Chihuahua Weetjes: Ontdek de Wereld van Dit Kleine Ras

Chihuahua’s zijn fascinerende kleine honden met een grote persoonlijkheid. Hoewel ze misschien klein van stuk zijn, hebben ze een hart dat minstens zo groot is als dat van elke andere hond. Hun naam komt van de Mexicaanse staat Chihuahua, waar men gelooft dat deze hondensoort voor het eerst werd gefokt.

Ze staan bekend om hun levendige karakter en worden vaak omschreven als alert en moedig. Het is interessant te weten dat chihuahua’s een van de langstlevende hondenrassen zijn; ze kunnen gemakkelijk tussen de 12 en 20 jaar oud worden! Dat betekent natuurlijk wel dat je als baasje een lange verbintenis aangaat wanneer je besluit zo’n pup in huis te nemen.

Deze kleine viervoeters hebben ook een paar unieke fysieke kenmerken die hen onderscheiden van andere rassen. Bijvoorbeeld, veel mensen weten niet dat chihuahua’s geboren worden met een zachte plek op hun schedel, vergelijkbaar met die van een menselijke baby. Deze ‘fontanel’ kan soms levenslang aanwezig blijven. Bovendien kunnen hun grote ogen en korte neus bijdragen aan bepaalde gezondheidsproblemen zoals ademhalingsmoeilijkheden of ooginfecties, dus het is belangrijk om hier extra aandacht aan te besteden bij de verzorging.

Geschiedenis van de Chihuahua

Chihuahua’s zijn fascinerende hondjes met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oude beschavingen van Mexico. Ze worden vaak geassocieerd met de Tolteken, die leefden rond het jaar 900 na Christus. De Tolteken vereerden een klein hondenras genaamd ‘Techichi’, dat als voorouder van de hedendaagse Chihuahua wordt beschouwd. Deze kleine honden waren niet alleen gezelschapsdieren; ze hadden ook een rol in religieuze ceremonies en werden vermoedelijk gebruikt als gidsen voor de zielen in het hiernamaals.

 • Oorsprong: Techichi-honden bij de Tolteken
 • Symboliek: Geestelijke gidsen
 • Periode: Circa 900 na Christus

Met de komst van de Azteken werd het belang van deze kleine viervoeters nog groter. Zij perfectioneerden het fokken ervan en zagen deze dieren eveneens als heilig. Er zijn zelfs speelgoedversies van deze hondjes gevonden in graven, wat wijst op hun symbolische waarde.

Het ras zoals we dat nu kennen ontstond echter pas echt toen Europese ontdekkingsreizigers naar Amerika kwamen en hun eigen kleine hondensoorten meebrachten. Die kruisten met lokale rassen, wat uiteindelijk resulteerde in wat we nu kennen als de Chihuahua.

De naam ‘Chihuahua’ komt trouwens van de Mexicaanse staat Chihuahua, waar men gelooft dat dit ras oorspronkelijk vandaan komt. Het was aan het einde van de 19e eeuw dat Amerikanen begonnen te vallen voor hun charme en ze mee terugnamen naar huis.

Jaartal Gebeurtenis
900 na Chr. Associatie met Techichi door Tolteken
19e eeuw Popularisering in Amerika

Tegenwoordig is dit levendige en loyale ras overal ter wereld bekend en geliefd bij veel mensen dankzij hun eigenzinnige karakter en compact formaat. Maar onthoud altijd: ondanks hun schattige voorkomen hebben ze een hart zo groot als elke andere hond!

Kenmerken van een Chihuahua

Chihuahua’s zijn bekend als de kleinste hondenras ter wereld. Hun gewicht varieert meestal tussen 0,5 en 3 kg en ze staan bekend om hun grote expressieve ogen en grote rechtopstaande oren. Dit ras komt oorspronkelijk uit Mexico en is genoemd naar de staat Chihuahua.

