Ridgeback Pup Kiezen: Tips voor Jouw Ideale Vriend

Als je overweegt een Ridgeback pup in huis te nemen, sta je op het punt een avontuur aan te gaan met een van de meest intrigerende hondenrassen. Oorspronkelijk gefokt in Zuid-Afrika om leeuwen op afstand te houden, staat de Rhodesian Ridgeback bekend om zijn moed, atletisch vermogen en loyale karakter. Het is belangrijk om goed te begrijpen wat deze ras zo uniek maakt voordat je besluit er eentje aan te schaffen.

Het herkenbaarste kenmerk van een Ridgeback is de ‘ridge’, ofwel de streep haar die tegen de natuurlijke groeirichting in loopt langs hun rug. Dit onderscheidt hen niet alleen qua uiterlijk, maar symboliseert ook hun sterke en onafhankelijke geest. Als toekomstige eigenaar moet je bereid zijn tijd en energie te steken in hun training en socialisatie.

Ridgebacks hebben veel beweging nodig; ze zijn energiek en houden van lange wandelingen, rennen of spelen. Ze passen het best bij actieve gezinnen die hen kunnen voorzien van genoeg fysieke uitdagingen. Vergeet echter niet dat deze pups ook een zachte behandeling nodig hebben; consequente maar liefdevolle training helpt bij het vormen van een gehoorzame en evenwichtige volwassen hond.

Wat is een Ridgeback pup?

Een Ridgeback pup is een jonge hond van het ras Rhodesian Ridgeback. Dit unieke ras staat bekend om zijn atletische bouw, trouwe karakter en natuurlijk de opvallende ‘ridge’ of kam op hun rug. Deze streep haar groeit in tegengestelde richting van de rest van hun vacht. Oorspronkelijk komen ze uit Zuidelijk Afrika waar ze werden ingezet om leeuwen op afstand te houden tijdens de jacht.

Deze pups zijn energiek en intelligent, wat betekent dat ze veel beweging nodig hebben en graag mentaal uitgedaagd worden. Ze staan ook bekend om hun waakzaamheid en kunnen goede waakhonden zijn voor een gezin. Het socialiseren van Ridgeback pups is cruciaal omdat ze anders terughoudend of beschermend kunnen zijn tegenover vreemden.

 • Atletisch: Ze houden ervan om te rennen, spelen en verkennen.
 • Loyaal: Ze ontwikkelen een sterke band met hun familie.
 • Waakzaam: Goed als beschermer van het huis.

Ridgebacks hebben ook een kortharige vacht die relatief weinig onderhoud vraagt maar wel regelmatig geborsteld moet worden om dode haren te verwijderen. Hun kleur varieert meestal tussen licht tarwekleurig tot rood tarwekleurig.

Bij het overwegen van een Ridgeback pup is het belangrijk goed onderzoek te doen naar de fokker. Je wilt er zeker van zijn dat zij verantwoord fokken met aandacht voor gezondheid en temperament:

 • Gezondheidstests: Check of de ouders getest zijn op erfelijke aandoeningen.
 • Temperament: Vraag hoe de fokker het temperament bevordert.

Het adopteren of kopen van een Ridgeback pup brengt grote verantwoordelijkheid met zich mee, maar kan ook enorm belonend zijn als je bereid bent tijd en liefde in je nieuwe viervoeter te steken!

Kenmerken van een Ridgeback pup

De Rhodesian Ridgeback, vaak simpelweg ‘Ridgeback’ genoemd, is een opvallende verschijning. Deze honden zijn bekend om de kenmerkende ‘ridge’ of kam op hun rug, waar het ras zijn naam aan dankt. Deze kam is gevormd door haar dat in tegengestelde richting groeit ten opzichte van de rest van de vacht.

Ridgebacks zijn krachtige, atletische honden met veel energie en uithoudingsvermogen. Ze hebben een sterke wil en staan bekend om hun onafhankelijke aard. Dit maakt ze fantastisch voor ervaren eigenaars die weten hoe ze deze eigenschappen in goede banen kunnen leiden.

 • Grootte en gewicht: Als pups zijn ze al behoorlijk groot en sterk voor hun leeftijd en ze groeien uit tot indrukwekkende honden. Een volwassen mannetje kan tussen de 36 kg en 41 kg wegen, terwijl vrouwtjes iets lichter zijn.
Geslacht Gewicht (kg)
Mannetje 36 – 41
Vrouwtje 29 – 34

Hun vacht is kort, dicht en relatief onderhoudsarm. De kleur varieert meestal van licht tarwekleurig tot rood tarwekleurig. Opvallend is dat witte aftekeningen minimaal moeten zijn volgens de rasstandaarden.

