Shiba Inu Hond Kopen: De Ultieme Gids

Een Shiba Inu kopen is een beslissing die goed overwogen moet worden. Dit charmante ras, bekend om zijn vosachtige uitstraling en levendige karakter, heeft specifieke behoeften en vereist een betrokken baasje. Voordat je verliefd wordt op de schattige snoet van een Shiba Inu pup, is het belangrijk om te onderzoeken of deze hond past bij jouw levensstijl en woonsituatie.

Het begint allemaal met het vinden van een betrouwbare fokker. Betrouwbaarheid en transparantie zijn cruciaal wanneer je op zoek bent naar een gezonde Shiba Inu pup. Ik raad aan om referenties na te gaan, veel vragen te stellen over de ouderdieren en waar mogelijk, een bezoek te brengen aan de kennel.

Daarnaast moet je rekening houden met de kosten die gepaard gaan met het bezitten van een Shiba Inu. Niet alleen de aankoopprijs, maar ook dierenartskosten, voeding, training en verzorging kunnen optellen tot een aanzienlijk bedrag. Het is mijn advies om deze factoren zorgvuldig af te wegen voordat je tot aanschaf overgaat.

De geschiedenis van de Shiba Inu

De oorsprong van de Shiba Inu ligt in Japan, waar dit ras al eeuwenlang bekend is. Ze behoren tot een van de oudste en kleinste hondenrassen uit dat land. Hun naam ‘Shiba’ betekent letterlijk “klein” en ‘Inu’ betekent hond. Aanvankelijk werden ze gebruikt voor de jacht op klein wild en vogels in het bergachtige terrein.

 • Oude Geschiedenis: Archeologisch bewijs toont aan dat vergelijkbare honden 3000 jaar geleden al bij mensen leefden.
 • Moderne Geschiedenis: Tijdens de Tweede Wereldoorlog neigde het ras naar uitsterven, maar dankzij zorgvuldige fokprogramma’s werd de populatie hersteld.

Het karakteristieke uiterlijk van de Shiba Inu met hun spitse oren, gekrulde staart en expressieve gezicht maakt hen onderscheidend. Deze eigenschappen hebben doorheen generaties overleefd omdat ze goed aangepast zijn aan het ruwe klimaat en terrein van hun thuisland.

Door hun moedige aard werden deze honden hoog gewaardeerd door hun eigenaren. Dit temperament heeft ervoor gezorgd dat ze zelfs vandaag nog vaak worden ingezet als waakhond. Hun trouw en intelligentie maken ze ook uitstekende gezelschapshonden.

Tegenwoordig zijn Shiba Inus geliefd over heel de wereld, niet alleen in Japan. Ze hebben een sterke aanhang verworven en zijn populair geworden door internetmeme’s zoals ‘Doge’, wat nog meer interesse in het ras heeft gewekt.

Hun populariteit blijft groeien, mede door hun schoonheid, formaat en persoonlijkheid die goed past bij verschillende levensstijlen. Ook in Nederland zien we steeds meer liefhebbers die zich tot dit bijzondere ras wenden.

Kenmerken van de Shiba Inu

Shiba Inu’s zijn kleine, wendbare honden die oorspronkelijk gefokt werden voor de jacht in Japan. Ze staan bekend om hun vosachtige uiterlijk met scherpe trekken en rechtopstaande oren. Hun dubbele vacht is een ander kenmerkend aspect; deze biedt isolatie tegen zowel koude als warme weersomstandigheden. De kleuren variëren van rood, zwart en tan tot crème, hoewel de rode variant het meest voorkomt.

Deze honden hebben een zelfverzekerde en onafhankelijke aard. Het zijn sterke persoonlijkheden die soms koppig kunnen overkomen, maar met consistentie en geduld kun je veel bereiken in hun opvoeding. Ze tonen vaak veel loyaliteit naar hun baasje toe.

 • Gewicht: 6,3 – 10 kg
 • Hoogte: 34 – 41 cm
 • Levensduur: 12 – 15 jaar
Eigenschap Omschrijving
Lichaamsbouw Compact en goed gespierd
Vacht Dubbel, kort tot middellang haar
Kleur Rood meest voorkomend; ook zwart & tan, crème
Persoonlijkheid Onafhankelijk, intelligent

Hun bewegingsbehoeften zijn vrij hoog; dagelijkse wandelingen of speelsessies zijn nodig om ze fysiek en mentaal uitgedaagd te houden. Dit voorkomt verveling en mogelijke destructieve gedragingen die hieruit kunnen voortvloeien.

