Chihuahua Puppy Kopen: Tips Voor Een Goede Start

Als trotse eigenaar van een Chihuahua puppy weet ik als geen ander dat deze kleine viervoeters een enorme persoonlijkheid hebben in een verrassend klein pakketje. Chihuahua’s zijn één van de kleinste hondenrassen ter wereld, maar laat je niet misleiden door hun formaat; ze zitten vol met energie en moed! Het is belangrijk om te begrijpen dat het opvoeden van een Chihuahua puppy specifieke aandacht vereist, van voeding tot training en socialisatie.

Ondanks hun geringe grootte hebben Chihuahua puppies net zo veel – zo niet meer – verzorging nodig dan grotere hondenrassen. Ze staan bekend om hun loyaliteit aan hun baasjes en kunnen erg beschermend zijn. Dit betekent dat vroege socialisatie cruciaal is om ervoor te zorgen dat jouw Chihuahua zich ontwikkelt tot een vriendelijk en zelfverzekerd huisdier.

Voordat je overgaat tot adoptie of aanschaf moet je goed nadenken over de levensstijl die je kunt bieden aan een Chihuahua puppy. Ze doen het goed in appartementen of kleine woningen, maar hebben desondanks regelmatige beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Daarnaast zijn ze soms wat kieskeurig als het aankomt op eten, dus goede voeding is essentieel voor hun ontwikkeling. Als potentiële eigenaar moet je bereid zijn tijd en middelen te investeren in jouw nieuwe harige vriendje voor de beste start in het leven.

Wat is een chihuahua puppy?

Een chihuahua puppy is een jonge hond van het kleinste hondenras ter wereld, bekend om zijn kleine gestalte en levendige persoonlijkheid. Deze pups hebben vaak grote oren en heldere ogen die veel expressie kunnen tonen. Hun gewicht als volwassen hond ligt meestal tussen 1.5 en 3 kilogram, waardoor ze uiterst draagbaar zijn en vaak gezien worden als de perfecte schoothondjes.

De herkomst van de chihuahua gaat terug tot aan de oude beschavingen in Mexico. Ze werden door de Tolteken gehouden en later ook door de Azteken gewaardeerd voor hun grootte en intelligentie. Tegenwoordig zijn ze populair over de hele wereld, niet alleen als gezelschapshond maar ook als ster in socia media dankzij hun schattige voorkomen.

Chihuahua puppies groeien uit tot een van twee variëteiten; ze hebben ofwel korte of lange vacht. Beide types vereisen specifieke verzorging om hun vacht gezond te houden. Door hun afmetingen moeten toekomstige eigenaren extra aandacht besteden aan waar ze stappen – deze kleintjes kunnen makkelijk over het hoofd gezien worden!

Ze staan erom bekend dat ze trouw kunnen zijn aan één persoon, wat hen fantastische metgezellen maakt voor wie op zoek is naar een loyale vriend in miniatuurformaat. Ondanks hun formaat hebben chihuahuas een moedig hartje en zullen niet aarzelen om te blaffen ter verdediging van zichzelf of hun eigenaars.

Met gepaste socialisatie kan een chihuahua puppy goed overweg met andere huisdieren en mensen, alhoewel sommigen misschien wat tijd nodig hebben om op te warmen bij nieuwe gezichten. Training is essentieel voor deze kleine viervoeters omdat ze soms koppig kunnen zijn, maar met geduld wordt dit kleine ras vaak onderschat in hoe snel zij nieuwe trucjes leren.

Kenmerken van een chihuahua puppy

Chihuahua puppies zijn met hun kleine gestalte en grote persoonlijkheid echte hartendieven. Ze staan bekend als ‘s werelds kleinste hondenras, maar wat ze missen in grootte, maken ze goed met karakter. Deze pups hebben vaak een koppig streepje en zijn ongelooflijk loyaal aan hun baasjes. Hieronder volgen de kenmerkende eigenschappen die deze schattige hondjes zo uniek maken:

 • Grootte: Bij de geboorte wegen chihuahua’s vaak niet meer dan een paar honderd gram. Als volwassen honden bereiken ze meestal een gewicht tussen 1 en 3 kilogram.
 • Vacht: Hun vacht kan kort of lang zijn met een verscheidenheid aan kleuren en patronen. De kortharige variant vraagt minder verzorging, maar beiden zullen regelmatig moeten worden geborsteld.
 • Karakter: Ondanks hun formaat hebben chihuahua puppies vaak een moedige en zelfverzekerde aard. Ze kunnen soms terughoudend zijn tegenover vreemden maar tonen veel liefde voor hun eigen mensen.

