Langharige Chihuahua: Verzorgingstips en Weetjes

Als liefhebber van kleine hondenrassen kan ik niet om de langharige chihuahua heen. Dit ras, met zijn elegante vacht en expressieve ogen, heeft een speciaal plekje in mijn hart veroverd. Ondanks hun miniatuurformaat hebben deze hondjes een groots karakter en zijn ze een populaire keuze onder hondenliefhebbers die op zoek zijn naar een klein maar dapper huisdier.

Vaak zien mensen alleen het schattige uiterlijk van de langharige chihuahua, maar er is zoveel meer te vertellen over dit bijzondere ras. Ze staan bekend om hun loyaliteit en kunnen met de juiste training en socialisatie geweldige gezelschapsdieren zijn. Wat betreft verzorging vraagt hun lange vacht iets meer aandacht dan die van de kortharige variant, wat potentiële eigenaren zich goed moeten realiseren voordat ze aan dit avontuur beginnen.

De veelzijdigheid van de langharige chihuahua maakt dat hij zich kan aanpassen aan verschillende leefomstandigheden: ze doen het net zo goed in een appartement als in een huis met tuin. Echter, onderschat hun behoefte aan beweging niet; ook al zijn het kleine beestjes, ze hebben wel degelijk regelmatig activiteit nodig om gelukkig en gezond te blijven. Hiermee rekening houdend kunnen deze charmante viervoeters voor veel vreugde zorgen bij hun eigenaren.

Geschiedenis van de langharige chihuahua

De oorsprong van de Chihuahua, waaronder de langharige variant, is gehuld in mysterie. Er bestaan theorieën dat deze kleine honden afstammen van de Techichi, een gezelschapshondje van de Tolteken in het oude Mexico. Deze connectie suggereert dat Chihuahuas al meer dan duizend jaar bestaan.

 • Techichi: Oude Mexicaanse gezelschapshond
 • Tolteken: Beschaving waarvan gedacht wordt dat ze voorouders zijn van de Chihuahua

Met de komst van de Spaanse veroveraars werden deze inheemse hondenrassen gemixt met kleine honden uit Europa. Dit heeft uiteindelijk geleid tot het ontstaan van wat we nu kennen als de moderne Chihuahua. De officiële erkenning door kennelclubs begon echter pas aan het einde van de 19e eeuw.

Het onderscheid tussen kortharige en langharige Chihuahuas werd duidelijker naarmate fokkers selectiever gingen fokken om bepaalde kenmerken te benadrukken. Het is belangrijk om op te merken dat beide varianten natuurlijk voorkomen; lange haren zijn simpelweg het resultaat van een recessief gen bij deze kleine viervoeters.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, hebben klimatologische invloeden niet direct geleid tot hun lange vacht. Deze eigenschap was al aanwezig bij sommige exemplaren voor ze populair werden in koelere gebieden buiten Mexico.

Eerste exporten naar andere landen zoals Amerika hebben bijgedragen aan hun wereldwijde bekendheid en populariteit. Rondom 1850 begon hun reis over internationale grenzen heen en tegenwoordig zijn langharige Chihuahuas geliefd over heel de wereld.

 • Eerste verschijning: Rond 1850
 • Wereldwijde verspreiding: Eind 19e eeuw

Deze compacte schoothondjes hebben zeker een plaatsje verworven in hart en huiselijk leven doorheen geschiedenis en cultuur heen, met veel mythes en werkelijke gebeurtenissen die hun verhaal kleuren. Hun status als kleinste hondenras ter wereld heeft hen geen windeieren gelegd; zowel beroemdheden als liefhebbers blijven gefascineerd door deze charmante viervoeters met hun vorstelijke manen.

Kenmerken van de langharige chihuahua

De langharige chihuahua is een charmant ras met een aantal onderscheidende kenmerken. Hun vacht is zonder twijfel het meest opvallende kenmerk. In tegenstelling tot hun kortharige soortgenoten heeft de langharige variant een zachte, fijne vacht die langer groeit en vaak een pluizig uiterlijk geeft. Deze haren zijn vooral langer rond de oren, nek, poten en staart wat hen een elegante verschijning maakt.

