Chihuahua Pups Kiezen: Tips voor een Gezonde Start

Chihuahua pups zijn zonder twijfel een van de meest charmante en herkenbare hondenrassen ter wereld. Met hun kleine gestalte en grote persoonlijkheid hebben ze het hart van vele hondenliefhebbers veroverd. Als je overweegt om een Chihuahua pup in je leven te verwelkomen, is het belangrijk dat je goed voorbereid bent en weet wat deze schattige viervoeters nodig hebben.

De oorsprong van de Chihuahua ligt in Mexico, waar ze vernoemd zijn naar de gelijknamige staat. Deze kleinste hondenras ter wereld heeft specifieke verzorging nodig die bij hun grootte past. Van voeding tot training en gezondheidszorg, alles moet met precisie worden aangepakt om ervoor te zorgen dat jouw Chihuahua pup uitgroeit tot een gezonde en gelukkige volwassene.

Verder is het cruciaal om te begrijpen dat ondanks hun minuscule voorkomen, Chihuahuas bekend staan om hun moedige karakter. Ze kunnen soms wat terughoudend zijn tegenover vreemden maar met de juiste socialisatie ontwikkelen ze zich tot liefdevolle en loyale metgezellen. Als toekomstige eigenaar moet je bereid zijn tijd en energie te steken in het opvoeden van jouw Chihuahua pup, zodat hij goed kan integreren in je huishouden en sociale situaties.

Belangrijke dingen om te weten voordat je een chihuahua pup aanschaft

Voordat je besluit een chihuahua pup in huis te halen, zijn er enkele essentiële aspecten waar je goed over na moet denken. Chihuahua’s staan bekend om hun kleine gestalte, maar hun persoonlijkheid is allesbehalve klein. Het zijn energieke en loyale hondjes die veel aandacht nodig hebben.

 • Sociale behoeften: Chihuahua pups vereisen veel sociale interactie. Zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt om met hen door te brengen. Ze bouwen graag een sterke band op met hun eigenaar.
 • Gezondheidszorg: Deze kleine viervoeters kunnen gevoelig zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen zoals hartkwalen en gebitsproblemen. Regelmatige controles bij de dierenarts zijn dus cruciaal.
 • Training: Begin vroeg met training en socialisatie. Ondanks hun grootte kunnen ze koppig zijn, wat consequente training vereist.

Het verzorgen van een chihuahua vraagt ook specifieke aandacht:

 • Hun kleine lichaam verliest snel warmte dus ze hebben soms extra bescherming tegen de kou nodig, zoals warme kleertjes.
 • Vanwege hun fragiele botten moet men voorzichtig zijn met ruw spel en hoge sprongen.

Wat betreft de kosten moet je rekening houden met zowel initiële als terugkerende uitgaven:

Uitgavepost Geschatte Kosten
Aanschafprijs €500 – €1500
Dierenartskosten per jaar €100 – €300
Voeding €20 – €50 per maand
Accessoires & Verzorging Variabel

Chihuahua pups kunnen wel 12 tot 20 jaar worden, wat betekent dat het aangaan van deze verbintenis niet iets is om lichtvaardig op te vatten. Denk goed na of jouw levensstijl past bij de lange-termijnverplichting die komt kijken bij het verzorgen van zo’n levendige trouwe viervoeter.

Tot slot, ondanks dat chihuahuas klein zijn, hebben ze een veilige woonomgeving nodig waar ze niet makkelijk kunnen ontsnappen of zichzelf verwonden. Hun nieuwsgierige karakter kan hen soms in problematische situaties brengen! Doe altijd grondig onderzoek naar dit unieke ras voordat je besluit er eentje aan te schaffen; het zal helpen om verrassingen later te vermijden en zorgt voor een gelukkiger leven samen met jouw nieuwe maatje!

Het juiste ras kiezen: waarom kiezen voor een chihuahua pup?

Als je nadenkt over het toevoegen van een viervoeter aan je gezin, kan de keuze voor het juiste ras best overweldigend zijn. Er is echter iets bijzonders aan chihuahua pups die ze onderscheidt van andere rassen. Hun kleine gestalte maakt ze ideaal voor mensen die in appartementen wonen of niet veel ruimte hebben. Chihuahua’s staan bekend om hun loyale en levendige persoonlijkheid; ze bouwen een sterke band op met hun eigenaars en zijn vaak erg waakzaam.