Een interessant feit is dat deze kleine viervoeters soms één dominante oogkleur hebben, wat hun expressieve gezichten nog opvallender maakt. Ook de vorm van hun kop kan variëren; sommigen hebben een appelhoofd terwijl anderen weer een hertenhoofd bezitten.

Hun sociale behoeften mogen niet onderschat worden: chihuahua’s hechten zich sterk aan hun familie en vinden het niet fijn om lange tijd alleen te zijn. Dit ras heeft ook behoefte aan mentale stimulatie; anders kunnen ze destructief gedrag gaan vertonen.

Ten slotte is het belangrijk om te weten dat chihuahua puppies door hun kleinheid extra kwetsbaar zijn. Ze moeten beschermd worden tegen grotere dieren en ruwe speelsessies met kinderen dienen vermeden te worden om verwondingen te voorkomen.

Eigenschap Beschrijving
Grootte 1 tot 3 kilogram bij volwassenheid
Vachttype Kort of lang, diverse kleuren en patronen
Karakter Moedig, loyaal, koppig
Kopvorm Appelhoofd of hertenhoofd
Sociale behoeften Hoge mate van interactie nodig

Het opvoeden van een chihuahua puppy vereist dus geduld, zachtheid en consistentie gezien hun gevoelige aard. Met de juiste zorg groeien deze levendige pups uit tot lieve en toegewijde huisgenoten.

De verschillende soorten chihuahua puppy’s

Wist je dat niet alle chihuahua puppy’s hetzelfde zijn? Er is een verrassende variëteit binnen dit kleine hondenras en ik vind het fascinerend om daar meer over te vertellen. Laten we eens kijken naar de verschillende soorten die er bestaan.

Ten eerste heb je de onderscheid tussen kortharige en langharige chihuahua’s. Kortharige chihuahua’s hebben, zoals de naam al doet vermoeden, een korte en gladde vacht die relatief weinig verzorging nodig heeft. Aan de andere kant hebben langharige chihuahua’s een zachte, fijne vacht die wat langer groeit en meer borstelen vereist om klitten te voorkomen.

 • Kortharige Chihuahua
  • Gladde, korte vacht
  • Minimale verzorging
 • Langharige Chihuahua
  • Zachte, lange vacht
  • Regelmatig borstelen nodig

Daarnaast kun je ook nog verschil zien in grootte bij deze schattige viervoeters. Hoewel ze behoren tot de kleinste hondenrassen ter wereld, kunnen sommige chihuahua puppy’s net iets groter of kleiner uitvallen dan anderen. Dit kan afhangen van genetica maar ook van diëten en opgroeicondities.

Een andere interessante variatie is kleur en patroon. Van effen zwart tot wit met bruine vlekken of zelfs merle patronen; de diversiteit is echt verbazingwekkend!

Kleur Beschrijving
Zwart Effen zwarte kleur
Wit Effen witte kleur
Bruin Verschillende tinten bruin mogelijk
Merle Gemêleerd patroon met contrasterende kleuren

Tot slot zijn er nog verschillende gezichtsvormen: sommigen hebben een appelvormig hoofd terwijl anderen weer een ‘hertenhoofd’ hebben met minder prominente ogen en een langer snuitje.

Hopelijk geeft dit je alvast wat inzicht in de verscheidenheid aan schattige chihuahua puppy’s waaruit je kunt kiezen als toekomstig eigenaar!

Hoe zorg je voor een chihuahua puppy?

Een chihuahua puppy in huis halen is een vreugdevolle gebeurtenis. Maar het brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee. Zo’n klein hondje heeft specifieke behoeften. Ik begin altijd met de basis: voeding, beweging en training.

Voeding

Chihuahua pups hebben kleine maagjes maar hun energiebehoeften zijn groot. Het is essentieel dat ze voedsel krijgen dat rijk is aan voedingsstoffen.

