Chihuahua Pup Kopen: Waar Moet Je Op Letten?

Als trotse eigenaar van een chihuahua pup weet ik als geen ander hoe deze kleine honden een groot deel van je hart kunnen veroveren. Chihuahua’s staan bekend om hun levendige persoonlijkheid en zijn vaak vol vertrouwen, ondanks hun kleine gestalte. Het is fascinerend hoe zo’n klein hondje zoveel karakter kan hebben en in dit artikel duik ik dieper in wat het betekent om een chihuahua pup te bezitten.

Het verzorgen van een chihuahua pup komt met unieke uitdagingen en vreugdes. Socialisatie en training zijn cruciaal voor deze pups om ze goed aangepaste huisdieren te maken. Ze zijn intelligent maar soms ook koppig, wat betekent dat consistentie de sleutel is bij hun opvoeding. Bovendien moeten potentiële eigenaren zich bewust zijn van de gezondheidskwesties die specifiek zijn voor het ras, zoals problemen met hun tanden of hypoglykemie.

Ondanks hun formaat hebben chihuahua pups veel beweging nodig. Ze genieten van spelletjes spelen en gaan graag mee op avontuurlijke wandelingen. Dat gezegd hebbende, ze waarderen ook comfort en knuffeltijd met hun baasjes enorm. Zoals je zult zien, vereist het leven met een chihuahua pup aandacht voor detail maar brengt het tegelijkertijd oneindig veel plezier met zich mee!

De geschiedenis van de Chihuahua

Chihuahua’s zijn fascinerende kleine wezens en hun geschiedenis is even boeiend. Ze vinden hun oorsprong in Mexico, waar ze een belangrijk onderdeel waren van de Tolteekse cultuur rond de 9e eeuw. Deze hondjes werden “Techichi” genoemd, wat men gelooft dat het een voorouder is van de moderne Chihuahua. Hun rol was niet alleen die van gezelschapsdier; ze hadden ook religieuze betekenis.

 • Techichi honden werden vaak afgebeeld in kunstwerken uit deze periode.
 • Het is aannemelijk dat zij door handelaren of veroveraars naar andere regio’s zijn gebracht.

Tegen het einde van de 19e eeuw kwamen Amerikanen in contact met deze kleine honden in de Mexicaanse staat Chihuahua, waarnaar ze uiteindelijk vernoemd zouden worden. Toeristen en bezoekers waren gecharmeerd door hun klein formaat en levendige persoonlijkheden en begonnen ze mee te nemen naar de Verenigde Staten.

Het ras werd snel populair en in 1904 werd de eerste Chihuahua geregistreerd bij de American Kennel Club (AKC). Vanaf dat moment begon het fokken met als doel specifieke kenmerken zoals grootte en vachtkleur te standaardiseren. Dit heeft geleid tot diverse variëteiten binnen het ras, zoals kortharige en langharige Chihuahuas.

De populariteit van Chihuahuas groeide gestaag doorheen de twintigste eeuw, mede dankzij hun verschijning in verschillende media. Een iconisch moment was wellicht toen een Chihuahua genaamd Gidget schitterde in een reeks advertenties voor Taco Bell, waarmee het ras nog meer aan bekendheid won.

Jaartal Gebeurtenis
9e eeuw Oorsprong van Techichi-honden bij Tolteken
Eind 19e eeuw Eerste contact tussen Amerikanen en ‘Chihuahuas’
1904 Eerste registratie bij AKC

Doorheen hun geschiedenis hebben Chihuahuas zich ontwikkeld tot meer dan alleen maar schoothondjes. Ze staan bekend om hun moedige karakter en zijn zelfs uitgeroepen tot een van ‘s werelds kleinste hondenrassen met een reusachtig hartje! Hun achtergrond als statussymbool voor oude beschavingen leeft voort in huiskamers overal ter wereld waar zij nu koninklijk behandeld worden als geliefde huisdieren.

Het karakter van de Chihuahua

Chihuahua’s zijn bekend om hun klein formaat, maar ze hebben een persoonlijkheid die allesbehalve klein is. Ze staan vaak bekend als pittig en zelfverzekerd. Hun moedige karakter kan verrassend zijn gezien hun kleine gestalte. Eigenaren van deze honden zullen beamen dat Chihuahua’s soms vergeten dat ze klein zijn, vooral als ze geconfronteerd worden met grotere honden of nieuwe bezoekers.

 • Zeer loyaal: Deze hondjes vormen een sterke band met hun eigenaar.
 • Beschermend: Ze kunnen territoriaal zijn en zullen niet aarzelen om te laten merken wanneer ze zich bedreigd voelen.

