Langharige Chihuahua: Kenmerken en Verzorging

Chihuahua’s met lang haar zijn een bijzonder aandoenlijke verschijning. Deze kleine hondjes hebben niet alleen een charmant uiterlijk, maar ook een levendige en loyale persoonlijkheid die hen tot perfecte gezelschapsdieren maakt. Hoewel ze misschien klein van stuk zijn, is hun karakter groots en hun hart vol liefde voor hun eigenaren.

Het verzorgen van de lange vacht van deze Chihuahua’s vraagt om speciale aandacht. Regelmatig borstelen is essentieel om klitten te voorkomen en ervoor te zorgen dat hun zijdezachte haar glanzend en gezond blijft. Ook is het belangrijk om oog te hebben voor hun dieet en beweging, want ondanks hun formaat kunnen ze behoorlijk energiek zijn.

Daarnaast is de sociale ontwikkeling van een langharige Chihuahua cruciaal voor een evenwichtig temperament. Ze staan bekend om hun aanhankelijkheid maar ook voor hun waakzaamheid, wat betekent dat goede socialisatie kan helpen bij het beheersen van overmatig blaffen of terughoudend gedrag tegenover vreemden. Het opbouwen van vertrouwen door positieve interacties zal de band tussen mij en mijn langharige vriend alleen maar versterken!

Geschiedenis van de langharige chihuahua

De oorsprong van de Chihuahua, met zijn twee variëteiten waarvan één de langharige is, neemt ons mee terug naar het oude Mexico. Het is algemeen aanvaard dat deze kleine hondjes afstammen van de Techichi, een gezelschapshondje dat leefde bij de Tolteken-cultuur rond de 9e eeuw. Toen later de Azteken overnamen, bleef het belang van deze honden bestaan en werden ze vaak geassocieerd met royalty en religieuze ceremonies.

Archeologische vondsten zoals beeldjes en schilderingen tonen aan dat honden die sterk op hedendaagse Chihuahuas lijken al eeuwenlang onderdeel uitmaken van Midden-Amerikaanse culturen. Zij worden beschouwd als voorouders van zowel kortharige als langharige Chihuahuas. De lange vacht zou ontstaan kunnen zijn door natuurlijke evolutie in koudere gebieden of door kruising met langharige rassen gebracht door Europese handelaren.

In tegenstelling tot wat soms gedacht wordt, wijzen verhalen er niet op dat Chihuahuas letterlijk ‘gefokt’ werden in Chiuhuahua (een Mexicaanse staat), maar eerder dat ze daar voor het eerst door Amerikanen werden ontdekt in de late 19e eeuw. Deze Amerikanen namen vervolgens exemplaren mee terug naar hun thuisland waar zij begonnen te fokken met deze intrigerende kleine honden.

Het duurde niet lang voordat ze populair werden in andere delen van de wereld. Hun charme en grootte maakten hen ideaal voor mensen die op zoek waren naar een klein huisdier. Tegenwoordig behoren zowel kort- als langharige Chihuahuas tot een van de meest geliefde rashonden wereldwijd.

 • De Techichi is erkend als een directe voorouder
 • Archeologische bewijzen ondersteunen hun historische aanwezigheid
 • Populariteit groeide enorm na ontdekking door Amerikanen

Hoewel hun exacte genetische lijn nog steeds punt van debat is blijft één ding duidelijk: Langharige Chihuahuas hebben een rijke geschiedenis die net zo fascinerend is als hun levendige persoonlijkheden!

Uiterlijke kenmerken van de langharige chihuahua

De langharige chihuahua is een variant van het kleinste hondenras ter wereld en onderscheidt zich met zijn elegante lange vacht. Deze vacht komt in allerlei kleuren en patronen voor, wat elk exemplaar uniek maakt. Denk hierbij aan effen kleuren zoals wit, zwart of chocoladebruin, maar ook gemixte patronen zoals gestroomd of gevlekt zijn mogelijk.

 • Vachtkleuren kunnen variëren:
  • Effen: wit, zwart, chocoladebruin
  • Patronen: gestroomd, gevlekt

Wat direct opvalt bij deze schattige viervoeters is hun expressieve gezichtje waarbij de ogen groot en rond zijn en de oren groot en rechtopstaand. Hun ogen kunnen bruin of zelfs lichter zijn afhankelijk van de coatkleur. Het contrast tussen die grote ogen en kleine lijfje versterkt hun aandoenlijke uitstraling.

Hun lange haar is niet alleen mooi om naar te kijken maar vraagt ook regelmatig onderhoud om klitten te voorkomen. Het is belangrijk dat toekomstige eigenaren zich bewust zijn van het verzorgingsaspect dat gepaard gaat met deze prachtige vacht.