Gewichtsklasse Gemiddeld Gewicht
Klein 0,5 – 1,5 kg
Normaal 1,5 – 3 kg

Deze kleine viervoeters hebben een levendige persoonlijkheid en zijn vaak heel moedig – soms zelfs te moedig voor hun eigen grootte. Ze kunnen erg gehecht raken aan hun baasjes en worden beschouwd als geweldige gezelschapshonden. Door hun formaat zijn ze ook uitermate geschikt voor het leven in een appartement.

 • Grote persoonlijkheid in een klein lichaam
 • Erg gehecht aan baasje
 • Geschikt voor appartementsleven

Hun vacht kan kort of lang zijn met een breed scala aan kleuren en patronen. Qua verzorging hebben ze niet extreem veel nodig maar regelmatige borstelbeurten helpen om losse haren te verwijderen bij langharige varianten.

 • Korte of lange vacht
 • Breed scala aan kleuren
 • Regelmatige borstelbeurten benodigd

Ondanks hun formaat hebben chihuahua’s voldoende beweging nodig. Een dagelijkse wandeling is essentieel net zoals spelletjes die zowel hun lichaam als geest stimuleren. Deze activiteiten helpen ook om gedragsproblemen door verveling te voorkomen.

Gezondheidswijs moet je bedacht zijn op bepaalde aandoeningen die vaker voorkomen bij dit ras zoals gebitsproblemen patella luxatie en hartziektes. Regelmatige controles bij de dierenarts kunnen helpen deze problemen tijdig op te sporen.

 • Dagelijkse wandeling noodzakelijk
 • Spelletjes voor mentale stimulatie
 • Alert zijn op ras specifieke gezondheidsproblemen

Verschillende rassen en variëteiten van Chihuahuas

Wanneer je denkt aan Chihuahuas, is het beeld van een klein hondje met grote ogen en een expressieve blik waarschijnlijk wat in je opkomt. Maar er is zoveel meer diversiteit binnen dit ras dan veel mensen weten. Er zijn verschillende soorten Chihuahuas, elk met hun unieke kenmerken en charmes.

Ten eerste is er een onderscheid tussen de kortharige en langharige Chihuahua. De kortharige variant heeft een gladde, glanzende vacht die weinig verzorging vereist terwijl de langharige soort gekenmerkt wordt door een zachte, fijne haarvacht die rond de oren, nek, poten en staart langer is. Beide types komen voor in allerlei kleuren en patronen, van effen tot gespikkeld of gemêleerd.

Dan hebben we ook nog het verschil in hoofdvorm: de ‘apple head’ met zijn afgeronde schedel wordt vaak gezien als de quintessentiële Chihuahua-look terwijl de ‘deer head’ met een langer gezicht iets minder voorkomt maar toch zeer geliefd is bij kenners.

 • Kortharige Chihuahua
 • Langharige Chihuahua

Qua grootte kunnen deze hondjes ook variëren al blijven ze altijd binnen het kleine spectrum. Sommigen wegen slechts anderhalve kilo terwijl anderen net onder drie kilo kunnen wegen. Hun formaat maakt ze perfecte schoothondjes maar vergis je niet; ze hebben een hart dat net zo groot is als dat van veel grotere honden!

Deze verscheidenheid maakt ook dat elke chihuahua zijn eigen unieke persoonlijkheid heeft. Ze kunnen eigenwijs of juist bijzonder aanhankelijk zijn. Hun energielevel kan variëren van couch potato tot kleine energiebundels die niets liever doen dan spelen en ontdekken.

Binnen het ras worden soms ook teacup chihuahuas genoemd; dit zijn extreem kleine exemplaren die echter niet erkend worden als aparte variëteit omdat ze vaak gepaard gaan met gezondheidsproblemen door hun miniatuur grootte.

Met deze uiteenlopende kenmerken vindt iedere potentiele hondenbezitter wel iets aantrekkelijks in één van de vele rassen en variëteiten van chihuahuas!

Verzorging en voeding van een Chihuahua

Chihuahua’s zijn kleine hondjes met een groot hart. Hun verzorging vraagt net zoveel aandacht als bij andere honden, maar heeft zo z’n eigenaardigheden. Het start allemaal bij de vachtverzorging. Afhankelijk van het feit of je chihuahua lang- of kortharig is, varieert de hoeveelheid borstelen. Kortharige chihuahua’s hebben genoeg aan één keer per week, terwijl langharige soortgenoten wat vaker geborsteld moeten worden om klitten te voorkomen.