 • Ideaal voor kleinere woonruimtes: Met hun compacte formaat nemen chihuahua pups niet veel plaats in beslag.
 • Loyaal aan hun baasje: Deze hondjes hechten zich sterk aan één persoon of gezin.
 • Levendige persoonlijkheid: Ze zitten vol energie en kunnen goed entertainen.

Eén van de meest aantrekkelijke kenmerken van de chihuahua is dat ze relatief weinig verzorging nodig hebben. Hoewel reguliere bezoekjes aan de dierenarts en basisverzorging natuurlijk belangrijk blijven, vereisen deze honden geen uitgebreide vachtverzorging zoals sommige andere rassen. Dit betekent minder tijd en geld besteed aan trimsalons, wat vooral handig is als je een druk schema hebt.

Ondanks dat ze klein zijn, hebben chihuahua pups wel behoefte aan beweging en mentale stimulatie. Het zijn intelligente hondjes die genieten van spelletjes spelen en nieuwe trucjes leren. Hierdoor kunnen ze ook uitblinken in hondensporten zoals agility training, ondanks hun formaat!

Het is ook belangrijk op te merken dat chihuahuas redelijk lang leven – vaak worden ze 12 tot 20 jaar oud! Dit lange leven brengt vele jaren vriendschap met zich mee, maar het betekent ook een langetermijnverbintenis waarvoor je klaar moet staan alvorens je besluit deze schattige pup in huis te halen.

Tot slot mag het uiterlijk niet onderschat worden; met hun expressieve ogen en grote oren winnen deze kleine rakkers snel ieders hart. Of je nu valt voor de gladharige variant of een liefhebber bent van langharige chihuahuas, er is altijd wel eentje die perfect past bij jouw smaak!

Door deze eigenschappen zijn chihuahuas geweldige metgezellen voor wie zoekt naar een klein maar dapper maatje dat barstensvol karakter zit.

De verschillende soorten chihuahua pups en hun kenmerken

Chihuahua pups zijn er in allerlei vormen en maten, wat ze een van de meest diverse kleine hondenrassen maakt. Er zijn twee hoofdvarianten waar mensen vaak aan denken: de langharige en kortharige chihuahua. Maar het verschil zit ‘m niet alleen in de vacht.

 • Langharige chihuahuas hebben een zachte, fijne ondervacht met een overvloed aan bovenhaar dat zijdeachtig is.
 • Kortharige chihuahuas hebben daarentegen een glanzende, gladde vacht die makkelijk te verzorgen is.

De grootte kan ook variëren; sommige pups groeien uit tot mini-chihuahuas die nog geen kilo wegen, terwijl anderen juist robuuster zijn en rond de 3 kilo kunnen wegen. De oren zijn meestal groot en staan rechtop, maar bij sommigen hangen ze juist schattig langs de kop.

Wat persoonlijkheid betreft trekken deze kleintjes zich niks aan van hun formaat! Ze staan bekend om hun moedig karakter en kunnen heel beschermend zijn over hun baasje. Chihuahua pups zijn intelligent en leren snel, maar ze hebben wel een consequente opvoeding nodig om te voorkomen dat ze te bazig worden.

Gewichtsklasse Gemiddeld gewicht
Mini-chihuahua Onder 1 kg
Standaard chihuahua Rond 2-3 kg

De kleuren van het ras kunnen enorm uiteenlopen. Je vindt ze in tinten zoals:

 • Zwart
 • Wit
 • Fawn (reekleur)
 • Chocolate (bruin)
 • Merle (een mix van kleuren)

Sommigen geloven zelfs dat de kleur invloed kan hebben op het temperament – al is daar geen wetenschappelijk bewijs voor.

Als je overweegt om een chihuahua pup in huis te halen bedenk dan goed welk type bij jouw levensstijl past. Een langharige variant vergt bijvoorbeeld meer vachtonderhoud dan een kortharige. En hoewel alle chihuahuas klein blijven is er toch nog aardig wat verschil qua energieniveau en gezondheidsrisico’s tussen de verschillende formaten. Het loont dus om je goed in te lezen voordat je zo’n leven vol liefde tegemoet gaat!