 • Onderhoud vacht:
  • Regelmatig borstelen
  • Voorkomen van klitten

Qua bouw zijn langharige chihuahua’s compact met een korte nek en goed geronde ribbenkast. Ze hebben een appelvormig hoofd wat typisch is voor dit ras. Hun staart dragen ze sierlijk over de rug of langs één zijde gedrapeerd wat bijdraagt aan hun trotse uitstraling.

Deze kleine honden wegen zelden meer dan drie kilo waardoor ze gemakkelijk op te tillen en mee te nemen zijn als trouwe metgezel op al je avonturen! Desondanks hun formaat hebben ze vaak een moedige en levendige persoonlijkheid die men niet zou verwachten bij zo’n klein beestje.

 • Gewicht:
  • Zelden meer dan drie kilo

Alhoewel hun uiterlijk veel mensen aantrekt moet men niet vergeten dat deze hondjes net als alle andere rassen genoeg liefde, aandacht en training nodig hebben om gelukkig te blijven. Hun verschijning mag dan delicaat lijken maar laat je niet misleiden; deze kleine rakkers bezitten een hart vol lef!

Verzorging van de vacht van de langharige chihuahua

Een langharige chihuahua heeft een prachtige vacht die regelmatig onderhoud vereist om hem mooi en gezond te houden. Het borstelen van de vacht is essentieel; ik raad aan dit minimaal twee tot drie keer per week te doen. Dit helpt klitten en matten voorkomen, wat vooral belangrijk is bij deze kleine viervoeters met hun fijne haar.

 • Gebruik een zachte borstel of kam speciaal voor lang haar.
 • Wees voorzichtig rond gevoelige gebieden zoals oren en poten.

Bij het verzorgen moet je ook aandacht besteden aan baden. Een maandelijks bad met een milde shampoo speciaal voor honden is meestal voldoende. Zorg ervoor dat je alle zeepresten goed uitspoelt om huidirritaties te vermijden.

 • Kies shampoos die zijn verrijkt met natuurlijke oliën voor extra vachtondersteuning.
 • Droog je chihuahua goed af na het baden, vooral in koudere maanden.

Naast reguliere verzorging moeten de nagels van je chihuahua niet vergeten worden. Knip ze regelmatig bij om ongemak of problemen tijdens het lopen te voorkomen. Als je twijfelt over hoe dit te doen, vraag dan advies aan een professional of breng een bezoekje aan de trimsalon.

En vergeet niet het jaarlijkse bezoekje aan de trimmer! Zelfs als je thuis uitstekend voor de vacht zorgt, kan een professionele trimbeurt helpen om dode haartjes kwijt te raken en jouw chihuahua er op zijn best uit te laten zien.

 • Plan ten minste één professionele trimbeurt per jaar in.
 • Overweeg meer frequente afspraken als je merkt dat de vacht snel klit of mat wordt.

Tot slot speelt voeding ook een rol bij het onderhouden van die glanzende lokken. Hoogwaardig hondenvoer dat rijk is aan omega-vetzuren kan wonderen doen voor de conditie van hun vacht.

Door deze tips op te volgen zal jouw langharige chihuahua’s jasje niet alleen prachtig stralen maar draag je ook bij aan hun algehele welzijn!

Persoonlijkheid en karakter van de langharige chihuahua

Langharige chihuahua’s staan bekend om hun levendige en zelfverzekerde persoonlijkheid. Ondanks hun kleine gestalte hebben ze een groot hart en zijn ze ongelooflijk loyaal aan hun baasjes. Een interessant feit is dat deze hondjes vaak een ‘one-person dog’ mentaliteit hebben; ze kiezen één persoon uit het gezin waaraan ze zich het meest hechten.

 • Loyaal
 • Beschermend
 • Kieskeurig in sociale bindingen

Deze rassen zijn ook zeer alert en kunnen soms terughoudend zijn tegenover vreemden, wat hen verrassende waakhonden maakt. Hun blaf kan veel luider lijken dan je zou verwachten voor zo’n klein hondje! Het is belangrijk dat eigenaren hen van jongs af aan socialiseren om te voorkomen dat ze te beschermend of angstig worden.

De intelligentie van de langharige chihuahua mag niet onderschat worden. Ze zijn snel van begrip en kunnen met geduld en consistentie goed getraind worden. Dit ras staat er echter ook om bekend eigenwijs te kunnen zijn, dus een zachte maar vastberaden benadering werkt het beste.

Ze houden ervan betrokken te worden bij familieactiviteiten en passen zich over het algemeen goed aan verschillende leefomgevingen aan, zolang ze maar genoeg liefde en aandacht krijgen. Door hun formaat kun je deze kleine vriendjes gemakkelijk meenemen op avontuur!