Deze kleine viervoeters hebben ook een krachtige persoonlijkheid verpakt in een mini formaat. Ze wegen doorgaans niet meer dan 3 kilo maar laat je niet misleiden door hun grootte; ze zijn moedig en hebben het hart van een leeuw! Hun gewicht en afmetingen maak ik duidelijk in onderstaande tabel:

Gewicht (kg) Lengte (cm) Schofthoogte (cm)
1 – 3 15 – 23 15 – 20

Een ander karakteristiek punt is hun expressieve gezichtje met grote ronde ogen die bijna spreken als ze je aankijken. Dit gecombineerd met hun grote oren maakt dat ze altijd alert lijken, klaar om elke beweging of geluid in hun omgeving op te merken.

Hun temperament kan variëren van liefdevol en toegewijd aan hun baasje tot pittig en eigenzinnig. Het is belangrijk voor potentiële eigenaren om te weten dat deze honden sociale wezens zijn die veel aandacht nodig hebben. Ze kunnen goed overweg met andere huisdieren mits ze op jonge leeftijd gesocialiseerd worden.

Ten slotte staan langharige chihuahua’s bekend om hun lange levensduur; het is geen uitzondering dat deze hondjes ouder dan 15 jaar worden. Regelmatige verzorging van de vacht is wel noodzakelijk om klitten te voorkomen en ervoor te zorgen dat ze er op hun best blijven uitzien.

Verzorging van de langharige chihuahua

Een langharige chihuahua heeft een prachtige vacht die vraagt om goede verzorging. Het borstelen van hun lange haren is essentieel en zou minimaal twee keer per week moeten gebeuren. Dit voorkomt klitten en zorgt ervoor dat de natuurlijke oliën zich door de hele vacht verspreiden, wat resulteert in een gezonde glans.

 • Gebruik een zachte borstel of kam speciaal voor lang haar.
 • Richt je op gebieden waar klitten het meest voorkomen zoals achter de oren en onder de poten.

Bij het baden van een langharige chihuahua is het belangrijk milde shampoo te gebruiken die geschikt is voor honden met langer haar. Hun kleine formaat maakt ze kwetsbaar voor kou, dus droog ze goed af na elk bad.

 • Badfrequentie: eens per 3 tot 4 weken
 • Altijd grondig uitspoelen om shampoo resten te vermijden

De ogen en oren van deze kleine viervoeters verdienen extra aandacht want zij zijn gevoelig voor infecties. Regelmatig controleren en schoonmaken helpt problemen voorkomen.

 • Ogen: dagelijkse controle
 • Oren: wekelijkse inspectie en indien nodig schoonmaken

Ook hun tandverzorging mag niet overgeslagen worden. Tandproblemen komen vaak voor bij kleinere rassen, dus dagelijks poetsen wordt aanbevolen.

Activiteit Frequentie
Borstelen Minimaal 2x per week
Baden Eens per 3 tot 4 weken
Ogen controleren Dagelijks
Oren inspecteren Wekelijks
Tanden poetsen Dagelijks

Tot slot, vergeet niet dat deze charmante hondjes ook mentale stimulatie nodig hebben! Kleine trainingssessies gecombineerd met positieve bekrachtiging kunnen wonderen doen voor hun welzijn én jullie band versterken. Speeltjes die hen uitdagen zijn perfect om hun scherpe geest bezig te houden.

Training en socialisatie van de langharige chihuahua

Het trainen van een langharige chihuahua kan best een uitdaging zijn. Deze kleine hondjes staan bekend om hun eigenzinnigheid, maar met het juiste geduld en consistentie kunnen ze goed getraind worden. Begin vroeg met zindelijkheidstraining; dit is cruciaal voor een goede start.

 • Zorg voor regelmatige trainingssessies die kort maar krachtig zijn.
 • Positieve bekrachtiging werkt het beste bij deze kleine viervoeters.