Waar kun je een chihuahua pup kopen?

Als je op zoek bent naar een chihuahua pup, zijn er verschillende opties om te overwegen. Een goede start is het bezoeken van erkende fokkers die gespecialiseerd zijn in dit schattige ras. Zij zorgen vaak voor de juiste socialisatie en gezondheidsscreening van de pups.

 • Erkende fokkers: Deze kunnen gevonden worden via nationale kennelclubs of lokale rasverenigingen.
 • Dierenasiels: Soms vind je chihuahua pups of volwassen honden die een tweede kans verdienen.
 • Online platforms: Websites zoals Marktplaats of specifieke huisdierensites kunnen advertenties bevatten, maar wees hier extra voorzichtig met het controleren van de betrouwbaarheid.

Het is essentieel om onderzoek te doen naar waar je jouw nieuwe familielid aanschaft. Het welzijn van de pup staat voorop, daarom moet ik benadrukken dat niet alle plaatsen gelijk zijn qua ethiek en zorgstandaarden.

Bij het kiezen van een fokker let ik persoonlijk op meerdere punten:

 • De leefomstandigheden van de pups
 • Beschikbare gezondheidsdocumentatie
 • Of de fokker vragen stelt over mijn situatie – dit kan duiden op zorg voor waar de pup terechtkomt

Prijzen variëren sterk afhankelijk van factoren zoals afkomst en of ze al bepaalde vaccinaties hebben gehad. Hieronder vind je een tabel met gemiddelde prijsklassen:

Herkomst Prijsklasse
Erkende Fokker € 1000 – € 2000
Dierenasiel € 50 – € 150
Online Platform Sterk variërend

Denk eraan dat naast de aankoopprijs ook kosten komen kijken bij het bezitten van een hond: voeding, dierenartskosten, accessoires zoals mandjes en lijnen, en mogelijk trainingssessies.

Tot slot, adopteren uit een asiel kan soms onverwachte liefde brengen. Niet alleen geef ik dan een thuis aan een hondje dat misschien minder geluk heeft gehad, maar vaak zijn deze dieren al ingeënt en soms zelfs gecastreerd of gesteriliseerd wat toekomstige kosten bespaart. Overweeg alle opties zorgvuldig voordat je besluit waar jouw nieuwe chihuahua vandaan zal komen!

De benodigdheden voor het verzorgen van een chihuahua pup

Het verzorgen van een chihuahua pup vraagt om speciale aandacht en zorg. Deze kleine hondjes hebben hun eigen behoeften die verschillen van grotere rassen. Hier is wat je nodig hebt om je nieuwe familielid de beste start te geven.

Een comfortabel bedje is essentieel voor de rustmomenten van je chihuahua. Het moet groot genoeg zijn om zich in uit te rekken maar klein genoeg om geborgenheid te bieden.

 • Een zachte mand of donutbed
 • Warme dekens

Voeding speelt ook een cruciale rol bij de gezondheid en ontwikkeling van je puppy. Chihuahua’s kunnen kieskeurig zijn met eten, dus het kan even zoeken zijn naar het juiste voer.

 • Puppyvoer speciaal voor kleine rassen
 • Voerbak en waterbak, liefst op verhoging

Gezien hun formaat zijn chihuahuas gevoelig voor kou. Ze hebben vaak extra bescherming nodig tegen lagere temperaturen.

 • Kleine truitjes of jasjes
 • Eventueel schoentjes tegen koude ondergronden

Vergeet niet dat socialisatie en training belangrijk zijn voor elke puppy, ongeacht het ras. Zorg ervoor dat je investeert in:

 • Halsband met identificatietag
 • Lijn voor aanleren wandelen
 • Trainingsspeeltjes zoals clickers of puzzels

Tenslotte mag het aspect veiligheid niet vergeten worden; chihuahuas staan bekend als avontuurlijk en kunnen gemakkelijk ergens tussen glippen.

 • Veiligheidshekjes in huis
 • GPS tracker aan de halsband

Met deze benodigdheden creëer je een veilige en liefdevolle omgeving waarin jouw chihuahua pup kan opgroeien tot een gelukkige volwassene!