Tot slot is het vermeldenswaardig dat langharige chihuahua’s veel bewonderaars hebben door hun charmante uitstraling gecombineerd met die kenmerkende persoonlijkheid. Met de juiste training en socialisatie bloeien deze kleine honden op tot geweldige huisdieren voor allerlei soorten huishoudens.

Training en opvoeding van de langharige chihuahua

Langharige chihuahua’s zijn slimme hondjes die met de juiste aanpak goed te trainen zijn. Het is belangrijk om al vroeg te beginnen met hun training en opvoeding. Consistentie en geduld zijn hierbij cruciaal.

 • Begin Vroeg: Start de training zodra je jouw langharige chihuahua in huis haalt. Puppy’s kunnen commando’s zoals ‘zit’ en ‘blijf’ al leren vanaf een leeftijd van 8 weken.
 • Positieve Versterking: Gebruik positieve versterking zoals lof, speeltijd of lekkernijen om gewenst gedrag te belonen.
 • Korte Trainingssessies: Chihuahua’s hebben korte aandachtspannes dus houd het bij korte trainingssessies van 5 tot 10 minuten.

Socialisatie is ook een essentieel onderdeel van de opvoeding. Zorg ervoor dat je hondje verschillende mensen, dieren en situaties ontmoet:

 • Neem je chihuahua mee naar drukke parken of door de stad voor blootstelling aan diverse geluiden en bewegingen.
 • Organiseer speeldates met andere kleine honden zodat ze leren hoe ze sociaal moeten zijn.

Zindelijkheidstraining kan een uitdaging vormen maar met consequente routines kom je er wel:

 1. Leer je pup naar buiten te gaan na het eten, spelen of slapen.
 2. Gebruik een vast plekje buiten waar hij zijn behoefte kan doen.
 3. Wees geduldig; ongelukjes gebeuren maar blijf consistent met de routine.

Omgaan met eigenzinnigheid – ja, chihuahua’s kunnen nogal koppig zijn – vereist soms wat creativiteit:

 • Als jouw chihuahua niet luistert, verander dan van tactiek in plaats van gefrustreerd te raken.
 • Soms werkt een nieuw spelletje of ander soort snack als motivatie beter.

Let wel: elke hond is uniek dus observeer wat het beste werkt voor jouw chihuahua!

Ten slotte is professionele gehoorzaamheidstraining geen overbodige luxe als je tegen specifieke trainingsuitdagingen aanloopt. Een deskundige trainer kan persoonlijke begeleiding bieden die afgestemd is op jouw individuele hond.

Herinner jezelf eraan dat liefde, consistentie en begrip sleutels tot succes zijn bij het trainen van jouw langharige vriendje!

Conclusie

Langharige chihuahua’s zijn een bijzonder ras met unieke kenmerken en verzorgingsbehoeften. Door hun kleine formaat en levendige persoonlijkheid passen ze perfect bij mensen die op zoek zijn naar een hondje dat zowel een liefdevolle metgezel als een pittig karakter heeft.

Belangrijke punten om te onthouden over de langharige chihuahua:

 • Hun vacht vereist regelmatig onderhoud, waaronder borstelen en af en toe wassen.
 • Ze kunnen gevoelig zijn voor koude weersomstandigheden dus is het belangrijk om ze warm te houden.
 • Het zijn loyale dieren die soms terughoudend kunnen zijn tegenover vreemden.

Het is essentieel om hun gezondheid in de gaten te houden, aangezien ze vatbaar kunnen zijn voor bepaalde erfelijke gezondheidsproblemen. Regelmatige bezoeken aan de dierenarts helpen om eventuele problemen snel te identificeren en aan te pakken.

Als je overweegt een langharige chihuahua aan je familie toe te voegen, bedenk dan dat dit een langetermijnverbintenis is. Deze schattige viervoeters kunnen wel 12 tot 20 jaar worden, wat betekent dat je jarenlang van hun gezelschap kunt genieten mits je goed voor ze zorgt.

Hier nog eens kort waarom ik persoonlijk vind dat langharige chihuahua’s geweldige huisdieren zijn:

 • Ze hebben veel persoonlijkheid verpakt in een klein lichaampje.
 • Ze ontwikkelen vaak een sterke band met hun eigenaar.
 • Hun prachtige lange vacht maakt hen tot een opvallende verschijning.

Vergeet niet dat de uiteindelijke keuze voor het soort hond sterk afhangt van jouw persoonlijke situatie, levensstijl en wat je zoekt in een huisdier. Als deze aspecten overeenkomen met wat langharig chihuahua’s bieden, dan zou dit charmante ras wel eens de perfecte toevoeging aan jouw leven kunnen zijn.