Ridgeback pups tonen vaak al vroeg tekenen van een avontuurlijke geest en nieuwsgierigheid. Ze hebben veel mentale stimulatie nodig evenals regelmatige lichaamsbeweging om gelukkig te blijven. Hun intelligentie maakt hen snel lerend maar soms ook koppig; consequente training is cruciaal.

Deze honden waren oorspronkelijk gefokt voor het jagen op groot wild en beschermen van boerderijen in Zuid-Afrika wat betekent dat ze een natuurlijke waakzaamheid bezitten. Dit instinct kan zich uiten in terughoudendheid of wantrouwen tegenover vreemden waardoor socialisatie als pup essentieel is om hen te helpen ontwikkelen tot goed aangepaste volwassen honden.

Eigenaren dienen er rekening mee te houden dat Ridgebacks behoefte hebben aan ruimte; ze doen het niet goed in kleine woonruimtes zoals appartementen zonder toegang tot grote open ruimtes waarin ze vrij kunnen bewegen en spelen.

Het temperament kan per individu verschillen maar over het algemeen combineren Ridgebacks loyaliteit aan hun gezin met een zelfstandige persoonlijkheid wat hen zowel uitdagend als lonend maakt om mee te leven!

Tips voor het opvoeden van een Ridgeback pup

Een Ridgeback pup opvoeden kan een uitdagende maar belonende ervaring zijn. Deze honden staan bekend om hun intelligentie, onafhankelijkheid en sterke wil. Hier zijn enkele tips die je helpen bij het proces.

 • Wees consequent met de regels en routines. Dit helpt je pup te begrijpen wat er van hem verwacht wordt. Als hij bijvoorbeeld niet op de bank mag, zorg dan dat dit altijd geldt.
 • Socialisatie is cruciaal voor de ontwikkeling van je Ridgeback. Introduceer hem al vroeg aan verschillende mensen, dieren en omgevingen. Dit bouwt vertrouwen op en voorkomt gedragsproblemen in de toekomst.
 • Train met positieve bekrachtiging zoals lof of traktaties wanneer hij gewenst gedrag vertoont. Vermijd negatieve trainingsmethodes; deze kunnen leiden tot angst en agressie.
 • Bied voldoende lichaamsbeweging aan, want Ridgebacks hebben veel energie. Lange wandelingen, rennen of spelen in een veilige omgeving houdt ze gezond en gelukkig.
 • Stimuleer hun geest door trainingsoefeningen en puzzelspelletjes te gebruiken. Een verveelde Ridgeback kan destructief worden dus mentale stimulatie is net zo belangrijk als fysieke activiteit.

Door deze tips toe te passen, leg je een solide basis voor een goed opgevoede volwassen Rhodesian Ridgeback die zowel fysiek als mentaal sterk is!

Gezondheidsproblemen bij Ridgeback pups

Ridgebacks staan bekend om hun atletische bouw en kracht, maar zoals elke hondenras kunnen ze te maken krijgen met specifieke gezondheidsproblemen. Een veelvoorkomende aandoening bij Ridgeback pups is de Dermoid sinus, een soort cyste die al aanwezig kan zijn bij geboorte. Deze afwijking komt vooral voor bij dit ras en het is belangrijk dat fokkers hierop controleren.

 • Dermoid sinus: een buisvormige huidafwijking die infecties kan veroorzaken
 • Heupdysplasie: een misvorming van het heupgewricht dat pijnlijk kan zijn en bewegingsproblemen kan veroorzaken
 • Doofheid: sommige pups kunnen doof geboren worden of vroeg in het leven doof worden

Hoewel minder vaak, moeten eigenaren ook alert zijn op andere kwalen:

 • Hypothyreoïdie: een tekort aan schildklierhormonen wat invloed heeft op de stofwisseling
 • Elbow dysplasie: vergelijkbaar met heupdysplasie maar dan in de ellebogen

Het vermijden van overmatige gewichtstoename is cruciaal voor deze groeiende pups omdat dit extra stress op hun gewrichten legt wat weer leidt tot problemen zoals artritis op latere leeftijd. Pups hebben ook baat bij regelmatige controles door een dierenarts die gespecialiseerd is in grote rassen.

Een goede fokker zal potentiële kopers informeren over de gezondheidsgeschiedenis van de ouders en eventuele genetische tests die gedaan zijn. Dit helpt om het risico op erfelijke ziektes te verkleinen.