 • Kies voor hoogwaardige puppyvoer speciaal voor kleine rassen.
 • Voer hem meerdere keren per dag kleine porties.
 • Zorg ervoor dat er altijd vers water beschikbaar is.

Beweging

Ondanks hun formaat hebben chihuahuas voldoende beweging nodig.

 • Korte wandelingen zijn prima, afgewisseld met speeltijd thuis.
 • Vermijd te ruwe spelletjes; hun kleine lichaampjes zijn nogal kwetsbaar.

Training en socialisatie

Vroeg beginnen met training en socialisatie legt de basis voor goed gedrag later.

 • Begin al vroeg met zindelijkheidstraining door regelmatig naar buiten te gaan na het eten en slapen.
 • Socialiseer je pup door hem op jonge leeftijd bloot te stellen aan verschillende mensen, geluiden en situaties.

Gezondheidszorg

Een goede gezondheid begint bij preventieve zorg:

 • Plan regelmatige bezoeken aan de dierenarts voor vaccinaties en check-ups.
 • Overweeg preventieve behandeling tegen parasieten zoals vlooien en teken.

Door deze richtlijnen te volgen, help ik mijn chihuahua puppy opgroeien tot een gezonde en gelukkige hond. En vergeet niet veel liefde te geven; daar groeien ze misschien wel het allerbest van!

De juiste voeding voor een chihuahua puppy

Een chihuahua puppy heeft specifieke voedingsbehoeften die van cruciaal belang zijn voor zijn groei en gezondheid. Deze kleine honden hebben een snelle stofwisseling, wat betekent dat ze energierijk voedsel nodig hebben, maar in kleine hoeveelheden om overgewicht te voorkomen.

 • Kies altijd voor hoogwaardige puppyvoer dat speciaal is samengesteld voor kleine rassen.
 • Let op de balans tussen eiwitten, vetten en koolhydraten; eiwitten zijn essentieel voor spieropbouw terwijl vetten energie leveren.
 • Kleine brokjes helpen bij het kauwen en ondersteunen de tandhygiëne.

Voedingsrichtlijnen variëren naar gelang de leeftijd, grootte en activiteitsniveau van je chihuahua pup. Raadpleeg daarom altijd eerst je dierenarts voordat je beslissingen neemt over het dieet van je pup.

Leeftijd (maanden) Voeding per dag
2-3 50-55 gram
4-5 60-70 gram
6+ 70-80 gram

Het is verleidelijk om je chihuahua tussendoortjes te geven, maar pas op met menselijk voedsel en snacks met veel calorieën. Overvoeren kan leiden tot obesitas wat schadelijk is voor hun kwetsbare skeletstructuur.

Zorg ook voor vers water gedurende de hele dag zodat je puppy gehydrateerd blijft. Dit is net zo belangrijk als het eten zelf.

Wanneer mijn eigen chihuahua nog een pup was, merkte ik al snel hoe belangrijk routine was. Consistente eettijden helpen bij de spijsvertering en stellen duidelijke grenzen rond etenstijd. Met deze aanpak gaf ik mijn klein vriendje het beste start in leven!

De training en socialisatie van een chihuahua puppy

Het trainen en socialiseren van een chihuahua puppy is cruciaal voor hun ontwikkeling. Deze kleine hondjes staan bekend om hun assertieve en soms terughoudende karakter, maar met de juiste aanpak kunnen ze uitgroeien tot vriendelijke en goed aangepaste huisdieren. Beginnen met socialisatie op jonge leeftijd is essentieel. Dit betekent dat je jouw chihuahua blootstelt aan verschillende mensen, dieren en situaties.

 • Neem je pup mee naar drukke plaatsen zoals parken.
 • Organiseer speeldates met andere honden.
 • Laat je chihuahua wennen aan verschillende geluidsomgevingen.

Consistente training helpt ook bij het vestigen van een sterke band tussen jou en je chihuahua. Gebruik positieve bekrachtiging zoals complimentjes of traktaties wanneer hij iets goed doet. Dit versterkt gewenst gedrag zonder angst of agressie op te wekken.

 • Zorg voor korte maar regelmatige trainingssessies.
 • Focus op basiscommando’s zoals ‘zit’, ‘blijf’ en ‘kom’.
 • Wees geduldig; chihuahua’s kunnen koppig zijn maar leren graag.

