Langhaar Chihuahua: Verzorgingstips en Weetjes

Chihuahua’s zijn niet alleen de kleinste honden ter wereld, ze komen ook in twee variëteiten: kort- en langhaar. Mijn fascinatie voor langhaar chihuahua’s groeit met de dag door hun unieke charme en elegante vacht die hen een koninklijke uitstraling geeft. Het is opmerkelijk hoe deze kleine viervoeters met hun zijdezachte lange haren mensen overal ter wereld weten te betoveren.

Vaak genoeg krijg ik vragen over wat het nu precies inhoudt om een langhaar chihuahua te hebben. Wel, laat me je vertellen dat deze hondjes veel meer zijn dan alleen een mooi uiterlijk. Ze hebben een levendige persoonlijkheid, zijn intelligent en o zo loyaal aan hun baasjes. Echter, ze vereisen ook speciale zorg als het gaat om voeding, verzorging van de vacht en training.

Het kiezen voor een langhaar chihuahua is dus niet iets wat je zomaar doet; het vergt toewijding en begrip van de behoeften van dit bijzondere ras. In mijn ervaring zijn ze fantastische gezelschapsdieren die mits goed verzorgd, je leven kunnen verrijken met hun sprankelende karakter. Om potentiële eigenaars op weg te helpen wil ik graag mijn kennis delen over alles wat komt kijken bij het leven met een prachtige langhaar chihuahua.

Wat is een langhaar Chihuahua?

Een langhaar Chihuahua is een variant van het welbekende Chihuahua ras. Deze kleine hondjes hebben, zoals de naam al doet vermoeden, een lange vacht die zijdeachtig en zacht aanvoelt. Hun haar kan recht of licht golvend zijn en bedekt het hele lichaam met extra pluizige plekken rond de oren, nek, poten en staart.

Deze schattige viervoeters hebben niet alleen een prachtige vacht maar staan ook bekend om hun levendige persoonlijkheid. Ze zijn alert, moedig en kunnen heel aanhankelijk zijn met hun eigenaren. Ondanks hun grootte hebben ze een grote honden attitude wat soms resulteert in hilarische momenten.

Oorsprong vindt plaats in Mexico waar Chihuahuas genoemd zijn naar de staat Chihuahua. Langhaarchihuahuas vereisen regelmatig verzorging om hun vacht mooi te houden en klitvrij. Het borstelen wordt vaak gezien als een bonding moment tussen eigenaar en huisdier.

Ze zijn ideaal voor mensen die wonen in appartementen of kleinere ruimten omdat ze niet veel ruimte nodig hebben om gelukkig te zijn. Hun formaat maakt ze ook perfecte reisgenoten; je kunt ze bijna overal mee naartoe nemen!

Hoewel klein van stuk moeten deze honden net als andere rassen goed gesocialiseerd worden om ervoor te zorgen dat ze vriendelijk blijven tegenover andere mensen en dieren. Regelmatige training helpt bij het managen van hun soms koppige temperament.

 • Korte feiten over langhaar Chihuahuas:
  • Gewicht: ongeveer 1-3 kg
  • Levensverwachting: 12-20 jaar
  • Karakteristieke eigenschappen: Alert, levendig, aanhankelijk
Kenmerk Beschrijving
Vachtlengte Lang
Vachtkwaliteit Zijdeachtig en zacht
Verzorging Regelmatig borstelen
Persoonlijkheid Moedig, levendig
Formaat Klein

Door hun kleine gestalte kunnen deze charmante hondjes gevoelig zijn voor kouder weer dus een leuk jasje of truitje is geen overbodige luxe tijdens de koelere dagen!

Kenmerken van een langhaar Chihuahua

Langhaar Chihuahua’s zijn onweerstaanbaar met hun elegante vacht en expressieve oogjes. Ze hebben een sierlijke uitstraling die ze onderscheidt van hun kortharige soortgenoten. Hun lange zijdeachtige haren voelen zacht aan en glanzen prachtig in het licht. Wat betreft kleuren is er bij deze kleine viervoeters enorm veel variatie mogelijk, gaande van effen tot meerkleurig.

Een opvallend kenmerk is de pluimstaart die fier over de rug krult. Deze staart staat symbool voor het levendige karakter van de langhaar Chihuahua en draagt bij aan hun aristocratische look. Ondanks hun kleine gestalte hebben ze een groot hart en zijn ze uiterst loyaal aan hun baasje.

Deze hondjes staan bekend om hun alerte en moedige persoonlijkheid. Ze kunnen soms terughoudend zijn tegenover vreemden maar eens ze iemand vertrouwen, laten ze graag zien hoe speels en liefdevol ze kunnen zijn. Door hun compacte formaat passen ze zich gemakkelijk aan verschillende woonomstandigheden aan, of je nu in een appartement woont of in een ruim huis met tuin.

Qua verzorging vraagt de lange vacht wel wat aandacht; regelmatig borstelen is noodzakelijk om klitten te voorkomen en om ervoor te zorgen dat de vacht mooi blijft glanzen. Dit kan ook dienen als quality time tussen jou en je trouwe viervoeter.

