Chihuahua Soorten: Ontdek de Diverse Variëteiten

Chihuahua’s zijn zonder twijfel een van de meest herkenbare hondenrassen ter wereld. Met hun kleine gestalte en grote persoonlijkheid hebben ze het hart van velen veroverd. Maar wist je dat er verschillende soorten Chihuahua’s bestaan? Deze variëren in grootte, vachtlengte en hoofdvorm, wat betekent dat er meer te kiezen valt dan je op het eerste gezicht zou denken.

De twee hoofdcategorieën zijn de kortharige en langharige Chihuahua, maar binnen deze groepen bestaan ook nog eens diverse variaties. Zo heb je bijvoorbeeld de ‘apple head’ Chihuahua, met een rond kopje dat doet denken aan een appel, of de ‘deer head’ met een meer hertachtig profiel. Elk type heeft z’n eigen unieke charmes en kenmerken die hen onderscheiden van anderen.

Als potentiële Chihuahuabezitter is het belangrijk om te weten welk type het beste bij jouw levensstijl past. Grootte kan bijvoorbeeld impact hebben op hoeveel ruimte ze nodig hebben en hoe kwetsbaar ze kunnen zijn voor blessures. De lengte van hun vacht speelt weer mee in hoeveel verzorging ze vereisen. In mijn volgende blogs ga ik dieper in op elke variant om jullie te helpen de perfecte match te vinden!

Verschillende soorten Chihuahua’s

Chihuahua’s zijn bekend om hun kleine gestalte en grote persoonlijkheden. Ze staan bekend als ‘s werelds kleinste hondenras, maar binnen dit ras bestaan er verschillende soorten die elk hun eigen unieke kenmerken hebben. Het is fascinerend hoeveel diversiteit er kan bestaan binnen één hondenras.

Ten eerste onderscheiden we de Chihuahua’s op basis van vachtlengte. We hebben de kortharige en langharige Chihuahua’s. De kortharige variant heeft een gladde, glanzende vacht die dicht tegen het lichaam aanligt, terwijl de langharige Chihuahua een zachte vacht heeft met fijne haartjes die soms een beetje krul kunnen vertonen.

 • Kortharig: Gladde, korte vacht
 • Langharig: Zachte, langere vacht met mogelijk wat krullen

Verder zijn er ook verschillen in hoofdvorm bij dit ras. Je hebt de ‘apple head’ Chihuahua, met een rond kopje dat doet denken aan een appel, en de ‘deer head’ Chihuahua die een meer uitgerekt gezicht heeft en waarvan het hoofd lijkt op dat van een hertje.

 • Apple Head: Rond kopje vergelijkbaar met een appel
 • Deer Head: Uitgerekt gezicht gelijkend op dat van een hert

Afgezien van deze fysieke eigenschappen variëren ze ook in kleur en patroon. De kleuren kunnen uiteenlopen van effen tot meerkleurig en patronen zoals merle (een mengeling van kleuren met stippen of vlekken) voegen extra charme toe aan dit toch al schattige ras.

Bovendien worden sommige chihuahuas aangeduid als ‘teacup’ door hun ongelooflijk kleine formaat; hoewel deze term niet officieel erkend wordt door kennelclubs omdat hij vaak misbruikt wordt om extreem kleine exemplaren te marketen zonder rekening te houden met mogelijke gezondheidsproblemen die hiermee gepaard gaan.

Het karakter van de chihuahua staat bekend als levendig en alert maar ook liefdevol naar hun eigenaar toe. Hun formaat maakt hen perfect voor stadsappartementen – maar laat je niet misleiden; deze kleine viervoeters hebben nog steeds veel beweging en mentale stimulatie nodig om gelukkig te blijven!

Met al deze variëteiten is het geen wonder dat chihuahuas zo populair zijn overal ter wereld. Ze bieden voor ieder wat wils, of je nu valt voor het snoezige apple head type of juist meer gecharmeerd bent door de elegante deer head variant – er is altijd wel een chihuahua die perfect bij jouw levensstijl past!

Rasstandaarden en variëteiten

Chihuahua’s zijn schattig, klein en staan bekend om hun grote persoonlijkheid. Bij het praten over de rasstandaarden is het belangrijk te vermelden dat de Fédération Cynologique Internationale (FCI) deze normen vaststelt voor chihuahua’s. Deze standaarden beschrijven hoe een ideale Chihuahua eruit zou moeten zien qua grootte, vachttype en gedrag.

 • De FCI specificeert dat een Chihuahua tussen de 1,5 en 3 kilogram moet wegen.
 • Ze onderscheiden twee soorten vachten: langhaar en korthaar.
 • Karaktereigenschappen zoals levendigheid, waakzaamheid en moed worden ook benadrukt.

Er zijn geen extreme verschillen in lichaamsbouw binnen dit ras; echter kunnen kleurenpatronen ontzettend variëren. Enkele veel voorkomende kleuren zijn fawn, chocoladebruin, crèmewit tot zwart met diverse aftekeningen of combinaties daarvan.