De tandverzorging is ook essentieel. Door hun kleine formaat zijn chihuahuas gevoelig voor tandproblemen zoals tandsteen en tandbederf. Daarom raad ik aan dagelijks hun tanden te poetsen met speciale hondentandpasta.

Als we kijken naar de voeding, dan is het belangrijk dat deze kleintjes niet overvoerd worden; obesitas ligt snel op de loer door hun compacte gestalte. Hoogwaardig droogvoer dat speciaal voor kleine rassen ontwikkeld is, biedt meestal de juiste balans van voedingsstoffen die een chihuahua nodig heeft.

Voedingscomponent Aanbevolen percentage
Eiwit 25-30%
Vetten 15-20%
Vezels 3-4%

Voedselrijke snacks kunnen daarnaast helpen om hen tussen maaltijden door gelukkig te houden zonder dat ze aankomen. Maar let op: menselijk voedsel kan schadelijk zijn dus vermijd dit liever.

Tot slot mag je niet vergeten dat regelmatige check-ups bij de dierenarts cruciaal zijn voor het welzijn van je Chihuahua. Tijdens deze bezoeken kunnen vaccinaties up-to-date gehouden worden en kan er preventief gehandeld worden tegen veelvoorkomende kwalen.

 • Regelmatig borstelen afhankelijk van vachtlengte
 • Dagelijkse tandverzorging
 • Gebalanceerde voeding toegespitst op kleine rassen
 • Voedzaam tussendoortje in beperkte mate
 • Regelmatige dierenartscontroles

Door goed op deze punten te letten zul je merken dat jouw chihuahua floreert en een gezond en blij leven leidt naast jou!

Training en socialisatie van een Chihuahua

Het trainen van een Chihuahua vereist geduld en consistentie. Deze kleine honden staan bekend om hun pittige persoonlijkheid en kunnen soms koppig zijn. Begin vroeg met de training, het liefst al als ze puppy zijn. Dit helpt bij het leggen van een sterke basis voor goed gedrag.

 • Zindelijkheidstraining is cruciaal. Maak gebruik van positieve bekrachtiging wanneer je Chihuahua zijn behoefte op de juiste plek doet.
 • Basiscommando’s zoals zit, blijf en kom hier moeten consequent worden geoefend. Korte, leuke sessies werken het best omdat Chihuahua’s snel afgeleid kunnen raken.
 • Socialisatie is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je Chihuahua goed overweg kan met andere mensen en dieren.

Vergeet niet dat elke Chihuahua uniek is! Wat bij de ene werkt, hoeft niet per se effectief te zijn bij de ander. Wees bereid om verschillende technieken uit te proberen totdat je vindt wat voor jouw hondje werkt.

Leeftijd start training Gemiddelde tijd zindelijkheidstraining
8 weken 4 tot 6 maanden

Een goede socialisatie betekent je Chihuahua blootstellen aan verschillende situaties:

 • Neem hem mee naar drukke plaatsen zoals parken.
 • Laat hem kennismaken met nieuwe mensen en dieren.
 • Zorg voor positieve ervaringen; vermijd dwang of negativiteit.

Hierdoor ontwikkelt hij sociale vaardigheden die essentieel zijn voor een evenwichtig leven.

Tot slot, onthoud dat training meer is dan alleen commando’s leren; het gaat ook over het bouwen van een band met je huisdier. Door tijd door te brengen met je Chihuahua bouw je vertrouwen op wat onmisbaar is in jullie relatie. Met liefde, aandacht en begrip zal jouw kleine vriend zich ontwikkelen tot een goedgemanierde metgezel!

Veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij Chihuahuas

Chihuahua’s staan bekend om hun kleine gestalte, maar ze kunnen een waslijst aan gezondheidsproblemen hebben. Een veelvoorkomend probleem is patellaluxatie, waarbij de knieschijf uit zijn normale positie verschuift. Dit kan pijnlijk zijn en leiden tot artritis of zelfs kreupelheid als het niet behandeld wordt.