Ondanks dat langhaar Chihuahua’s klein zijn, hebben ze toch voldoende beweging nodig om gezond te blijven. Een dagelijkse wandeling waarbij ze nieuwe geuren kunnen ontdekken maakt hen gelukkig en helpt hen fysiek fit te blijven.

Eigenschap Beschrijving
Grootte Klein
Vachtlengte Lang
Staart Pluimstaart die over de rug krult
Persoonlijkheid Alert, moedig, loyaal
Aanpassingsvermogen Hoog; geschikt voor appartementen tot grote huizen
Verzorging Regelmatige borstelbeurten vereist

Dankzij deze unieke combinatie van eigenschappen is het niet verrassend dat veel mensen als een blok vallen voor deze charmante viervoeters!

Verzorging van een langhaar Chihuahua

Een langhaar Chihuahua heeft een prachtige vacht die natuurlijk de nodige verzorging vereist. Regelmatig borstelen is essentieel om klitten en vuil te voorkomen. Ik raad aan om minimaal twee keer per week met een zachte borstel of kam door de lange lokken te gaan. Tijdens de rui, wat meestal in het voor- en najaar gebeurt, is dagelijks borstelen geen overbodige luxe.

 • Borstelen: 2x per week (tijdens rui dagelijks)
 • Shampoo: Speciale hondenshampoo gebruiken
 • Nagels: Maandelijks controleren en indien nodig knippen
 • Oren & Ogen: Wekelijkse controle op vuil of ontstekingen

Baden doe je best niet te vaak bij een langhaar Chihuahua omdat hun huid snel kan uitdrogen. Als ze echt een bad nodig hebben, gebruik dan altijd een shampoo die speciaal voor honden is ontwikkeld. Let erop dat je na het wassen alle shampoo goed uitspoelt om irritatie van de huid te voorkomen.

Nagels knippen is ook belangrijk bij deze kleine viervoeters. Omdat ze niet veel buiten lopen op harde ondergronden waarbij de nagels natuurlijk slijten, moeten hun nageltjes geregeld geknipt worden. Dit kun je zelf doen met een speciale nagelschaar voor honden, maar als je het niet vertrouwt, neem dan contact op met een professionele trimmer of dierenarts.

De oren en ogen verdienen extra aandacht omdat deze gevoelig zijn voor infecties. Wekelijks even checken en schoonmaken voorkomt veel problemen. Voor het reinigen van de oren kun je speciale oorreiniger gebruiken en voor de ogen volstaat vaak al een zachte doek of wattenschijfje met lauw water.

Tot slot mag tandverzorging niet vergeten worden aangezien tandproblemen vaak voorkomen bij kleinere rassen zoals de Chihuahua. Tanden poetsen kan met een speciale tandpasta voor honden en ik adviseer dit meerdere keren per week te doen.

Activiteit Frequentie
Borstelen 2x per week / dagelijks bij rui
Bad Alleen indien nodig
Nagels knippen Maandelijks
Oor & Oog zorg Wekelijks
Tanden poetsen Meerdere keren per week

Door consequent bovenstaande verzorgingsroutine aan te houden blijft jouw langhaar Chihuahua er tip-top uitzien én gezond!

Gezondheidsproblemen bij langhaar Chihuahuas

Langhaar Chihuahua’s zijn charmant en hebben een hartveroverende uitstraling. Toch is het goed om bewust te zijn van bepaalde gezondheidsproblemen die vaker voorkomen bij dit ras. Mijn ervaring met deze kleine viervoeters heeft me geleerd dat voorbereid zijn op mogelijke kwalen essentieel is.

 • Gebitsproblemen: Hun kleine kaak maakt ze vatbaar voor tandheelkundige issues. Regelmatig tanden poetsen en controles bij de dierenarts helpen gebitsaandoeningen voorkomen.
 • Tracheale collaps: Een aandoening waarbij de luchtpijp ineenvalt, wat kan leiden tot ademhalingsmoeilijkheden.
 • Hypoglykemie: Vooral jonge langhaar Chihuahua’s kunnen snel een laag bloedsuikergehalte ontwikkelen als ze niet regelmatig eten.

Voor veel eigenaren van langhaar Chihuahua’s is het herkennen van de symptomen van hypoglykemie een must. Signalen zoals lethargie, desoriëntatie en zelfs flauwvallen moeten direct worden aangepakt door de toevoer van glucose te verhogen of dierenarts hulp in te schakelen.

Laten we ook patella luxatie niet vergeten; dit komt vaak voor bij kleinere hondenrassen. Het betekent dat de knieschijf niet op z’n plek blijft, wat pijnlijk kan zijn en manken kan veroorzaken. Preventieve zorg, zoals het handhaven van een gezond gewicht en regelmatige veterinaire check-ups, speelt hierin een grote rol.