Binnen de Chihuahuacommunity heerst soms discussie over ‘apple head’ versus ‘deer head’ Chihuahua’s. Apple heads hebben een kortere snuit en meer uitgesproken ronde schedel terwijl deer heads een langere snuit hebben met een vlakkere schedelvorm.

Het temperament van een Chihuahua kan net zo divers zijn als hun uiterlijke verschijning. Sommige kunnen fel onafhankelijk zijn terwijl anderen juist erg aanhankelijk kunnen zijn naar hun eigenaren toe. Dit onderdeel valt ook onder de rasstandaard; evenwichtig gedrag is essentieel.

Hoewel showkwaliteit chihuahua’s strikt volgens deze standaarden gefokt worden letten liefhebbers vaak meer op gezondheid en karakter dan aan perfectie volgens het boekje. Het belangrijkste blijft altijd dat elke Chihuahua liefde, verzorging en respect krijgt die hij of zij verdient!

Langharige Chihuahua’s

Langharige chihuahua’s zijn een ware blikvanger met hun weelderige vacht. Deze soort verschilt van de kortharige variant door, je raadt het al, de lengte van hun haar. Hun zijdeachtige lokken kunnen tot wel 7-15 cm lang worden en vereisen wat extra verzorging. Regelmatig borstelen is een must om klitten en vuilophoping te voorkomen.

 • Zijdezachte lange vacht
 • Haarlengte: 7-15 cm
 • Vereist regelmatig borstelen

Het karakter van de langharige chihuahua staat bekend als levendig en toegewijd. Ze vormen een sterke band met hun eigenaar en zijn vaak waakzaam; ze laten gauw van zich horen als er onbekenden in de buurt zijn. Dit maakt ze uitstekende, hoewel soms overijverige, waakhonden.

 • Levendig en toegewijd karakter
 • Sterke band met eigenaar
 • Waaks

Qua gezondheid hebben langharige chihuahua’s dezelfde aandachtspunten als hun kortharige broertjes en zusjes. Let goed op tandproblemen, want dit ras is daar gevoelig voor. Daarnaast is het belangrijk om hen warm te houden; ondanks hun lange vacht kunnen ze snel koud krijgen door hun kleine gestalte.

Gezondheidsaandachtpunten:

 • Tandproblemen: hoog risico
 • Kwetsbaar voor koude temperaturen

Wat betreft modebewustzijn zetten deze kleine diva’s graag de trend! Je ziet ze vaak gestyled met kleurrijke jasjes of truitjes die niet alleen modieus zijn maar ook praktisch tegen de kou. En ja, accessoires zoals strikjes of bandana’s behoren absoluut tot de garderobe van jouw langharige vriend!

Modebewuste aspecten:

 • Trendy jasjes en truitjes
 • Accessoires zoals strikjes en bandana’s

Een leuk weetje over langharige chihuahua’s is dat zij in tegenstelling tot veel andere hondenrassen twee verschillende soorten onderwol kunnen hebben: één voor warmere seizoenen en één die dichter is voor tijdens de wintermaanden. Zo blijven ze comfortabel ongeacht het weer!

Interessant feitje:

 • Seizoensgebonden onderwol aanpassingen

Kortharige Chihuahua’s

Kortharige Chihuahua’s zijn onweerstaanbaar met hun kleine gestalte en grote persoonlijkheid. Deze variëteit is precies wat de naam doet vermoeden: een Chihuahua met een korte, gladde vacht. Hun onderhoud is relatief eenvoudig vergeleken met de langharige variant, wat ze een populaire keuze maakt voor mensen die weinig tijd hebben voor vachtverzorging.

 • Onderhoudsvriendelijk: dagelijks borstelen is vaak niet nodig.
 • Ideaal voor mensen met minder tijd of wens voor intensieve verzorging.

Deze kleine hondjes staan bekend om hun levendige karakter en zijn vaak heel loyaal aan hun baasjes. Ze kunnen in diverse kleuren voorkomen, van effen tot gevlekt. Hun expressieve ogen spreken boekdelen en ze zijn niet bang om hun stem te gebruiken als ze aandacht willen of iets opmerken dat hen niet bevalt.

 • Diverse kleurenpalet: van effen zwart tot chocoladebruin en zelfs tweekleurig.
 • Expressief: zowel in gedrag als vocaal.

Ondanks hun geringe grootte kunnen kortharige Chihuahua’s best wel eens een pittig temperament tonen. Het is belangrijk dat ze goed gesocialiseerd worden vanaf jonge leeftijd om overmatig blaffen of agressie tegenover andere honden te verminderen. Een consequente opvoeding doet wonderen voor deze slimme hondjes.

 • Socialisatie is cruciaal: voorkomt problematisch gedrag.
 • Slim en trainbaar: reageren goed op positieve trainingsmethodes.

Wat gezondheid betreft hebben kortharige Chihuahua’s soms te maken met specifieke raskwalen zoals gebitsproblemen en patella luxatie (losse knieschijven). Regelmatige check-ups bij de dierenarts helpen om deze problemen vroegtijdig te signaleren en aan te pakken.

