Chihuahua Pups Te Koop: Waar Vind Je Jouw Nieuwe Vriend?

Bent u op zoek naar een schattige Chihuahua pup om uw leven mee te delen? Dan bent u hier aan het juiste adres. Chihuahua pups zijn onweerstaanbaar met hun grote ogen en kleine gestalte, maar voordat u er eentje in huis haalt, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over wat zo’n aankoop inhoudt. Deze kleine hondjes staan bekend om hun levendige karakter en loyaliteit aan hun baasje, wat ze tot een geweldige metgezel maakt.

Het kiezen van de juiste fokker is cruciaal als u overweegt een Chihuahua pup te kopen. Betrouwbare fokkers zorgen voor een goede start van het leven van de pup door aandacht te besteden aan gezondheid, socialisatie en de vroege ontwikkeling van het dier. Bovendien kan ik uit eigen ervaring vertellen dat een goed gesocialiseerde pup zich makkelijker aanpast aan nieuwe situaties en minder gedragsproblemen laat zien.

Als potentieel baasje moet u ook rekening houden met de verantwoordelijkheden die komen kijken bij het verzorgen van deze kleine viervoeters. Ze vereisen specifieke zorg op gebied van voeding, beweging en training om gelukkig en gezond te blijven. Daarnaast is het essentieel om na te denken over langetermijnverbintenis, want deze schattige compagnons kunnen wel tot 15 jaar of langer bij je blijven!

Wat zijn Chihuahua pups?

Chihuahua pups zijn de jonge hondjes van het kleinste hondenras ter wereld, bekend als de Chihuahua. Deze kleine viervoeters hebben een hartverwarmende uitstraling en een levendige persoonlijkheid verpakt in een miniatuurformaat. Hun gewicht varieert vaak tussen 500 gram en 3 kilogram als ze volwassen zijn, waardoor ze uitermate geschikt zijn voor een leven in zowel appartementen als huizen met beperkte ruimte.

Het ras kent twee variëteiten: de kortharige en langharige Chihuahua. Beiden hebben hun eigen unieke charme maar vereisen verschillende verzorging. Kortharige Chihuahuas hebben minder vachtverzorging nodig dan hun langharige soortgenoten die regelmatig geborsteld moeten worden om klitten te voorkomen.

 • Kortharig: Minimaal borstelen nodig
 • Langharig: Regelmatig borstelen aanbevolen

Deze charmante pups staan bekend om hun moed en zelfvertrouwen wat soms vergeleken wordt met dat van veel grotere honden. Ondanks hun formaat kunnen ze heel beschermend uit de hoek komen voor hun baasje. Opvoeding is belangrijk bij dit ras; ondanks dat ze klein zijn moet men consequent blijven in training om probleemgedrag te vermijden.

Eigenschap Beschrijving
Gewicht 500g tot 3kg (Volwassen)
Karakter Levendig, moedig, zelfverzekerd
Rasvariaties Kortharig en langharig

Een interessant feit over Chihuahuas is dat ze oorspronkelijk afkomstig zijn uit Mexico waar ze al honderden jaren bestaan. Ze waren heilig voor de oude beschavingen zoals de Tolteken en later werden ze ook populair bij de Azteken.

Chihuahuas vormen sterke banden met hun eigenaars en kunnen erg toegewijd zijn aan één persoon binnen het gezin. Dat maakt hen fantastische gezelschapshonden, al moeten potentiële eigenaars er rekening mee houden dat deze kleine viervoeters soms best wel veeleisende diva’s kunnen zijn! Met geduld, liefde en aandacht bloeien deze puppies echter op tot loyale vriendjes die je leven zeker zullen verrijken.

Waar koop je Chihuahua pups?

Zodra je hebt besloten dat een Chihuahua pup de perfecte aanvulling op jouw gezin zou zijn, is het tijd om te bepalen waar je zo’n lief klein hondje kunt kopen. Er zijn diverse opties en ik zal een aantal populaire keuzes met je doornemen.

Een erkende fokker is vaak de eerste plaats waar toekomstige eigenaren naar kijken. Een goede fokker heeft niet alleen passie voor het ras maar zorgt ook voor een gezonde start van de pups. Ze kunnen informatie geven over de stamboom en vroege socialisatie van de hondjes. Het is belangrijk dat je oplet of de fokker wel erkend is door relevante instanties.

