdier.

Ten eerste zijn ze ongelooflijk loyaal aan hun eigenaren. Eenmaal gehecht aan hun baasje wijken ze niet van hun zijde. Dit maakt hen perfecte metgezellen voor mensen die veel tijd thuis doorbrengen of voor ouderen die op zoek zijn naar constante gezelligheid.

Deze kleine viervoeters passen zich gemakkelijk aan het leven in een appartement aan omdat ze niet veel ruimte nodig hebben om gelukkig te zijn. Ze genieten net zo goed van een middagje dutten op je schoot als van korte wandelingetjes buiten. Hun formaat is ook ideaal voor mensen die reizen; met de juiste draagtas kan jouw langhaar Chihuahua zonder problemen overal mee naartoe.

 • Loyaliteit: Hechten zich sterk aan hun baasje
 • Aanpasbaar: Perfect voor het leven in een appartement
 • Reisvriendelijk: Gemakkelijk mee te nemen door klein formaat

Hun intelligentie mag zeker niet onderschat worden. Met geduld en positieve bekrachtiging kun je deze hondjes heel wat trucjes leren. Het trainen verhoogt niet alleen de gehoorzaamheid maar ook het plezier dat jij en je hondje samen beleven.

Natuurlijk heeft elk ras zijn eigen specifieke behoeften en de langharige Chihuahua is daarop geen uitzondering. Ze kunnen soms wat terughoudend zijn tegenover vreemden en andere dieren, dus socialisatie vanaf jonge leeftijd is essentieel.

 • Intelligentie: Kunnen diverse trucjes leren
 • Sociale behoeften: Vroege socialisatie helpt bij omgang met anderen

Alles bij elkaar genomen biedt een langharige Chihuahua dus meer dan alleen schattig gezelschap; het is een volwaardig familielid dat liefde, levendigheid en loyaliteit brengt in elk huishouden dat bereid is om hen dezelfde mate van toewijding terug te geven.

Voor- en nadelen van het hebben van een Chihuahua Langhaar

Een Chihuahua Langhaar in huis nemen kan heel verrijkend zijn. Deze kleine honden staan bekend om hun charmante persoonlijkheden en hun vermogen om sterke banden met hun eigenaren te vormen. Ze zijn alert, levendig en kunnen erg aanhankelijk worden. Door hun klein formaat zijn ze ook perfect voor mensen die in een appartement wonen of niet veel ruimte thuis hebben.

Hier zijn de voordelen op een rij:

 • Aanhankelijk: Ze hechten zich sterk aan hun baasje.
 • Formaat: Ideaal voor kleinere woonruimtes.
 • Waakzaam: Goede waakhonden ondanks hun grootte.

Toch heeft het bezitten van een Chihuahua Langhaar ook z’n nadelen. Hun kleine gestalte maakt ze kwetsbaar; ze kunnen makkelijk gewond raken als er niet voorzichtig met hen wordt omgegaan. Bovendien vereist hun lange vacht regelmatige verzorging om klitten en vuilophoping te voorkomen. Ook kunnen sommige Chihuahuas koppig of territoriaal zijn, wat consistente training noodzakelijk maakt.

De nadelen opgesomd:

 • Fragiel: Gevoelig voor verwondingen door ruw spel of onoplettende stappen.
 • Verzorging: De lange vacht vraagt meer onderhoud dan die van kort harige rassen.
 • Karakter: Kan uitdagend zijn qua gedrag en training.

Chihuahuas staan ook bekend om bepaalde gezondheidsproblemen zoals gebitsproblemen, hartkwalen en ooginfecties. Het is daarom van groot belang dat potentiële eigenaren bereid zijn tijd en geld te investeren in de gezondheid van hun huisdier.

Echter, met de juiste zorg en aandacht kunnen deze kleine viervoeters jarenlang gelukkige metgezellen zijn. Hun loyale natuur compenseert vaak ruimschoots de extra moeite die zij vergen qua verzorging en gezondheidsmanagement.

Mijn advies? Weeg goed af wat je zoekt in een hondenras voordat je besluit tot adoptie over te gaan. Een Chihuahua Langhaar kan een fantastische vriend voor het leven worden mits je bewust bent van de verantwoordelijkheden die komen kijken bij dit elegante maar delicate ras.

Conclusie

Langhaar chihuahua’s zijn een uniek en charmant hondenras. Mijn ervaring leert me dat ze perfect passen in verschillende soorten huishoudens, van singles tot gezinnen. Hun kleine gestalte maakt ze ideaal voor appartementsbewoners, terwijl hun speelse karakter zorgt voor veel plezier in huis.

Ze vereisen wel wat specifieke verzorging:

 • Regelmatige vachtverzorging om klitten te voorkomen
 • Goede voeding aangepast aan hun kleine formaat
 • Voldoende beweging ondanks hun geringe grootte

Het is ook belangrijk om op te merken dat deze hondjes een sterke persoonlijkheid hebben. Ze kunnen eigenwijs zijn, dus consistente training vanaf jonge leeftijd is cruciaal.

Als we kijken naar de gezondheid van langhaar chihuahua’s, moeten potentiële eigenaars zich bewust zijn van mogelijke erfelijke aandoeningen:

 • Patellaluxatie (knieschijfverplaatsing)
 • Hartproblemen
 • Tandproblemen door de kleine kaakstructuur
Aandoening Prevalentie
Patellaluxatie Hoog
Hartproblemen Gemiddeld
Tandproblemen Hoog

Desondanks kunnen deze kwesties vaak worden beheerd met regelmatige veterinaire controles en preventieve zorg.

De populariteit van chihuahua’s is niet zonder reden. Ze hebben een loyaal karakter en vormen een diepe band met hun baasjes. Hun levensduur varieert gewoonlijk tussen 12 en 20 jaar, waardoor ze lange tijd deel uitmaken van het gezin.

Tot slot wil ik benadrukken dat wie overweegt een langhaar chihuahua aan te schaffen, goed onderzoek moet doen naar fokkers om verantwoordelijk fokgedrag te steunen. Het gaat erom liefdevolle huizen te bieden aan deze bijzondere viervoeters waarin ze kunnen floreren.

Door mijn ervaring met dit ras kan ik bevestigen dat het toevoegen van een langhaar chihuahua aan je leven veel vreugde zal brengen mits je bereid bent je aan te passen aan hun behoeften en kenmerken.