Ook zindelijkheidstraining verdient aandacht bij deze kleine viervoeters. Door hun formaat hebben ze een kleinere blaas, dus frequentere trips naar buiten zijn noodzakelijk in het begin.

Leeftijd Aantal keer uitlaten per dag
2 maanden 8 tot 10
4 maanden 5 tot 7
6 maanden en ouder 3 tot 4

Zorg ervoor dat je elke geslaagde plaspauze buiten beloont om goede toiletgewoontes te verankeren.

Tot slot, vergeet niet het belang van mentale stimulatie voor deze slimme hondjes. Challenging speelgoed of spelletjes die probleemoplossend denken vereisen, helpen om verveling tegen te gaan en ongewenst gedrag zoals blaffen of kauwen te voorkomen.

 • Investeer in puzzelspeelgoed
 • Leer nieuwe trucjes aan
 • Wissel activiteiten af om de interesse hoog te houden

Door aandacht te besteden aan zowel de fysieke als de emotionele behoeften van je chihuahua puppy leg je de basis voor een gezond en gelukkig hondenleven!

Veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij chihuahua puppy’s

Chihuahua puppy’s zijn schattig en klein, maar helaas staan ze ook bekend om bepaalde gezondheidskwesties. Een veelvoorkomend probleem is hypoglycemie, oftewel een lage bloedsuikerspiegel. Dit kan leiden tot zwakte, lethargie en in ernstige gevallen zelfs tot aanvallen.

 • Hypoglycemie: Vooral bij jonge pups die snel groeien en veel energie verbruiken.
 • Gebitsproblemen: Door hun kleine kaken kunnen chihuahua’s last krijgen van tandheelkundige problemen.
 • Patellaluxatie: De knieschijven van deze kleine honden kunnen soms uit de kom schieten.

Een ander aandachtspunt voor chihuahua puppy’s is hun gebit. Hun kleine mondjes zitten vaak vol met tanden die te dicht op elkaar staan. Dit kan leiden tot tandbederf en andere mondgezondheidsproblemen als er niet goed voor wordt gezorgd.

De kwetsbare botten van een Chihuahua vormen eveneens een risico. Ze kunnen gemakkelijk breken, vooral tijdens de speelse puppyjaren. Het is dus cruciaal dat eigenaren voorzichtig zijn met ruw spel en hoge sprongen om botbreuken te voorkomen.

Ook patellaluxatie komt regelmatig voor bij dit ras; dit is een aandoening waarbij de knieschijf ontwricht raakt. Regelmatige controle door een dierenarts kan helpen deze conditie vroegtijdig te identificeren en behandelen.

Tot slot hebben chihuahuas ook vaak last van oogproblemen zoals droge ogen of traanbuisontstekingen door hun grote, uitpuilende ogen. Eigenaren moeten alert zijn op tekenen van irritatie of infectie aan de ogen van hun viervoetige vriendje.

Met regelmatige veterinaire zorg, goede voeding en aandacht voor preventieve maatregelen kunnen veel van deze gezondheidsproblemen worden beheerd of zelfs voorkomen!

Tips voor het vinden van een betrouwbare fokker

Het kiezen van een betrouwbare chihuahua fokker is cruciaal om ervoor te zorgen dat je een gezonde en gelukkig puppy in huis haalt. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen bij deze belangrijke beslissing.

 • Doe grondig onderzoek: Begin met online zoeken naar beoordelingen en getuigenissen van andere klanten. Kijk ook of de fokker lid is van erkende kennelclubs of organisaties zoals de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland.
 • Bezoek de locatie: Een betrouwbare fokker zal er geen probleem mee hebben als je vraagt om langs te komen en de leefomstandigheden van de puppies te zien. Let op hoe schoon en ruim het gebied is waar de honden worden gehouden.
 • Vraag naar gezondheidsdocumentatie: Een goede fokker kan je documentatie laten zien over vaccinaties, genetische tests en veterinaire controles die bij de puppies zijn uitgevoerd.
 • Stel vragen: Wees niet bang om vragen te stellen over het karakter, gezondheidsgeschiedenis en gedragingen van zowel de puppy’s als hun ouders. Dit kan veel vertellen over wat je kunt verwachten qua temperament en gezondheid.