Het socialiseren en trainen van een chihuahua pup

Een chihuahua pup opvoeden is een boeiend proces dat geduld en consistentie vereist. Ik begin met socialisatie, wat inhoudt dat ik mijn kleine vriend blootstel aan verschillende mensen, dieren en situaties. Dit helpt om angstig gedrag te voorkomen en zorgt ervoor dat hij zich ontwikkelt tot een evenwichtige volwassen hond. Het is het beste om hiermee te starten zodra de puppy zijn vaccinaties heeft gehad.

Trainingssessies houd ik kort maar frequent. Chihuahua’s kunnen snel afgeleid zijn dus ik focus op korte commando’s zoals ‘zit’, ‘blijf’ of ‘kom’. Beloningen in de vorm van snoepjes werken fantastisch als motivatie, maar ook lof en aandacht doen wonderen voor hun zelfvertrouwen.

 • Socialisatie tips:
  • Neem je chihuahua mee naar drukke parken om te wennen aan mensenmassa’s.
  • Laat hem kennismaken met andere huisdieren onder toezicht.
  • Varieer de omgeving: bezoek nieuwe plekken voor diverse indrukken.

Zindelijkheidstraining vergt extra aandacht bij dit ras; hun kleine blaas betekent meer frequente uitlaatrondes. Ik raad aan om een vaste routine te hanteren voor toiletbezoeken, idealiter elke twee uur als ze nog heel jong zijn. ‘s Nachts kan dit interval langer zijn als de pup leert door te slapen.

 • Zindelijkheidstraining schema:
  Leeftijd Uitlaatfrequentie
  Onder 12 weken Elke 2 uur
  3 tot 6 maanden Elke 3-4 uur

Ten slotte moet men consequent zijn in de opvoeding van een chihuahua pup. Als iets niet mag, dan moet dat altijd duidelijk zijn. Inconsistentie leidt tot verwarring en ongewenst gedrag. En vergeet niet: positieve versterking is key bij het bevorderen van goed gedrag!

Veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij chihuahua pups

Chihuahua pups zijn onweerstaanbaar schattig maar helaas hebben ze ook enkele specifieke gezondheidsrisico’s door hun kleine gestalte en genetische achtergrond. Een van de meest voorkomende problemen is hypoglykemie, of lage bloedsuiker. Dit komt omdat ze een sneller metabolisme hebben en minder vetreserves dan grotere hondenrassen.

 • Hypoglykemie kan leiden tot zwakte, lethargie en in ernstige gevallen zelfs tot toevallen.

Een ander veelvoorkomend probleem bij chihuahua pups is hydrocephalus, waarbij er een abnormale ophoping van hersenvocht in de schedel plaatsvindt. Dit kan komen door hun kenmerkende bolle schedelvorm.

 • Symptomen van hydrocephalus kunnen zijn: een vergrote kop, lethargie en problemen met coördinatie.

Door hun kleine kaken hebben chihuahuas vaak gebitsproblemen zoals tandsteenopbouw of verlies van tanden. Regelmatige controle bij de dierenarts en goede mondhygiëne zijn cruciaal voor deze kleintjes.

Chihuahuas staan ook bekend om hun fragiele botten, vooral die van de knieschijven of patellas. Patellaluxatie is een aandoening waarbij de knieschijf gemakkelijk uit z’n plek raakt.

Aandoening Symptomen
Hypoglykemie Zwakte, lethargie, toevallen
Hydrocephalus Vergrote kop, lethargie, coördinatieproblemen
Gebitsproblemen Tandverlies, tandsteen
Patellaluxatie Mank lopen, pijnlijke reacties

Tot slot is het belangrijk te weten dat chihuahua pups gevoelig kunnen zijn voor ademhalingsmoeilijkheden door hun kleine neusgaten en lange zachte gehemelte. Ze kunnen snel hijgen of moeite hebben met ademen tijdens fysieke inspanning of stressvolle situaties.

Het regelmatig bezoeken van een dierenarts voor controles helpt om deze gezondheidsproblemen vroegtijdig te identificeren en aan te pakken. Met gepaste zorg kunnen vele chihuahua pups toch een lang en gelukkig leven leiden!

Tips voor een gelukkig en gezond leven met je chihuahua pup

Een chihuahua pup in huis halen is een avontuur vol liefde en gezelligheid. Om ervoor te zorgen dat je kleine vriend de beste start krijgt, zijn hier wat handige tips.