 • Patellaluxatie
  • Artritis
  • Kreupelheid

Tandheelkundige problemen zien we ook vaak bij dit ras. Hun kleine monden zitten vol met tanden die makkelijk tandsteen en plaque verzamelen wat uiteindelijk kan leiden tot tandvleesontsteking en tandverlies.

 • Tandheelkundige problemen
  • Tandsteen en plaque
  • Tandvleesontsteking
  • Tandverlies

Hartproblemen zoals hartklepaandoeningen komen eveneens regelmatig voor bij chihuahua’s. Deze aandoeningen kunnen ernstig zijn en vereisen vaak medisch toezicht of operaties.

 • Hartproblemen
  • Hartklepaandoeningen

Hypoglycemie, of een laag bloedsuikergehalte, treft vooral jonge Chihuahua pups die nog niet in staat zijn hun bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Symptomen hiervan kunnen lethargie en zelfs bewustzijnsverlies zijn.

 • Hypoglycemie
  • Lethargie
  • Bewustzijnsverlies

Het is belangrijk te onthouden dat hoewel deze gezondheidsproblemen KUNNEN voorkomen, niet elke chihuahua ze zal ervaren. Regelmatige controles bij de dierenarts samen met goede verzorging thuis kunnen helpen deze problemen te voorkomen of onder controle te houden.

Interessante feiten over Chihuahuas

Chihuahuas zijn klein maar staan bekend om hun grote persoonlijkheid en moed. Ze zijn vernoemd naar de Mexicaanse staat Chihuahua waar men gelooft dat dit ras oorspronkelijk vandaan komt. Het is fascinerend dat deze hondjes worden gezien als een van de oudste rassen op het Noord-Amerikaanse continent.

 • Oorsprong: Mexico, genoemd naar de staat Chihuahua
 • Bekend om: Grote persoonlijkheid en moed ondanks kleine gestalte

Ze hebben een reputatie als schoothondje, maar ze kunnen ook heel energiek en speels zijn. Hun formaat maakt hen perfect voor appartementsbewoners of mensen met beperkte woonruimte. Een interessant weetje is dat chihuahuas vaak geboren worden met een zachte plek op hun schedel, vergelijkbaar met die van een baby. Deze ‘fontanel’ kan gedurende hun hele leven blijven bestaan.

 • Ideaal voor: Appartementen of kleine woonruimtes
 • Unieke kenmerken: Zacht plekje op schedel (fontanel)

Wat gewicht betreft behoren chihuahuas tot de lichtgewichten onder de hondenrassen. Ze wegen typisch niet meer dan 3 kilogram. Toch moet je niet laten misleiden door hun bescheiden omvang; ze kunnen heel territoriaal zijn en onverwachts uit de hoek komen tegenover grotere honden.

Gewicht Minder dan 3 kg
Territoriaal Ja

Hoewel chihuahuas vaak geassocieerd worden met het stereotype van ‘handtas-hondjes’ door beroemdheden, hebben ze veel beweging nodig zoals elk ander ras. Wandelingen en spelletjes helpen om hun energie kwijt te raken en voorkomen verveling.

De levensverwachting van een chihuahua is indrukwekkend; ze kunnen ouder worden dan 15 jaar mits goed verzorgd. Preventieve zorg zoals regelmatige veterinaire check-ups, een gebalanceerd dieet en tandzorg dragen bij aan hun lange levensduur.

 • Levensduur: Kan meer dan 15 jaar oud worden
 • Cruciale zorg: Veterinaire check-ups, goede voeding, tandzorg

Tot slot hebben studies aangetoond dat het bezitten van een huisdier zoals een chihuahua stress kan verminderen en zelfs hartgezondheid kan bevorderen door het bieden van gezelschap en liefde.

Chihuahua als huisdier: voor- en nadelen

Chihuahua’s staan bekend om hun kleine gestalte maar ze hebben een GROOTSE persoonlijkheid. Als je overweegt er eentje in huis te halen, is het handig om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen.