Socialisatie speelt ook een grote rol in de opvoeding van je langharige chihuahua. Dit ras kan soms terughoudend of zelfs agressief zijn tegenover vreemden en andere dieren als ze niet goed gesocialiseerd zijn. Hier volgen wat tips:

 • Introduceer je pup op jonge leeftijd aan verschillende mensen, geluiden, situaties en andere dieren.
 • Blijf consequent in de socialisatie; maak er een doorlopend onderdeel van hun leven van.

Bij het trainen is timing essentieel. Chihuahuas reageren snel op beloningen zoals snacks of complimentjes direct na het gewenste gedrag. Laat zien dat jij de leider bent zonder te streng te zijn; dit bouwt vertrouwen op tussen jou en je huisdier.

Ten slotte vergeet niet dat elke chihuahua uniek is. Pas je training aan op de persoonlijkheid van jouw hond:

 • Sommigen leren sneller dan anderen.
 • Niet alle chihuahuas reageren even goed op dezelfde trainingstechnieken.

Trainingssucces hangt af van herhaling, geduld en begrip voor het temperament van je langharige vriendje!

Gezondheidsproblemen bij de langharige chihuahua

De langharige chihuahua, een schattig maar ook kwetsbaar hondenras, heeft specifieke gezondheidsrisico’s. Door hun kleine gestalte en genetische aanleg kampen ze met bepaalde issues waar je als eigenaar alert op moet zijn.

 • Gebitsproblemen: Dit ras is berucht om tandheelkundige problemen. Hun kleine bek kan leiden tot overbevolking van tanden, wat weer tandbederf en tandvleesziekten in de hand werkt.
 • Patellaluxatie: Een aandoening waarbij de knieschijf (patella) niet op zijn plek blijft zitten. Dit komt vaak voor bij kleinere hondenrassen en kan kreupelheid veroorzaken.
 • Hypoglykemie: Vooral bij jonge langharige chihuahua’s is het risico op een lage bloedsuikerspiegel aanwezig. Symptomen kunnen variëren van lethargie tot ernstige neurologische problemen.

Naast deze bekende kwalen hebben ze soms last van hartziektes zoals mitralisklepinsufficiëntie en kunnen oogproblemen als cataract ook voorkomen. Het is essentieel dat deze hondjes regelmatig gecontroleerd worden door een dierenarts om vroege tekenen van gezondheidsproblemen te ontdekken.

Om ervoor te zorgen dat jouw langharige chihuahua zo gezond mogelijk blijft, raad ik aan:

 • Kies voor jaarlijkse controles bij de dierenarts.
 • Zorg voor gebalanceerde voeding die past bij hun energiebehoeften.
 • Houd het gewicht in de gaten om druk op gewrichten te verminderen.

Het valt niet te ontkennen dat preventieve zorg cruciaal is voor dit ras. Met liefde, aandacht en goede verzorging kan jouw langharige vriendje een gelukkig en gezond leven leiden!

Conclusie

Het bespreken van de langharige chihuahua heeft meerdere interessante feiten en tips aan het licht gebracht. Deze kleine hondjes met hun lange vacht zijn niet alleen schattig maar vereisen ook speciale aandacht als het op verzorging aankomt.

 • Regelmatige vachtverzorging is essentieel om klitten te voorkomen.
 • Een gezonde voeding draagt bij aan de kwaliteit van hun vacht.
 • Ondanks hun grootte hebben ze een sterke persoonlijkheid en kunnen ze goed getraind worden.

Wat betreft gezondheidsproblemen, is het belangrijk dat toekomstige eigenaren zich bewust zijn van mogelijke erfelijke aandoeningen. Jaarlijkse controles bij de dierenarts kunnen helpen deze in een vroeg stadium op te sporen.

De langharige chihuahua is meer dan alleen een modeaccessoire; het is een levend wezen dat liefde, zorg en aandacht nodig heeft. Ze kunnen geweldige metgezellen zijn voor wie bereid is tijd en energie in hun welzijn te steken.

Mijn advies? Overweeg zorgvuldig of een langharige chihuahua past bij je levensstijl voor je er eentje in huis haalt. Als je die keuze maakt, kun je rekenen op jarenlang plezier van je pluizige vriendje!