Rhodesian Ridgeback Gevaarlijk? Feiten en Fabels

Rhodesian Ridgebacks staan bekend om hun indrukwekkende voorkomen en trouwe karakter. Deze honden, oorspronkelijk gefokt in Zuidelijk Afrika voor de jacht op groot wild zoals leeuwen, hebben een natuurlijke waakzaamheid die zeer gewaardeerd wordt door hun baasjes. Echter, wanneer mensen overwegen een Rhodesian Ridgeback in huis te nemen, rijst vaak de vraag: is deze hond gevaarlijk?

De reputatie van het ras als potentieel agressief komt niet helemaal uit de lucht vallen. Door hun geschiedenis als jachthonden hebben ze een sterk ontwikkeld beschermingsinstinct en kunnen ze terughoudend zijn tegenover vreemden. Toch is ‘gevaarlijk’ een nogal geladen woord dat niet helemaal recht doet aan het karakter van de Rhodesian Ridgeback.

In mijn ervaring met dit ras heb ik gemerkt dat socialisatie en training cruciaal zijn om te zorgen dat Rhodesian Ridgebacks goedgedrag vertonen. Als ze vanaf jonge leeftijd goed gesocialiseerd worden met mensen en andere dieren, tonen ze zich vaak als loyale en liefdevolle gezinsleden. Het belangrijkste is echter dat elke hond uniek is; het label ‘gevaarlijk’ kan niet zomaar op elk individu binnen het ras geplakt worden.

Wat is een Rhodesian Ridgeback?

De Rhodesian Ridgeback is een hondenras dat oorspronkelijk uit Zuidelijk Afrika komt. Het meest onderscheidende kenmerk van deze hond is de ‘ridge’ of kam op zijn rug. Deze bestaat uit haar dat in de tegenovergestelde richting groeit ten opzichte van de rest van de vacht. De geschiedenis van het ras gaat terug tot de Khoikhoi-honden, die werden gekruist met Europese rassen door kolonisten in Zuid-Afrika.

Deze honden werden gefokt om veelzijdig te zijn: ze konden groot wild zoals leeuwen opsporen en bijstaan bij de jacht, maar ook het huis en erf bewaken. Hun veelzijdigheid maakt hen tot op heden nog steeds populaire gezelschapshonden. Ze staan bekend om hun intelligentie, kracht en snelheid.

Met een atletische bouw kunnen Rhodesian Ridgebacks tot wel 69 centimeter hoog worden en wegen tussen de 29 en 34 kilogram voor mannetjes, terwijl vrouwtjes iets kleiner blijven. Hun korte, glanzende vacht vereist minimale verzorging en kan variëren in kleur van licht tarwekleurig tot rood tarwekleurig.

 • Hoogte: Mannetjes 63-69 cm / Vrouwtjes 61-66 cm
 • Gewicht: Mannetjes 36-41 kg / Vrouwtjes 29-34 kg
 • Levensverwachting: Ongeveer 10 jaar

Rhodesian Ridgebacks hebben dagelijkse beweging nodig omdat ze energiek zijn. Ze staan bekend als loyaal aan hun familie maar kunnen terughoudend zijn tegenover vreemden waardoor socialisatie cruciaal is vanaf jonge leeftijd.

Hoewel ze soms als gevaarlijk worden beschouwd door hun grootte en kracht is dit meestal niet het geval wanneer ze goed getraind en gesocialiseerd zijn. Met consistentie in training tonen ze vaak een kalme en evenwichtige aard wat hen geweldige metgezellen maakt voor actieve gezinnen.

Geschiedenis en oorsprong van de Rhodesian Ridgeback

De Rhodesian Ridgeback is een uniek hondenras, dat zijn oorsprong vindt in Zuidelijk Afrika. Het meest onderscheidende kenmerk, de ‘ridge’ of kam op hun rug, is het resultaat van een selectieve fok door de Kolonisten die zich in de 18e eeuw vestigden in wat nu Zimbabwe heet. Deze kolonisten kwamen honden tegen met deze opvallende ridge, gefokt door de Khoikhoi stam, en waardeerden hun veelzijdige jachteigenschappen.

 • Oorspronkelijk werden deze honden ‘Leeuwhond’ genoemd omdat ze werden gebruikt om leeuwen op te sporen.
 • Ze waren ook bewakers van boerderijen en trouwe metgezellen voor hun eigenaren.

De Europese kolonisten kruisten deze inheemse ridged honden met verschillende rassen die zij meebrachten uit Europa, zoals de Mastiff, Greyhound en Bloedhond. Het doel was om een ras te creëren dat zowel snelheid als kracht had voor de jacht en tegelijkertijd goed kon functioneren als waakhond in het ruige Afrikaanse landschap.