Een groot VOORDEEL van een Chihuahua als huisdier is hun formaat. Ze passen makkelijk in kleinere woonruimtes zoals appartementen. Ook zijn ze ideaal om mee te reizen; je neemt ze vrijwel overal mee naartoe zonder veel gedoe.

Anderzijds vereisen deze kleine viervoeters ook speciale zorg. Hun geringe grootte maakt ze kwetsbaar voor verwondingen en koud weer. Je moet dus extra alert zijn op waar je loopt en investeren in warme kleertjes tijdens de wintermaanden.

 • Voordelen
 • Nadelen

Ook het temperament van een Chihuahua kan zowel een pro als een contra zijn. Ze staan bekend om hun waakzaamheid en kunnen uitstekende waakhonden zijn ondanks hun kleine lijfje. Echter, dit betekent ook dat ze soms blafferig kunnen zijn wat niet altijd gewaardeerd wordt door buren of tijdens late uurtjes.

Laatste puntje: Chihuahua’s hechten zich sterk aan één persoon wat fantastisch kan zijn als jij die persoon bent! Maar dit kan wel resulteren in verlatingsangst wanneer je niet thuis bent. Het is belangrijk dat je hiermee rekening houdt voordat je besluit een Chihuahua aan te schaffen.

Kortom, deze charmante hondjes komen met unieke eigenschappen die hen perfect maken voor sommige mensen, terwijl anderen misschien beter kunnen kijken naar een ras dat beter past bij hun levensstijl. Denk goed na over alle aspecten voordat je jouw hart (en huis) opent voor een Chihuahua!

Hoe een Chihuahua te adopteren of te kopen

Het adopteren of kopen van een Chihuahua is een spannende onderneming. Voordat je deze stap zet, is het belangrijk dat je goed overweegt wat er allemaal bij komt kijken. Een Chihuahua kan wel 15 jaar of langer deel uitmaken van je familie, dus het is geen beslissing die je licht moet nemen.

 • Onderzoek doen is de eerste stap. Bekijk lokale asielen of speciale opvangcentra voor kleine honden. Hier vind je vaak Chihuahua’s die om verschillende redenen een nieuw thuis zoeken. Adoptie heeft als voordeel dat je niet alleen een hondje helpt aan een tweede kans, maar het is vaak ook kostenefficiënter dan kopen bij een fokker.

Als je liever voor een puppy gaat en denkt aan kopen, zoek dan naar gerenommeerde fokkers met goede referenties. Let wel op dat:

 • Je vraagt naar gezondheidscertificaten en controleert of de pups goed gesocialiseerd zijn.
 • Een bezoek brengt aan de plek waar de honden worden gehouden om zelf te zien onder welke omstandigheden ze leven.

Denk eraan dat er kosten verbonden zijn aan beide opties:

Kostenpost Adoptie Aankoop
Aanschafprijs Vaak lager Kan hoog zijn
Dierenartskosten Eerste checks Inbegrepen
Vaccinaties Soms nodig Meestal inbegrepen
Sterilisatie/castratie Vaak inbegrepen Extra kosten

Maar geld mag niet de enige factor zijn in jouw besluitvorming; denk ook na over het temperament en de levensgeschiedenis van jouw toekomstige huisgenoot.

Vergeet niet dat elke Chihuahua uniek is! Ze hebben hun eigen persoonlijkheid en behoeften. Sommige kunnen verlegen zijn terwijl anderen juist heel extravert zijn. Zorg ervoor dat jouw levensstijl past bij het karakter van het hondje dat je opneemt in jouw hart en huis.

Door deze stappen zorgvuldig te volgen ben ik ervan overtuigd dat je straks veel liefde en vriendschap zal ontvangen van jouw nieuwe viervoeter!

Veelgestelde vragen over Chihuahuas

Chihuahuas zijn fascinerende hondjes en het is geen verrassing dat ze veel aandacht trekken. Hier beantwoord ik enkele veelgestelde vragen die je misschien hebt over deze kleine viervoeters.