 • Rasspecifieke gezondheidsissues: gebitsproblemen en patella luxatie.
 • Preventieve zorg noodzakelijk: regelmatige dierenartsbezoeken aanbevolen.

Hoewel klein, heeft deze chique viervoeter veel beweging nodig om gelukkig en gezond te blijven. Dagelijkse wandelingetjes zijn essentieel maar let wel op; door hun formaat kunnen ze snel onderkoeld raken in kouder weer dus een warm jasje kan geen kwaad!

 • Dagelijkse beweging vereist: voorkomt verveling en overtollige energie.
 • Bescherming tegen kou nodig: denk aan geschikte hondenkleding bij lagere temperaturen.

Populaire kleuren en patronen bij Chihuahua’s

Chihuahua’s hebben een breed scala aan kleuren en patronen. Sommige zijn heel gewoon terwijl andere als zeldzaam worden beschouwd. Als ik kijk naar populariteit, dan staat de fawn of beige kleur bovenaan bij veel liefhebbers. Deze zachte, warme tint is niet alleen aantrekkelijk maar wordt vaak geassocieerd met de typische Chihuahua-look die je in films en op tv ziet.

Echter is er ook een grote vraag naar meer unieke en uitgesproken kleuren zoals zwart, chocoladebruin, crème, wit en zelfs blauw – een zeldzame grijze tint die nogal eens wat ogen doet draaien. Bovendien kun je deze kleine honden vinden in diverse combinaties van bicolour tot zelfs tricolour waarbij ze bijvoorbeeld zwarte vlekken op een witte ondergrond hebben of bruine markeringen op een beige vacht.

Kleur Populariteit (%)
Fawn/Beige 35
Zwart 20
Chocoladebruin 15
Crème 10
Wit 10
Blauw 5
De percentages zijn indicatief en gebaseerd op online zoekgedrag.

Wat betreft patronen zie je bij Chihuahua’s vaak de ‘merle’ patroon wat bestaat uit willekeurig verspreide donkere vlekken over een lichtere basisvacht. Dit patroon kan heel dramatisch overkomen en maakt elk merle exemplaar uniek in zijn verschijning. Let wel, het merle gen kan gepaard gaan met gezondheidsrisico’s dus het is belangrijk dat fokkers hier verantwoordelijk mee omgaan.

 • Solide: Een effenkleur zonder markeringen of aftekeningen.
 • Parti-color: Twee of meer duidelijke kleuren.
 • Gevlekt/Getickt: Kleine stipjes van pigment verspreid over de vacht.

Voor potentiële eigenaren kan het kiezen van de juiste kleur en patroon net zo belangrijk zijn als het temperament van hun toekomstige viervoeter. Terwijl sommigen misschien voor een bepaalde look gaan omdat die ‘in’ is blijven anderen trouw aan klassiekers zoals de fawn Chihuahua met haar tijdloze charme.

Conclusie

Het verkennen van de verschillende soorten chihuahua’s is een fascinerende reis geweest. Ik heb ontdekt dat deze kleine hondjes veel diversiteit kennen, zowel in uiterlijk als in karakter. Hieronder vat ik de belangrijkste punten samen:

 • Chihuahua’s zijn er in twee hoofdvarianten: de kortharige en langharige.
 • Hun grootte en gewicht variëren maar ze blijven één van de kleinste hondenrassen ter wereld.
 • Er bestaat een rijke variatie aan kleuren en patronen, wat elke chihuahua uniek maakt.

Ik wil benadrukken dat ondanks hun formaat, chihuahua’s sterk kunnen verschillen qua persoonlijkheid. Sommigen zijn levendig en energiek, anderen juist kalm en gereserveerd. Het is belangrijk voor potentiële eigenaren om te weten dat deze hondjes net zoveel aandacht en verzorging nodig hebben als grotere rassen.

Gezondheid van Chihuahua’s

Chihuahua’s staan bekend om hun lange levensduur. Met goede zorg kunnen ze wel 12 tot 20 jaar worden. Toch zijn er gezondheidsproblemen waar je als eigenaar alert op moet zijn:

 • Patellaluxatie (losse knieschijven)
 • Hartproblemen
 • Tandheelkundige issues door hun kleine kaakstructuur

Een verantwoordelijke fokker zal altijd streven naar het fokken van gezonde dieren met respect voor het rasstandaard.

Adopteer met Kennis

Mijn advies aan toekomstige chihuahuabezitters is zich goed in te lezen over het ras. Begrijp hun behoeftes, temperament en mogelijke gezondheidsrisico’s voordat je besluit een chihuahua in huis te nemen.

In mijn ervaring brengen chihuahua’s veel vreugde, mits goed begrepen en verzorgd. Ze maken niet alleen onderdeel uit van diverse culturen over de hele wereld maar vinden ook snel hun plekje binnen het gezin.

Tot slot hoop ik dat dit artikel je heeft geholpen meer te leren over de charmante wereld van chihuahuasoorten en dat het je ondersteunt bij het maken van een geïnformeerde keuze mocht je besluiten dit grote hart in een klein lijfje toe te laten tot jouw leven!