Eén ding waar je rekening mee moet houden is dat Chihuahua’s behoefte hebben aan gezelschap en aandacht. Dit maakt hen uitstekende gezelschapshonden, maar het betekent ook dat ze niet graag alleen gelaten worden. Verlatingsangst kan bij deze rassen een probleem vormen, wat zich kan uiten in ongewenst gedrag zoals blaffen of vernielzucht.

Ondanks hun soms koppige aard zijn Chihuahua’s erg intelligent en kunnen ze goed getraind worden met de juiste aanpak. Belangrijk hierbij is om consequent te zijn en positieve bekrachtiging toe te passen. Met liefde, geduld en begrip kun je veel bereiken bij het trainen van je Chihuahua.

Het is ook interessant om te vermelden dat deze kleine viervoeters best energiek kunnen zijn! Ze vinden het heerlijk om te spelen en hebben dagelijkse beweging nodig, hoewel dit door hun grootte vaak binnenshuis al voldoende kan zijn. Toch profiteren ook zij van regelmatige wandelingetjes buiten.

Tot slot blijkt uit mijn ervaring én gesprekken met andere eigenaren dat elke Chihuahua uniek is; geen twee hebben precies dezelfde persoonlijkheid. Sommigen kunnen meer gereserveerd of terughoudend zijn, terwijl anderen juist heel openstaan voor nieuwe mensen en ervaringen. Wat allemaal neerkomt op de individuele opvoeding, socialisatie en natuurlijk de genetica die meespeelt in het temperament van jouw specifieke huisdier.

De verzorging van een Chihuahua pup

Chihuahua pups zijn kleine wezentjes met grote persoonlijkheden. Ze hebben specifieke zorg nodig die verschilt van grotere hondenrassen. Een goede start is essentieel voor hun gezondheid en welzijn. Het begint allemaal bij voeding; deze kleine rakkers hebben voer nodig dat rijk is aan voedingsstoffen maar klein genoeg voor hun minuscule mondjes.

 • Kies voor een kwalitatief hoogwaardige puppyvoeding
 • Zorg ervoor dat de brokjes aangepast zijn aan de grootte van een Chihuahua pup

Training is ook cruciaal, want ondanks hun formaat kunnen Chihuahuas behoorlijk eigenwijs zijn. Zindelijkheidstraining kan wat geduld vereisen, maar met consistentie leren ze het snel.

 • Begin direct met zindelijkheidstraining
 • Gebruik positieve bekrachtiging om goed gedrag te belonen

Naast voeding en training is regelmatige veterinaire zorg belangrijk om je pup gezond te houden. Vaccinaties, ontworming en vlooienpreventie mogen niet overgeslagen worden.

Leeftijd (weken) Vaccinatie Ontworming
6-8 Parvo, Hondenziekte Volgens schema dierenarts
12 Herhaling + Leptospirose Idem

Tot slot speelt socialisatie een sleutelrol in het leven van je Chihuahua pup. Door hen op jonge leeftijd bloot te stellen aan verschillende mensen, dieren en situaties, ontwikkelen ze zich tot evenwichtige volwassen honden.

 • Neem je pup mee naar puppycursussen
 • Laat hem wennen aan verschillende geluiden en omgevingen

Al met al vraagt de verzorging van een Chihuahua pup om aandacht voor detail en veel liefde. Met de juiste benadering zul je merken dat jouw kleine vriend uitgroeit tot een trouwe en gelukkige compagnon.

De training van een Chihuahua pup

Een Chihuahua opvoeden is een leuke maar uitdagende taak. Deze kleine hondjes hebben een groot karakter en zijn vaak eigenzinnig. Toch is het cruciaal om vroeg te beginnen met hun training. Positieve bekrachtiging werkt het best; elke keer als je Chi iets goed doet, beloon je hem met een snoepje of complimentje.

Socialisatie is ook onmisbaar voor de ontwikkeling van je pup. Zorg ervoor dat hij in aanraking komt met verschillende mensen, dieren en situaties. Dit helpt bij het voorkomen van angstig gedrag later in hun leven.

Zindelijkheidstraining vergt consistentie en geduld. Neem je Chihuahua regelmatig mee naar buiten, vooral na het slapen en eten, en prijs hem wanneer hij zijn behoefte buiten doet. Nachtelijke ongelukjes kunnen voorkomen maar blijf consequent en positief.

Basiscommando’s zoals ‘zit’, ‘blijf’ en ‘kom hier’ zijn essentieel in de opvoeding van elke hond, inclusief Chihuahuas:

 • Zit: Houd een snoepje boven de neus van je pup totdat hij gaat zitten.
 • Blijf: Laat hem zitten, doe een stap achteruit terwijl je hand opsteekt en zeg “blijf”.
 • Kom hier: Oefen dit commando met een vrolijke stem om ervoor te zorgen dat je pup graag naar je toe komt.

