Pasgeboren Chihuahua Pups: Verzorgingstips Voor Nieuwe Eigenaren

Pasgeboren chihuahua pups zijn een waar fenomeen in de wereld van kleine hondenrassen. Het is geen verrassing dat deze minuscule viervoeters direct na de geboorte al enorm veel aandacht trekken met hun onweerstaanbare schattigheid. Toch is het belangrijk om te weten dat de verzorging van deze kleine wezentjes speciale aandacht vereist, iets wat toekomstige eigenaren zich goed moeten realiseren voordat ze besluiten een chihuahua pup in huis te nemen.

Het opvoeden en verzorgen van pasgeboren chihuahua pups vergt veel tijd en geduld. Ze hebben behoefte aan constante warmte, regelmatige voeding en moeten zorgvuldig worden gemonitord om er zeker van te zijn dat ze gezond opgroeien. Ondanks hun formaat zijn het trouwens krachtige persoonlijkheden die al snel duidelijk maken wat ze wel en niet willen.

De eerste weken zijn cruciaal voor de ontwikkeling van deze pups; dit is wanneer ze beginnen met socialiseren en fundamentele levenslessen leren. Als ervaren blogger over huisdieren weet ik dat goede informatie essentieel is voor nieuwe eigenaren, dus laten we eens kijken naar wat er allemaal komt kijken bij het grootbrengen van een pasgeboren chihuahua pup.

Wat te verwachten bij de geboorte van pasgeboren chihuahua pups

Chihuahua pups zijn één van de kleinste hondenrassen ter wereld en hun geboorte is een wonderlijk moment dat zorg en aandacht vereist. Bij de voorbereiding op dit speciale evenement is het belangrijk om te weten wat je kunt verwachten. Hieronder beschrijf ik een aantal aspecten die je tegenkomt tijdens de geboorte van chihuahua pups.

De draagtijd van een Chihuahua ligt meestal rond de 58 tot 68 dagen. Wanneer het zover is, kun je merken dat de moeder rusteloos wordt en op zoek gaat naar een veilige plek om te bevallen. Dit gedrag staat bekend als nesteldrang en het’s cruciaal om ervoor te zorgen dat ze toegang heeft tot een comfortabele en rustige werpkist.

Tijdens de bevalling kunnen complicaties optreden door de kleine gestalte van het ras. Het is niet ongewoon dat er keizersnedes nodig zijn, vooral als blijkt dat de puppy’s relatief groot zijn of in een lastige positie liggen voor natuurlijke bevalling. Houd dus altijd contactgegevens bij de hand van een dierenarts die gespecialiseerd is in noodgevallen.

Naast medische overwegingen moet je ook letten op het welzijn van zowel moeder als puppy’s na de geboorte:

 • Zorg ervoor dat alle pups warm blijven; ze hebben nog niet genoeg vet om zichzelf goed warm te houden.
 • Let erop dat elke pup goed aanhecht aan een tepel voor voeding; dit stimuleert ook het vrijkomen van oxytocine bij de moeder wat helpt bij haar herstel.
 • Wees alert op symptomen van gezondheidsproblemen zoals lusteloosheid of weinig eetlust, beide kunnen wijzen op infecties of andere aandoeningen die snel behandeling vereisen.
Leeftijd Ontwikkelingsmijlpaal
Dag 1 Aanhechting aan tepel
Week 1 Begin gehoorontwikkeling
Week 2 Oogjes gaan open

Elke Chihuahua pup ontwikkelt zich in zijn eigen tempo, maar doorgaans worden deze mijlpalen binnen deze tijdsframes bereikt. Hou nauwlettend in gaten hoe elk kleintje vordert en sta klaar om waar nodig bij te springen of professionele hulp in te roepen.

Het verzorgen van pasgeboren chihuahuapups kan intensief zijn, maar met juiste kennis en voorbereiding wordt het gegarandeerd ook een enorm dankbare ervaring!

De eerste dagen na de geboorte van de chihuahua pups

De eerste uren na hun geboorte zijn cruciaal voor pasgeboren chihuahua pups. Hun moederinstinct neemt het vaak direct over en zij begint met het schoonlikken van haar kleintjes wat helpt bij het stimuleren van hun ademhaling. Warmte is ook essentieel, want deze mini hondjes kunnen hun lichaamstemperatuur nog niet zelf regelen.

 • Moederhond zorgt voor warmte en veiligheid
 • Pups zoeken instinctief naar de tepels om te drinken
 • Eerste melk, colostrum, is rijk aan antistoffen

Observatie door de eigenaar kan veel betekenen in deze periode. Ik let op of alle pups goed drinken en actief lijken. Het wegen van de pups dagelijks is een goede manier om te controleren of ze genoeg melk krijgen. Een gewichtstoename is een positief teken.