Ras Eigenschap
Mastiff Kracht
Greyhound Snelheid
Bloedhond Spoorzoeken

Door deze mix ontstond uiteindelijk rond 1922 de standaard voor het ras dat we nu kennen als de Rhodesian Ridgeback. De rasstandaard werd vastgesteld door F.R. Barnes, in Bulawayo (Rhodesië), na vele jaren van selectief fokken.

Eén ding moet duidelijk zijn: hoewel ze bekend staan om hun moed en sommige mensen denken dat ze gevaarlijk kunnen zijn, werden Rhodesian Ridgebacks nooit getraind om leeuwen te doden. Hun taak was vooral het spoorzoeken en vasthouden van groot wild tot de jagers arriveerden.

Met hun atletische bouw, scherpe zintuigen en loyale karakter hebben Rhodesian Ridgebacks zich ontwikkeld tot populaire gezelschapsdieren overal ter wereld. Hun geschiedenis blijft een belangrijk onderdeel van wie zij zijn – onverschrokken maar toegewijd aan hun baasjes.

Uiterlijke kenmerken van de Rhodesian Ridgeback

De Rhodesian Ridgeback is een indrukwekkende verschijning met enkele unieke fysieke eigenschappen die het ras onmiddellijk herkenbaar maken. Het meest opvallende kenmerk is natuurlijk de ‘ridge’ of kam op hun rug, waar het ras zijn naam aan dankt. Deze streep haar groeit in tegengestelde richting van de rest van de vacht en loopt langs de wervelkolom.

 • Grootte: Een volwassen mannetje staat gemiddeld 63 tot 69 centimeter hoog, terwijl een vrouwtje iets kleiner blijft met een gemiddelde hoogte van 61 tot 66 centimeter.
 • Gewicht: Mannetjes wegen tussen de 36 en 41 kilogram, vrouwen zijn over het algemeen lichter met een gewicht dat varieert tussen 29 en 34 kilogram.

De vacht van deze honden is kort, dicht en glad aanliggend, wat bijdraagt aan hun gestroomlijnde uiterlijk. Qua kleur variëren ze voornamelijk binnen schakeringen van tarwekleur; dit kan variëren van licht tarwe tot rood tarwe.

Kenmerk Mannetje Vrouwtje
Hoogte (cm) 63 – 69 61 – 66
Gewicht (kg) 36 -41 29 -34
Vachtkleur Licht tot rood tarwe Licht tot rood tarwe

Hun atletische bouw wordt verder benadrukt door een brede borstkas en goed gespierde ledematen. De ogen zijn typisch donkerbruin of amberkleurig waardoor ze vaak een doordringende blik hebben. Hun oren hangen naar beneden langs hun hoofd wat bijdraagt aan hun statige uitstraling.

Naast deze fysieke trekken staan Rhodesian Ridgebacks bekend om hun behendigheid en snelheid. Oorspronkelijk gefokt voor de jacht in Afrikaanse savannes behouden ze nog steeds dat sterke, flexibele lichaam dat nodig was om groot wild zoals leeuwen te achtervolgen – vandaar ook wel eens bekend als ‘leeuwhond’. Hun geschiedenis als jachthond heeft hen eveneens voorzien van een uitzonderlijke moed die je zeker terugziet in hun zelfverzekerde houding.

Karakter en temperament van de Rhodesian Ridgeback

Rhodesian Ridgebacks staan bekend om hun waardige en evenwichtige karakter. Ze zijn oorspronkelijk gefokt in Zuidelijk Afrika om groot wild zoals leeuwen op afstand te houden, wat een duidelijke indicatie geeft van hun moed en kracht. Maar ondanks dat imposante verleden zijn het tegenwoordig vaak liefdevolle familiehonden.

 • Moedig en alert: Deze honden zijn niet snel bang en kunnen in onbekende situaties zeer beschermend optreden voor hun gezin.
 • Zelfstandig maar loyaal: Ze hebben een sterke wil, wat training soms uitdagend maakt, maar dit kenmerkt ook hun intense loyaliteit aan degenen die ze als ‘hun mensen’ beschouwen.

Hun intelligentie is een ander opvallend kenmerk. Rhodesian Ridgebacks leren snel, hoewel ze soms koppig kunnen lijken. Ze hebben consistente training nodig met een ervaren eigenaar die begrijpt hoe je met positieve bekrachtiging werkt.

Deze honden hebben veel ruimte en beweging nodig; zonder voldoende fysieke activiteiten kunnen ze rusteloos of destructief worden. Het is belangrijk om te weten dat:

 • Een grote tuin waar ze vrij kunnen rondlopen is ideaal voor deze atletische honden.
 • Dagelijkse lange wandelingen of runs helpen om hun energie kwijt te raken.