Het trainen van deze slimme hondjes kan soms frustrerend zijn omdat ze koppig kunnen zijn. Wees altijd rustig maar standvastig; laat zien dat jij de leider bent zonder hard te zijn.

Tot slot moet gezegd worden dat Chihuahuas snel leren maar ook snel verveeld raken dus houd de trainingssessies kort en leuk. Met gemiddeld 15 minuten per dag kom je al een heel eind! En vergeet niet: consistentie is KEY bij het trainen van jouw Chihuahua pup!

De gezondheid van een Chihuahua pup

Chihuahua pups zijn schattig en klein maar hun gezondheid vraagt speciale aandacht. Vanwege hun geringe grootte kunnen ze sneller last hebben van bepaalde kwalen. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de meest voorkomende gezondheidsproblemen zodat je snel kunt ingrijpen als dat nodig is.

 • Hypoglykemie, of een lage bloedsuikerspiegel, komt vaak voor bij jonge Chihuahua’s. Symptomen zoals lethargie en trillen wijzen hierop en het is dan ook essentieel om ze direct te behandelen met wat glucose of honing.
 • Patella Luxatie, een aandoening waarbij de knieschijf niet goed op zijn plaats zit, kan pijn en ongemak veroorzaken bij je kleine vriend. Regelmatige controles bij de dierenarts helpen dit vroegtijdig op te sporen.

Een ander punt van aandacht is het gebit van je Chihuahua pup. Dit ras staat bekend om tandheelkundige problemen:

Leeftijd Percentage met gebitsproblemen
2 jaar 70%
5 jaar 85%

Het regelmatig poetsen van de tandjes en jaarlijkse controle bij de dierenarts kan veel problemen voorkomen.

Vaccinaties zijn cruciaal voor elke pup en zeker voor een Chihuahua gezien hun kwetsbaarheid voor infectieziekten:

 • Parvovirus
 • Hondsdolheid
 • Hepatitis

Zorg ervoor dat je deze vaccinaties volgens schema laat uitvoeren om jouw kleine maatje te beschermen.

Tot slot speelt voeding een belangrijke rol in de gezondheid van jouw Chihuahua pup. Een uitgebalanceerd dieet rijk aan voedingsstoffen ondersteunt niet alleen de groei maar ook het immuunsysteem. Kies voor kwalitatief hoogwaardige puppyvoeding die past bij het formaat en energieniveau van jouw hondje.

Door deze tips toe te passen kun je veelvoorkomende problemen vermijden en genieten van een langere tijd samen met jouw levendige en liefdevolle Chihuahua pup!

Conclusie

Het is duidelijk dat een chihuahua pup een geweldige toevoeging kan zijn aan het juiste huishouden. Deze kleine hondjes hebben een grote persoonlijkheid en vereisen specifieke zorg om gezond en gelukkig te blijven. Ik heb de belangrijkste punten over het verzorgen van een chihuahua pup besproken, en hier zijn mijn eindgedachten:

 • Chihuahua pups zijn loyaal en kunnen zeer gehecht raken aan hun eigenaars.
 • Ze hebben dagelijkse beweging nodig maar niet in dezelfde mate als grotere hondenrassen.
 • Hun voedingsbehoeften moeten nauwlettend worden opgevolgd om overgewicht te voorkomen.

Deze pups kunnen goed aarden in kleinere woonruimtes zoals appartementen mits ze voldoende aandacht krijgen. Het is echter ook belangrijk te onthouden dat ze kwetsbaar kunnen zijn vanwege hun kleine formaat.

Gezondheid

Chihuahua’s staan bekend om hun lange levensduur, die kan oplopen tot wel 15 jaar met de juiste zorg. Toch hebben ze, net als alle rassen, bepaalde gezondheidsrisico’s waar potentiële eigenaars zich bewust van moeten zijn:

 • Patellaluxatie (knieschijfverplaatsing)
 • Hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel)
 • Tracheale instorting (luchtpijp problemen)

Preventieve zorg en regelmatige controles bij de dierenarts dragen bij aan een lang en gezond leven voor uw chihuahua pup.

Socialisatie

Socialisatie is cruciaal voor dit ras omdat het helpt gedragsproblemen zoals angst of agressie tegenover vreemden en andere huisdieren te voorkomen. Begin hiermee zo vroeg mogelijk door:

 • Bezoek aan vrienden en familie
 • Wandelen in verschillende omgevingen
 • Speeldates met andere honden die bekendstaan als vriendelijk

Dit zal helpen om uw chihuahua pup uit te laten groeien tot een evenwichtig volwassen dier.

Ik hoop dat mijn artikel je heeft geholpen meer inzicht te krijgen in wat er komt kijken bij het verzorgen van een chihuahua pup. Als je klaar bent voor de verantwoordelijkheid, dan staat je veel liefde en plezier te wachten met deze unieke viervoeter!