Dag Gemiddelde gewichtstoename
1 5-10% van het geboortegewicht
2 Blijft gestaag toenemen

Hygiëne speelt ook een belangrijke rol tijdens deze dagen. Ik zorg ervoor dat het nest schoon en droog blijft om infecties te voorkomen. De moederhond zal in eerste instantie helpen met het schoonhouden, maar als eigenaar ben ik verantwoordelijk voor de algehele netheid.

Het gehoor en zicht van de chihuahua pups zijn nog niet ontwikkeld; dit komt later pas. In deze fase communiceren ze voornamelijk via piepgeluidjes en door te kruipen richting warmte en eten. Ik let erop dat geen pup achterblijft of onderdrukt wordt door broertjes of zusjes.

Sociale binding begint al vroeg, dus ik besteed tijd aan zachtaardige aanrakingen om hen te laten wennen aan menselijk contact. Dit legt een fundament voor toekomstige interacties en helpt bij het opbouwen van vertrouwen tussen mij en mijn kleine vriendjes.

Belangrijk is dat eventuele complicaties snel worden herkend. Mocht een pup zwakker zijn of weinig interesse tonen in voeding, dan neem ik direct contact op met de dierenarts om ervoor te zorgen dat iedere kleine chihuahua de beste kans heeft op een gezonde start.

De verzorging en voeding van pasgeboren chihuahua pups

Pasgeboren chihuahua pups hebben specifieke zorg nodig om gezond op te groeien. In de eerste weken zijn ze extreem kwetsbaar en is het cruciaal dat de moederhond in hun nabijheid is voor warmte en voeding. Als fokker of nieuwe eigenaar is het mijn taak om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt.

Voeding: Moedermelk als essentiële start

 • Moedermelk bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen en antistoffen.
 • Bij afwezigheid van de moeder gebruik ik een speciale puppy-melkvervanger die dicht bij moedermelk ligt.
 • Het toedienen gebeurt met een klein flesje of pipet, elke twee uur, ook ‘s nachts.

Voer nooit koemelk; dit kan spijsverteringsproblemen veroorzaken bij de pups.

Verzorging: Warmte en hygiëne staan centraal

Voor pasgeborenen is het handhaven van een constante temperatuur vitaal. Ik gebruik hiervoor:

 • Een verwarmde whelping box.
 • Zachte, schone dekens die regelmatig vervangen worden.

Hygiëne is even belangrijk:

 • Het nest schoon houden voorkomt infecties.
 • Pups kunnen nog niet zelf plassen of poepen. Ik stimuleer hen door zachtjes over hun buikjes te wrijven na elke maaltijd.

Door deze nauwgezette verzorging verminder ik risico’s zoals onderkoeling en ziektes aanzienlijk.

Socialisatie begint vroeg

Zelfs als pups hun ogen nog niet hebben geopend, beginnen ze al met socialiseren:

 • Ze kruipen naar elkaar toe voor comfort.
 • Zachtjes hanteren helpt hen te wennen aan menselijk contact.

Dit legt de basis voor een sociale en vriendelijke volwassen chihuahua.

Medische zorg mag niet vergeten worden

Rond twee tot drie weken oud krijgen de pups meestal hun eerste ontwormingskuur. Dit wordt herhaald volgens schema:

Leeftijd (weken) Behandeling
2 – 3 Eerste ontworming
5 – 6 Tweede ontworming

Inentingen volgen later rond acht weken oud, maar dit hangt af van lokale wetten en veterinaire adviezen. Regelmatige check-ups bij de dierenarts zijn essentieel om gezondheidsproblemen snel op te sporen.

Verantwoordelijk zijn voor pasgeboren chihuahua pups betekent dus veel meer dan alleen knuffelen met deze schattige kleine wezentjes; het vereist toewijding, geduld en bovenal liefde voor deze unieke huisdieren. Door mij hieraan vast te houden realiseer ik me altijd weer hoe belonend het kan zijn om getuige te zijn van hun eerste stapjes op weg naar een gelukkig hondenleven!

Socialisatie van de pasgeboren chihuahua pups

Socialiseren is een cruciaal onderdeel in het leven van een pasgeboren chihuahua pup. Het legt de basis voor hun gedrag en interacties in de toekomst. Vanaf de eerste weken is het belangrijk dat deze kleine hondjes wennen aan mensen, andere dieren en verschillende omgevingen.

 • Wennen aan menselijk contact is essentieel. Zacht aaien en knuffelen helpt pups zich veilig te voelen bij mensen.
 • Blootstelling aan alledaagse geluiden zoals tv’s, stofzuigers en telefoons zorgt ervoor dat ze niet snel schrikken als ze volwassen zijn.
 • Introductie tot andere huisdieren moet geleidelijk gebeuren om overweldiging te voorkomen.