 • Dierenasiels en herplaatsingsorganisaties hebben soms ook Chihuahua pups of volwassen honden die op zoek zijn naar een nieuw thuis. Dit kan een prachtige manier zijn om een hondje te adopteren die misschien geen gemakkelijke start in het leven heeft gehad.
 • Online platforms kunnen verleidelijk lijken omdat ze vaak veel keuze bieden. Echter moet je hier extra alert zijn vanwege mogelijke broodfokkers die het niet zo nauw nemen met de gezondheid en welzijn van hun dieren.
 • Dierenwinkels worden steeds minder populair als plek om pups te kopen, mede door toenemend bewustzijn over impulsaankopen en twijfelachtige afkomst van dieren uit deze bron.

Vergeet niet dat bij elke aankoop, vooral online, het essentieel is om eerst grondig onderzoek te doen. Controleer recensies, vraag naar gezondheidsverklaringen en probeer altijd persoonlijk kennis te maken met zowel de pup als diens ouders voordat je tot aanschaf overgaat.

Hieronder vind je wat statistieken over hoe vaak mensen ervoor kiezen hun huisdier via verschillende kanalen aan te schaffen:

Aanschafkanaal Percentage
Fokkers 45%
Asiel 30%
Online 15%
Dierenwinkel 10%

Deze cijfers illustreren trends in Nederland m.b.t. waar men huisdieren verkrijgt – ze variëren per jaar en regio.

Omarm tenslotte altijd transparantie; serieuze verkopers tonen graag alle informatie die jij nodig hebt om een verstandige keuze te maken. Ga nooit over tot aanschaf als er iets niet pluis lijkt of als je twijfelt aan de authenticiteit van de verkoper of fokker.

Waar moet je op letten bij het kopen van Chihuahua pups?

Bij de aanschaf van een Chihuahua pup is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent. Deze kleine hondjes hebben een pittig karakter en specifieke behoeftes. Hier zijn enkele punten waar ik extra aandacht aan zou besteden:

 • Gezondheid: Vraag altijd naar de gezondheidsverklaringen van zowel de pups als hun ouders. Een betrouwbare fokker laat regelmatig controles uitvoeren door een dierenarts en kan bewijzen dat de pups ontwormd, ingeënt en gechipt zijn.
 • Fokker achtergrond: Doe onderzoek naar de fokker. Heeft deze goede referenties? Is er sprake van liefdevolle omgang met de dieren? Bezoek indien mogelijk hun locatie om te zien in welke omstandigheden de pups opgroeien.
 • Socialisatie: Pups die goed gesocialiseerd zijn, hebben minder kans op gedragsproblemen in de toekomst. Kijk hoe ze reageren op mensen en andere honden.
 • Voeding: Goede voeding is essentieel voor een gezonde groei. Informeer welk soort voedsel ze krijgen en hoe vaak per dag.

Wat betreft prijzen kunnen deze flink variëren afhankelijk van factoren zoals leeftijd, stamboom, kleur en grootte van de pup:

Factor Gemiddelde Prijsrange
Leeftijd €500 – €1500
Stamboom (met/zonder) €800+ / €400 – €1000
Kleur Zeldzaamheid bepaalt prijs
Grootte Kleinere vaak duurder

Onthoud dat bij het kopen van een Chihuahua pup niet alleen prijs maar ook passie voor het ras telt!

Hoe verzorg je Chihuahua pups?

Chihuahua pups zijn klein maar hebben veel aandacht en zorg nodig, net als elke andere puppy. Hierbij een paar tips om goed voor deze schattige hondjes te zorgen:

 • Voeding: Kies voor hoogwaardig puppyvoer dat speciaal is samengesteld voor kleine rassen. Kleine brokjes helpen de Chihuahua makkelijker eten en ondersteunen hun groei.
 • Training: Begin vroeg met zindelijkheidstraining en socialisatie. Dit voorkomt gedragsproblemen op latere leeftijd. Positieve bekrachtiging werkt het beste bij deze slimme hondjes.
 • Gezondheidszorg: Regelmatige bezoekjes aan de dierenarts zijn essentieel om ervoor te zorgen dat ze al hun vaccinaties krijgen en gezond blijven. Houd ook de nageltjes bij en poets regelmatig hun tanden.
 • Veiligheid: Omdat ze zo klein zijn, is het belangrijk om in huis extra op te letten dat ze niet ergens vanaf kunnen vallen of zich kunnen bezeren. Een veilige speelomgeving is cruciaal.
 • Liefde en aandacht: Chihuahua’s hechten zich sterk aan hun eigenaar dus geef ze genoeg liefde, speeltijd en knuffels.