Voeding die past bij hun grootte
Chihuahuas zijn klein, maar hun voedingsbehoeften zijn specifiek. Zorg voor kwalitatief hoogwaardig hondenvoer dat rijk is aan voedingsstoffen en afgestemd op de behoeften van kleine rassen. Dit helpt bij het ondersteunen van hun snelle stofwisseling en draagt bij aan een gezonde groei.

 • Kies voor voer met voldoende eiwitgehalte.
 • Let op de calcium-fosfor balans voor sterke botten.
 • Vermijd vulmiddelen en hoge graaninhoud die leiden tot onnodige gewichtstoename.

Regelmatige dierenartsbezoeken
Preventieve zorg speelt een cruciale rol in het leven van je chihuahua. Regelmatige check-ups helpen om potentiële gezondheidsproblemen vroeg te identificeren.

Leeftijd Aanbevolen check-ups
0-1 jaar Minimaal 3 keer
1+ jaar Jaarlijks

Zorg ook dat vaccinaties up-to-date blijven en bespreek ontworming en anti-vlooien behandelingen met je dierenarts.

Socialisatie is key
Chihuahuas staan bekend om hun pittige karaktertjes. Socialisatie op jonge leeftijd is essentieel om ervoor te zorgen dat ze goed overweg kunnen met andere honden, dieren, en mensen.

 • Introduceer nieuwe situaties geleidelijk.
 • Beloon goed gedrag royaal.
 • Wees consequent in training en discipline.

Beweging aangepast aan hun formaat
Ondanks hun formaat hebben chihuahuas regelmatig beweging nodig om fit te blijven. Lange wandelingen zijn niet altijd nodig; spelletjes binnen of korte wandelingetjes buiten kunnen al volstaan.

 • Denk aan verstopspelletjes of apporteren binnenshuis.
 • Bescherm ze tegen de kou met kleertjes als het buiten fris is.

Comfortabele rustplekken
Chihuahuas genieten van comfort net zoals wij dat doen. Zorg voor een warme, veilige slaapplaats waar ze zich terug kunnen trekken wanneer ze daar behoefte aan hebben.

 • Investeer in een zachter mandje of bedje.
 • Gebruik dekentjes tijdens koelere dagen of nachten.

Door deze tips op te volgen kan ik mijn Chihuahua pup de best mogelijke start geven voor een lang, gelukkig en bovenal gezond leven samen!

Conclusie

Chihuahua pups zijn een unieke toevoeging aan het gezin. Met hun kleine gestalte en levendige karakter brengen ze veel vreugde in huis. Mijn ervaring met deze honden leert me dat potentiële eigenaren zich bewust moeten zijn van bepaalde verantwoordelijkheden.

 • Gezondheid: Ze hebben specifieke gezondheidsbehoeften die aandacht vereisen.
 • Opvoeding: Consistente training is essentieel voor een goed gedrag.
 • Sociale interacties: Vroegtijdige socialisatie helpt bij de ontwikkeling van een vriendelijke hond.

Het is ook belangrijk te benadrukken dat hoewel chihuahuas klein zijn, ze niet onderdoen in persoonlijkheid of energieniveau. Hun moed en loyaliteit maken hen tot grote honden in een klein pakketje.

Kijkend naar de kosten, kan ik zeggen dat deze variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals bloedlijn, fokker en unieke kenmerken. Hieronder vind je een overzichtstabel met gemiddelde prijzen gebaseerd op mijn onderzoek:

Kenmerk Gemiddelde Prijs (EUR)
Basisprijs 800
Stamboom 1000
Zeldzame kleur 1500

Tot slot wil ik meegeven dat als je overweegt om een chihuahua pup in huis te nemen, het belangrijk is om goed na te denken over de lange termijn commitment. Deze honden kunnen wel tot 15 jaar of langer leven, dus het is geen beslissing die licht genomen moet worden.

Ik hoop dat dit artikel je voldoende geïnformeerd heeft over wat er komt kijken bij het verwelkomen van een chihuahua pup in je leven. Bedenk altijd dat elke hond individuele zorg nodig heeft en verdient om behandeld te worden met liefde en respect.