Het socialisatieproces begint idealiter nog voordat de pups hun ogen openen. Moederhond speelt hierin ook een sleutelrol door rustig en zelfverzekerd gedrag te tonen.

Leeftijd (weken) Socialisatieactiviteiten
2-4 Aanraking door mensen
4-6 Kennismaking met vaste objecten in huis
6-8 Eerste ontmoeting met buitenwereld en andere dieren

Consistentie is belangrijk tijdens dit proces; elke dag tijd besteden aan socialisatie bevordert positieve resultaten. Onthoud wel, elk chihuahua pupje heeft zijn eigen tempo; forceren kan averechts werken.

Wees altijd alert op tekenen van stress of angst bij je pup. Stop dan even met wat je doet en geef hem tijd om tot rust te komen. Positive reinforcement zoals lof en lekkernijen werken wonderwel om hen gerust te stellen.

Tot slot, onderschat nooit het belang van spel! Spelen met speeltjes, broertjes, zusjes of vriendelijke oudere honden stimuleert sociale vaardigheden én geeft die kleine beentjes wat beweging. Vergeet niet dat plezier hebben net zo leerzaam kan zijn als elke trainingssessie!

Het trainen van pasgeboren chihuahua pups

Het opvoeden van een pasgeboren Chihuahua pup is een delicate aangelegenheid. Deze kleine wezentjes zijn niet alleen schattig maar ook enorm kwetsbaar. Vanaf de eerste dag is het belangrijk om met zachte hand te werk te gaan. Hun training begint met basis socialisatie, waarbij ze wennen aan menselijke aanraking en de geluiden in huis.

 • Zorg ervoor dat je tijdens de socialisatiefase veel positieve interacties hebt.
 • Gebruik zachte stemmen en vermijd harde geluiden om angst te voorkomen.

De volgende stap is zindelijkheidstraining. Dit kan een uitdaging zijn bij Chihuahua’s omdat ze een kleine blaas hebben en vaak moeten plassen. Start met het regelmatig naar buiten brengen na elke maaltijd en na slaapjes. Beloon ze als ze hun behoefte buiten doen met iets lekkers of complimentjes.

Leeftijd Frequentie naar buiten
8-12 weken Elke 1-2 uur
3-6 maanden Om de 3 uur
Ouder dan 6 maanden Om de 4 uur

Het trainen van commando’s zoals ‘zit’, ‘blijf’ en ‘kom hier’ kan al spelenderwijs beginnen wanneer de pups ongeveer acht weken oud zijn. Begin altijd met één commando tegelijk:

 • Gebruik korte, duidelijke woorden.
 • Herhaal deze vaak gedurende de dag.

Tot slot speelt consistentie een grote rol in het leerproces van jouw Chihuahua pup.

 • Wees consequent met commando’s en routines.
 • Vermijd tegenstrijdige signalen die je pup kunnen verwarring.

Elke pup ontwikkelt zich anders dus geduld is essentieel bij het trainingsproces!

Conclusie

Pasgeboren chihuahua pups zijn een bron van vreugde en vergen tegelijkertijd veel zorg. Ieder nieuw baasje moet zich goed voorbereiden op de komst van zo’n klein vriendje. Hieronder vat ik samen wat belangrijk is om in gedachten te houden.

 • Gezondheidscontroles: Zorg ervoor dat de pups regelmatig door een dierenarts worden gecheckt.
 • Voeding: Kwalitatief hoogwaardige puppyvoeding is essentieel voor hun groei.
 • Socialisatie: Begin vroeg met het socialiseren om ze aan verschillende mensen, dieren en situaties te laten wennen.

Pasgeboren chihuahua pups hebben ook een veilige en warme omgeving nodig. Het is mijn taak als expertblogger om je te informeren over hoe je hier het beste voor kunt zorgen.

Het trainen van deze kleine hondjes vraagt geduld en consistentie. Ze zijn intelligent maar soms eigenwijs, dus begin met korte trainingssessies en wees altijd positief.

Tot slot, onthoud goed dat hoewel chihuahua’s klein zijn, ze net zoveel liefde en aandacht nodig hebben als grotere hondenrassen. Met de juiste verzorging kunnen deze charmante pups uitgroeien tot gelukkige en gezonde huisdieren die jarenlang deel uitmaken van je familie.

Ik hoop dat dit artikel je helpt bij het verwelkomen van een pasgeboren chihuahua pup in je leven! Vergeet niet regelmatig terug te komen voor meer tips over huisdierverzorging.