Hoe oud kunnen Chihuahuas worden?
De levensverwachting van een Chihuahua varieert, maar ze staan bekend om hun lange levensduur. Gemiddeld kunnen ze tussen de 12 tot 20 jaar oud worden. Hun gezondheid wordt sterk beïnvloed door factoren zoals genetica, voeding en de kwaliteit van zorg die ze ontvangen.

 • Gemiddelde levensduur: 12-20 jaar
 • Belangrijke factoren: Genetica, Voeding, Zorgkwaliteit

Wat zijn typische gezondheidsproblemen bij Chihuahuas?
Ondanks hun kleine formaat kunnen Chihuahuas last hebben van specifieke gezondheidskwesties:

 • Patella Luxatie (knieschijf problemen)
 • Gebitsproblemen door hun kleine kaken
 • Tracheale instorting (luchtpijp problemen)
 • Hypoglycemie (lage bloedsuikerspiegel)

Reguliere check-ups bij de dierenarts helpen om deze condities in de gaten te houden.

Kunnen Chihuahuas goed overweg met andere huisdieren?
Chihuahuas hebben een pittig karakter en hoewel ze klein zijn, laten ze zich niet snel intimideren. Dit kan soms leiden tot conflictsituaties met andere huisdieren. Met een goede socialisatie vanaf jonge leeftijd leren ze echter omgaan met andere dieren in huis.

Zijn Chihuahuas geschikt voor families met kinderen?
Het hangt af van de individuele hond en hoe goed kinderen geleerd wordt om met hen om te gaan. Door hun kwetsbare grootte kunnen ruwe spelletjes of onhandige handelingen schadelijk zijn voor een Chihuahua. Het is dus essentieel dat er altijd toezicht is wanneer zij samen zijn met jonge kinderen.

Mocht je nog meer willen weten over deze charmante rasgenoten, vergeet dan niet rond te snuffelen op mijn blog voor meer details!

Conclusie

Aan het einde van onze ontdekkingstocht door de wereld van chihuahua’s heb ik een schat aan interessante weetjes verzameld. Deze kleine honden zijn niet alleen een bron van vreugde en gezelschap maar ook fascinerend om over te leren.

Wat mij vooral opviel is hoe uniek dit ras is in zijn variëteit en persoonlijkheid:

 • Chihuahua’s kunnen enorm verschillen in kleur en vachttype.
 • Hun persoonlijkheden zitten vol verrassingen, waarbij sommige exemplaren bijzonder moedig uit de hoek komen voor hun grootte.
 • Gezondheid is een belangrijk punt bij deze kleine viervoeters, met specifieke aandacht voor tandheelkundige zorg en bescherming tegen kou.

Met betrekking tot hun afkomst en geschiedenis:

 • De chihuahua vindt zijn oorsprong in Mexico.
 • Ze waren heilig voor de oude beschavingen zoals de Tolteken.

Als het gaat om de verzorging van chihuahua’s mogen we niet vergeten dat ze meer dan alleen maar klein zijn. Ze hebben behoefte aan liefdevolle zorg en bewust eigenaarschap. Denk hierbij aan regelmatige dierenartscontroles, afgestemde voeding, socialisatie en training.

Ik hoop dat mijn artikel je heeft geholpen om dit charmante ras beter te begrijpen. Misschien heeft het zelfs wat hardnekkige mythes ontkracht! Chihuahua’s verdienen net als elke andere hond een leven vol liefde, respect en begrip. Laten we hen die waardigheid geven die ze verdienen.

Tot slot wil ik benadrukken dat of je nu al jarenlang een chihuahuabezitter bent of gewoon gefascineerd bent door deze kleine honden: er valt altijd iets nieuws te leren over chihuahua’s. Blijf nieuwsgierig, blijf leren en bovenal geniet van elk moment met deze bijzondere viervoeter aan je zijde!

Bedankt voor het lezen, ik hoop dat je evenveel plezier hebt beleefd aan het ontdekken van deze feiten als ik had tijdens mijn onderzoek!