Hoewel Rhodesian Ridgebacks van nature gereserveerd kunnen zijn tegenover vreemden, ontwikkelen zij meestal geen agressief gedrag als zij goed gesocialiseerd worden vanaf jonge leeftijd. Met familieleden tonen ze vaak een verrassende zachtheid en zijn zelden overdreven dominant.

Tot slot, het idee dat deze honden inherent gevaarlijk zouden zijn, mist nuance. Zoals bij elk ras hangt veel af van de opvoeding, training en socialisatie die de hond heeft gekregen. Met de juiste aanpak kan een Rhodesian Ridgeback een trouwe vriend zijn die veiligheid biedt zonder agressiviteit.

Zijn Rhodesian Ridgebacks gevaarlijk?

Rhodesian Ridgebacks hebben een indrukwekkend voorkomen dat soms intimiderend over kan komen. Oorspronkelijk gefokt voor de jacht op groot wild zoals leeuwen, beschikken ze over een moedig en krachtig karakter. Dit maakt dat mensen zich afvragen of deze honden gevaarlijk zijn.

 • Aard van het beestje: Deze honden staan bekend om hun loyaliteit en beschermende aard naar hun eigenaren toe. Met een consequente en liefdevolle opvoeding tonen ze zelden agressie zonder provocatie.
 • Socialisatie is sleutel: Het is cruciaal dat Rhodesian Ridgebacks van jongs af aan goed gesocialiseerd worden met mensen en andere dieren. Een goed gesocialiseerde Ridgeback zal minder snel ongewenst gedrag vertonen.
 • Sterk leiderschap nodig: Ze hebben een eigenaar nodig die sterk in zijn schoenen staat. Iemand die de natuurlijke dominantie van de hond begrijpt en hiermee om weet te gaan.

Statistieken over bijtincidenten laten zien dat Rhodesian Ridgebacks niet significant vaker betrokken zijn bij incidenten dan andere rassen. Echter, door hun formaat kunnen eventuele incidenten ernstiger uitpakken.

Ras Bijtincidenten (jaarbasis) Ernst incident
Rhodesian Ridgeback Kleine aantallen Variabel
Overige medium rassen Vergelijkbaar Minder ernstig
Grote rassen algemeen Klein tot matig Ernstiger

Training speelt een essentiële rol in het voorkomen van agressief gedrag bij elke hond:

 • Regelmatige gehoorzaamheidstraining versterkt de band tussen eigenaar en hond.
 • Positieve bekrachtiging helpt om gewenst gedrag te stimuleren.

Het label ‘gevaarlijk’ hangt dus niet zozeer samen met het ras zelf, maar meer met factoren als opvoeding, training, socialisatie en het individuele temperament van de hond. Een verwaarloosde of slecht getrainde Rhodesian kan net als elke andere hond problematisch gedrag ontwikkelen. Daarentegen zal een goed verzorgde en getrainde Ridgeback vaak juist een loyale en vriendelijke gezinsgenoot blijken te zijn.

Conclusie

Zeggen dat de Rhodesian Ridgeback gevaarlijk is, doet geen recht aan het ras. Deze honden staan bekend om hun loyaliteit en intelligentie en zijn met de juiste training en socialisatie geweldige gezinsleden. Het is belangrijk te benadrukken dat elk individueel dier uniek is en dat gedrag sterk beïnvloed wordt door opvoeding, training en omstandigheden.

 • Loyaliteit: Ridgebacks hechten zich sterk aan hun familie.
 • Energie: Ze hebben veel beweging nodig waardoor ze minder geschikt zijn voor een passieve levensstijl.
 • Socialisatie: Vroege socialisatie is cruciaal voor een evenwichtig karakter.

Er bestaan veel misverstanden over dit ras. Hun grootte en kracht kunnen intimiderend overkomen, maar agressiviteit is niet kenmerkend voor de Rhodesian Ridgeback. Wel hebben ze een sterke wil en zijn ze zelfstandig, wat betekent dat consistente training vanaf jonge leeftijd essentieel is.

Hun jachtinstinct kan een uitdaging vormen als er kleine dieren in huis zijn. Toch kan ook dit met goede begeleiding vaak goed gaan. Het sleutelwoord hierbij is ‘management’; elke interactie tussen huisdieren moet verstandig worden gehanteerd.

Mijn advies luidt dus: beschouw de Rhodesian Ridgeback niet als inherent gevaarlijk, maar respecteer wel hun fysieke kracht en potentiële jachtdrift. Een toegewijde eigenaar die bereid is tijd te investeren in training en opvoeding zal merken dat deze majestueuze honden fantastische metgezellen kunnen zijn.