Hieronder vindt u een tabel met zaken waarop u moet letten:

Punt Waarom Het Belangrijk Is
Registratie bij Kennelclub Geeft aan dat de fokker volgens bepaalde standaarden werkt
Gezondheidsdocumenten Verzekert dat puppy’s medisch gecheckt zijn
Leefomstandigheden Zegt iets over welzijn en verzorging
Open communicatie Duidt op transparantie in bedrijfsvoering

Een laatste tip: neem rustig de tijd voor dit proces. Het kiezen van een verantwoordelijke fokker is net zo belangrijk als het kiezen van jouw nieuwe viervoeter zelf!

Chihuahua puppy’s en kinderen

Chihuahua puppy’s staan bekend om hun kleine gestalte en levendige karakter. Deze eigenschappen kunnen ze zowel aantrekkelijk als uitdagend maken voor gezinnen met kinderen. Het is belangrijk dat kinderen leren hoe ze veilig en respectvol met deze kleine honden om moeten gaan.

 • Leer je kind altijd te vragen voordat het een hondje aanraakt, ook al kennen ze de chihuahua goed.
 • Leg uit dat puppy’s nog veel moeten leren en dat ruw spelen schadelijk kan zijn voor hun fragiele lijfjes.
 • Zorg ervoor dat interacties tussen je chihuahua pup en je kind onder toezicht plaatsvinden om ongelukken te voorkomen.

Kinderen kunnen geweldige maatjes zijn voor chihuahua puppy’s mits er goede begeleiding is van een volwassene. Het samen opgroeien kan leiden tot een sterke band, maar het vergt geduld en consistentie van alle betrokkenen.

Leeftijd Kind Geschikte Activiteiten met Chihuahua
0 – 4 jaar Alleen observeren onder strikte supervisie
5 – 8 jaar Samen rustig spelen, de hond laten wennen aan aanraking
9 jaar en ouder Lichte trainingsoefeningen, wandelen met toezicht

Zoals bij elke huisdierintroductie moet veiligheid altijd voorop staan:

 • Zorg ervoor dat de chihuahua niet in situaties terechtkomt waarin hij zich bedreigd kan voelen.
 • Voorkom dat je pup te veel wordt opgepakt of geknuffeld; dit kan stress veroorzaken bij het dier.

Met duidelijke regels en grenzen kunnen zowel je chihuahua pup als je kinderen genieten van elkaars gezelschap. Dit versterkt niet alleen de relatie tussen hen maar bevordert ook verantwoordelijk gedrag bij de jonge gezinsleden.

Conclusie

Na alles wat ik besproken heb over de chihuahua puppy, is het duidelijk dat dit kleine hondenras veel te bieden heeft. Ze zijn niet alleen schattig en compact; ze hebben een grote persoonlijkheid en kunnen een geweldige aanvulling zijn op de juiste familie of individu.

Een paar belangrijke punten om mee te nemen:

 • Chihuahua pups vereisen toegewijde verzorging, vooral als het aankomt op hun voeding en socialisatie.
 • Hun gezondheid is van essentieel belang, met specifieke aandacht voor tandzorg en het voorkomen van hypoglykemie.
 • Training en consistentie zijn cruciaal voor een goed gedrag, ondanks hun eigenwijze karakter.

Hieronder staan nog wat statistieken die nuttig kunnen zijn voor potentiële eigenaren:

Leeftijdspanne Gewicht
12-20 jaar 1-3 kg

Laten we ook niet vergeten:

 • Chihuahua’s doen het goed in appartementen door hun formaat.
 • Ze hebben dagelijkse beweging nodig maar geen lange wandelingen.
 • Warmte is belangrijk; ze rillen makkelijk bij kou.

Mijn advies? Als je overweegt om een chihuahua puppy te adopteren, zorg dan dat je bereid bent om tijd en energie te investeren in hun verzorging. Deze kleine vriendjes kunnen jarenlang liefde en vrolijkheid brengen mits goed verzorgd. Een chihuahua kan echt jouw beste maatje worden!

Heb je al ervaring met dit ras of denk je erover na om er een in huis te halen? Ik hoor graag jouw verhalen of overwegingen!