Hieronder volgt een tabel met de meest voorkomende aandoeningen bij Ridgeback pups:

Aandoening Symptomen Preventie/Treatment
Dermoid sinus Zwelling langs wervelkolom Operatieve verwijdering
Heupdysplasie Moeilijkheden met lopen/Opstaan Gewichtsbeheersing/Fysiotherapie
Doofheid Niet reageren op geluid Er bestaat geen preventie; accommodatie
Hypothyreoïdie Gewichtstoename/Lusteloosheid Medicatie
Elbow dysplasie Kreupelheid/Onwillig om te spelen Chirurgische ingrepen

Tenslotte, goede voeding speelt ook een sleutelrol in het bevorderen van een sterke gezondheid. Voedingssupplementen zoals glucosamine kunnen helpend zijn voor gewrichtsondersteuning terwijl Omega-vetzuren gunstig zijn voor zowel vacht als algemene welzijn.

Door bewust te blijven van deze mogelijke gezondheidsproblemen kun je als eigenaar snel handelen mochten er symptomen verschijnen en zo jouw Ridgeback pup alle kansen bieden op een lang en gelukkig leven.

Waar een Ridgeback pup kopen?

Als je overweegt een Ridgeback pup aan te schaffen, is het belangrijk dat je dit doet bij een betrouwbare fokker. Een goede fokker hecht veel waarde aan de gezondheid en het welzijn van de honden. Zij zullen niet alleen de ouderdieren screenen op erfelijke aandoeningen maar ook zorgen voor een goede socialisatie van de pups.

 • Zoek naar erkende fokkers die zijn aangesloten bij rasverenigingen zoals ‘De Rhodesian Ridgeback Club Nederland’ of ‘Belgische Rhodesian Ridgeback Club’.
 • Bezoek verschillende fokkers om een gevoel te krijgen bij hoe zij werken en hoe ze met hun dieren omgaan.
 • Vraag naar gezondheidscertificaten en testresultaten van zowel de puppy als zijn ouders.

Online platforms kunnen verleidelijk zijn door het gemak van browsen door beschikbare pups, maar wees voorzichtig met online marktplaatsen. Niet alle adverteerders hebben het beste voor met de dieren. Het is essentieel om persoonlijk kennismaking te regelen voordat je tot koop overgaat.

Bedenk dat prijzen kunnen variëren afhankelijk van stamboom en fokdoelen. Wees bereid om tussen 1000 tot 2000 euro uit te geven voor een goed gefokte Ridgeback pup.

Kostenaspect Prijsrange
Aanschafprijs €1000 – €2000
Eerste dierenartskosten €100 – €300
Benodigdheden eerste jaar €500 – €1000

Uiteraard gaat het niet alleen om kosten wanneer je besluit een Ridgeback in huis te nemen. Denk ook na over:

 • De tijd die je hebt voor opvoeding en training
 • Ruimte in huis en tuin
 • Bereidheid tot regelmatige lichaamsbeweging

Door grondig onderzoek naar deze aspecten kan ik garanderen dat jouw nieuwe viervoeter komt uit een liefdevolle en gezonde omgeving, wat cruciaal is voor jullie toekomstige samenwerking!

Conclusie

Nadat ik alles besproken heb over de ridgeback pup, is het duidelijk dat dit een zeer bijzonder en aantrekkelijk ras is. De keuze voor een ridgeback moet echter niet lichtvaardig genomen worden. Deze honden vereisen toewijding en een consequente opvoeding.

 • Het zijn loyale gezinsleden die met de juiste training fantastische metgezellen kunnen zijn.
 • Hun energieniveau is hoog, dus ze hebben veel beweging nodig.
 • Gezondheid is over het algemeen goed, maar let op erfelijke aandoeningen zoals heupdysplasie.

Voor potentiële eigenaren van ridgebacks is het belangrijk om te onthouden dat:

 1. Een puppycursus aanbevolen wordt voor socialisatie en basiscommando’s.
 2. Dagelijkse lange wandelingen of renpartijtjes noodzakelijk zijn om hun energie kwijt te raken.
 3. Regelmatige controles bij de dierenarts helpen om gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen.

Ik hoop dat mijn ervaringen en kennis die ik gedeeld heb in dit artikel jou helpen om een weloverwogen keuze te maken als je overweegt een ridgeback pup in je leven te verwelkomen. Vergeet niet dat deze prachtige honden tijd, geduld en liefde nodig hebben, maar de band die je ermee kunt opbouwen is absoluut de moeite waard.

Als laatste tip wil ik meegeven: onderzoek naar fokkers is essentieel; zorg ervoor dat ze betrouwbaar zijn en het welzijn van hun dieren vooropstellen. Met deze informatie ben je hopelijk goed voorbereid op wat er komt kijken bij het grootbrengen van een ridgeback pup tot een gelukkige en gezonde hond.