Door aan al deze behoeftes tegemoet te komen, zal je Chihuahua pup uitgroeien tot een gezonde, gelukkige volwassen hond die jarenlang jouw trouwe vriend zal zijn!

Veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij Chihuahua pups

Chihuahua pups zijn schattig en hebben sterke persoonlijkheden, maar ze kunnen ook vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om hier aandacht aan te besteden wanneer je overweegt een Chihuahua pup in huis te halen.

Een veelvoorkomend probleem bij deze kleine honden is patellaluxatie. Hierbij schiet de knieschijf soms uit de kom, wat pijnlijk kan zijn voor het hondje. Dit kan leiden tot ongemak en in ernstige gevallen zelfs tot chirurgische ingrepen.

Tand- en tandvleesproblemen doen zich ook vaak voor bij Chihuahua’s vanwege hun kleine muil en dichte tandplaatsing. Regelmatig poetsen en controle door een dierenarts helpen problemen voorkomen of vroegtijdig opsporen.

Hypoglykemie, of lage bloedsuikerspiegel, is nog zo’n conditie die jonge Chihuahua’s kan treffen. Deze kleine honden hebben niet altijd voldoende reserves aan glycogeen in hun lever, wat leidt tot plotseling energieverlies en in extreme gevallen zelfs tot bewustzijnsverlies.

Tracheale collaps, waarbij de luchtpijp gedeeltelijk platgedrukt wordt, komt ook regelmatig voor bij dit ras. Symptomen zijn onder andere een kenmerkende hoest die klinkt als een gans die snatert.

Het is essentieel om met je pup naar regelmatige veterinaire check-ups te gaan om deze risico’s te beheren. Een goede fokker zal bovendien preventieve maatregelen nemen om de kans op erfelijke aandoeningen te verkleinen door selectief te fokken.

Aandoening Symptomen Preventie/Behandeling
Patellaluxatie Hinkelen of mank lopen Gewichtsbeheersing, mogelijk operatie
Tandproblemen Slechte adem, moeilijkheden met eten Tanden poetsen, regelmatige controles
Hypoglykemie Slaperigheid, trillen Goed voedingspatroon
Tracheale collaps ‘Gansachtige’ hoest Vermijden van druk op de nek

Door goed geïnformeerd te blijven over deze gezondheidsaspecten kun je ervoor zorgen dat je Chihuahua pup een gelukkig en gezond leven leidt!

Conclusie

Het zoeken naar Chihuahua pups te koop is een proces waarbij je goed geïnformeerd moet zijn. Ik heb in dit artikel uiteengezet wat belangrijk is om op te letten bij de aanschaf van een Chihuahua pup: gezondheid, karakter en de betrouwbaarheid van de fokker.

 • Gezondheid: Een gezonde pup heeft alle benodigde vaccinaties gehad en komt met gezondheidsverklaringen.
 • Karakter: Het karakter van de pup moet passen bij jouw levensstijl en wensen.
 • Betrouwbare fokker: Zoek altijd naar een fokker die transparant is over het welzijn van zijn honden.

Bedenk dat een Chihuahua veel meer is dan alleen een schattig huisdier; het is een levend wezen met eigen behoeftes en vereist toewijding voor vele jaren.

De kosten voor het kopen van zo’n pup kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals afkomst, stamboom en unieke kenmerken. Hieronder vind je een tabel met geschatte prijsklassen:

Kenmerk Prijsklasse (EUR)
Zonder stamboom 500 – 1000
Met stamboom 1000 – 1500
Zeldzame vachtkleur 1500+

Verder raad ik aan om niet impulsief te handelen maar geduldig te zoeken naar de juiste match. Wees ook voorbereid op bijkomende kosten zoals voeding, dierenartsbezoeken en accessoires.

Tot slot wil ik benadrukken dat het welzijn van de puppy’s altijd voorop moet staan. Koop nooit uit medelijden of bij twijfel over de situatie waarin ze worden gefokt. Door verantwoordelijk te handelen draag je bij aan het tegengaan van malafide praktijken binnen de hondenfokkerij.

Ik hoop dat mijn artikel je zal helpen om een bewuste keuze te maken bij het vinden van jouw perfecte Chihuahua pup!