Hieronder vind je een tabel met gezondheidsrisico’s die ik heb samengesteld:

Gezondheidsrisico Symptomen Preventie/Behandeling
Gebitsproblemen Slechte adem, tandverlies Tanden poetsen, professionele schoonmaak
Tracheale collaps Hoesten, piepende ademhaling Gewichtsbeheersing, vermijden van druk op de keel
Hypoglykemie Zwakte, trillen Regelmatige maaltijden, suikersupplement
Patella luxatie Mank lopen Fysiotherapie, in sommige gevallen chirurgie

Tenslotte is er nog iets waar elke langhaar Chihuahua-eigenaar rekening mee moet houden: oogaandoeningen zoals glaucoom of cataract kunnen hun intrede doen naarmate deze honden ouder worden. Alert blijven op verandering in hun ooggewoontes helpt eventuele problemen vroegtijdig aan te pakken.

Het monitoren van je huisdier’s gedrag en regelmatige dierenartsbezoeken zullen enorm helpend zijn om deze gezondheidsissues tijdig te identificeren en aan te pakken. Door proactief te zijn kun je jouw langharige vriendje een gelukkig en comfortabel leven bieden!

Training en opvoeding van een langhaar Chihuahua

Het trainen en opvoeden van een langhaar Chihuahua kan best uitdagend zijn, maar met de juiste aanpak is het zeker goed te doen. Deze kleine hondjes staan bekend om hun pittige karakter en soms eigenwijze gedrag. Toch kunnen ze met consistentie, geduld en positieve versterking goed getraind worden.

 • Begin vroeg met de socialisatie van je langhaar Chihuahua. Dit betekent dat je jouw puppy al in de eerste maanden kennis laat maken met verschillende mensen, dieren en situaties.
 • Gebruik positieve bekrachtiging zoals snoepjes of complimentjes bij goed gedrag. Vermijd harde woorden of straffen; dit kan averechts werken bij dit gevoelige ras.

Trainingssessies moeten kort maar frequent zijn omdat deze honden snel afgeleid kunnen zijn. Vijf tot tien minuten per sessie is vaak al genoeg. Blijf consequent in commando’s en verwachtingen, zo weet je Chihuahua wat er van hem wordt verwacht.

Volgens experts heeft de intelligentie van een Chihuahua twee kanten: ze leren snel, maar gebruiken hun slimheid ook om ondeugend te zijn. Het is dus belangrijk dat je:

 • Duidelijke grenzen stelt voor wat wel en niet mag.
 • Creatief blijft in trainingstechnieken, want als iets één keer werkt wil dat niet zeggen dat het altijd zal werken.

Ten slotte speelt oefening een grote rol in het succesvol trainen van jouw langhaar Chihuahua. Ze hebben misschien niet dezelfde bewegingsbehoeften als grotere rassen, maar mentale stimulatie is cruciaal:

 • Zorg voor voldoende puzzelspeelgoed.
 • Wissel regelmatig van wandelroutes voor nieuwe prikkels.

Regelmaat helpt ook enorm bij zindelijkheidstraining – iets waarbij elke pup eigenaar snel resultaat wil zien! Stel een schema op voor eten, spelen en naar buiten gaan zodat je kleine vriend leert wanneer het tijd is om z’n behoefte te doen.

Door bovenstaande tips toe te passen kun jij jouw langhaar Chihuahua helpen uit te groeien tot een evenwichtige volwassene die zich goed weet te gedragen – thuis én daarbuiten!

Conclusie

Als liefhebber van langharige chihuahua’s heb ik in dit artikel de charme en eigenaardigheden van dit ras uitgelicht. Ik hoop dat je nu een beter beeld hebt van wat het betekent om een langhaar chihuahua als huisdier te hebben.

Deze kleine honden zijn niet alleen schattig, ze hebben ook veel persoonlijkheid en kunnen geweldige gezelschapsdieren zijn. Ze vragen wel meer verzorging dan hun kortharige soortgenoten, vooral op het gebied van vachtverzorging. Regelmatig borstelen is essentieel om klitten en vuilophoping te voorkomen.

Hieronder vind je een aantal belangrijke punten die ik heb besproken:

 • Persoonlijkheid: Langharige chihuahua’s staan bekend om hun levendige en loyale karakter.
 • Verzorging: De vachtverzorging vraagt consistentie; dagelijks borstelen is aanbevolen.
 • Gezondheid: Let goed op signalen die kunnen wijzen op typische gezondheidsproblemen bij kleine rassen.
 • Training: Begin al vroeg met socialisatie en training om gedragsproblemen te voorkomen.

Het is duidelijk dat de keuze voor een langhaar chihuahua goed overwogen moet worden. Hun grootte maakt ze ideaal voor kleinere woningen, maar onderschat niet hun behoefte aan aandacht, liefde en beweging.

Mijn advies aan potentiële eigenaren: wees bereid tijd te investeren in de verzorging en training van je hondje. Een langhaar chihuahua kan een fantastisch huisdier zijn mits hij de juiste zorg krijgt.

Ik hoop dat mijn passie voor dit ras jou heeft geïnspireerd of tenminste nuttige informatie heeft geboden voor jouw keuze. Bedenk altijd dat elke hond uniek is; wat ik hier beschreven heb zijn algemene kenmerken die per individu kunnen verschillen.

Heb jij ervaring met langharige chihuahua’s of overweeg je er een in huis te nemen? Dan wens ik je veel plezier en geluk samen met jouw viervoeter!