Een interessant feit is dat Shiba’s bekend staan om hun ‘Shiba scream’. Als ze ergens sterk tegen gekant zijn of zich oncomfortabel voelen kunnen ze een hard huilgeluid produceren wat nogal verrassend kan zijn als je het niet verwacht!

Als je overweegt een Shiba Inu aan te schaffen is het belangrijk goed onderzoek te doen naar hun karakteristieken om er zeker van te zijn dat deze matchen met jouw levensstijl. Hun temperament vereist namelijk een eigenaar die consequent is in de opvoeding en grenzen weet te stellen. Echter, als je dit begrijpt en respecteert krijg je er een loyale vriend voor terug die volop charme heeft!

Verzorging en voeding van de Shiba Inu

Bij het verzorgen van een Shiba Inu is het belangrijk aandacht te besteden aan hun vacht. Deze honden hebben een dubbele laag vacht die ervoor zorgt dat ze zowel in warme als koude klimaten comfortabel zijn. Tijdens de rui, die meestal twee keer per jaar plaatsvindt, kan deze vacht behoorlijk verharen. Regelmatig borstelen is dan essentieel om dode haren te verwijderen en de vacht mooi glanzend te houden.

 • Gebruik tijdens de rui een onderwolvork of herdershark.
 • Buiten de ruiperiodes volstaat wekelijks borstelen met een normale borstel.

Qua voeding heeft elke Shiba Inu individuele behoeften afhankelijk van leeftijd, activiteitsniveau en gezondheid. Het is van cruciaal belang dat hun dieet gebalanceerd is met de juiste hoeveelheid proteïnen, vetten, koolhydraten en essentiële vitamines en mineralen.

 • Kies voor hoogwaardige hondenvoer dat past bij hun levensfase.
 • Vermijd overvoeren om obesitas te voorkomen; gebruik liever maatbekers.

De bewegingsbehoefte van een Shiba kan niet onderschat worden; ze zijn energiek en speels. Ze hebben dagelijkse wandelingen nodig om hun mentale en fysieke gezondheid op peil te houden. Daarbij komen ook training en socialisatie kijken, wat helpt om gedragsproblemen te voorkomen.

 • Zorg voor minimaal één lange wandeling per dag.
 • Integreer speeltijd met puzzelspeelgoed voor mentale stimulatie.

Tandverzorging wordt vaak over het hoofd gezien maar is net zo belangrijk bij deze kleine viervoeters. Regelmatig tanden poetsen of speciale kauwsnacks kunnen helpen tandplak en tandsteen tegen te gaan.

Shiba’s staan bekend om hun eigenzinnige karakter dus consistentie in training is key. Ze reageren goed op positieve bekrachtigingstechnieken zoals beloningen en complimentjes.

Door al deze aspecten in balans te brengen geef je jouw Shiba Inu alles wat hij nodig heeft voor een lang, gelukkig en gezond leven!

Training van een Shiba Inu

Een Shiba Inu trainen vraagt om geduld en consistentie. Deze honden staan bekend om hun sterke wil en onafhankelijke karakter, wat de training uitdagend kan maken. Belangrijk is te starten met socialisatie op jonge leeftijd. Dit helpt je Shiba Inu vertrouwd te raken met verschillende mensen, dieren en situaties.

 • Socialisatie: Begin vroeg met het introduceren van nieuwe ervaringen.
 • Positieve versterking: Gebruik beloningen zoals snacks of speeltjes bij goed gedrag.
 • Geduld: Wees consistent zonder gefrustreerd te raken door hun koppigheid.

Shiba’s reageren goed op positieve versterkingstechnieken. Straffen werkt vaak averechts en kan leiden tot wantrouwen of angstige reacties. Het is essentieel dat je als eigenaar kalm en assertief blijft tijdens het trainingsproces.

 • Korte, gevarieerde trainingssessies: Voorkom verveling door de sessies leuk te houden.

Consistent zijn in commando’s en regels is cruciaal voor succesvolle training. Een Shiba Inu zal snel leren als hij begrijpt wat er van hem verwacht wordt.

Train ook de terugroepcommando’s grondig; deze honden hebben een sterke prooidrift en kunnen weglopen als ze iets interessants zien of ruiken.

Commando Aantal Herhalingen (Gemiddeld) Reactietijd
Zit 5 – 10 1-2 seconden
Blijf 10 – 15 3 seconden
Kom hier >20 Variabel

Omgaan met gedragsproblemen vereist soms professionele hulp. Als je merkt dat je Shiba Inu moeilijke gedragspatronen vertoont die niet verbeteren met basistraining, overweeg dan om een gecertificeerde trainer in te schakelen.

Het afronden van gehoorzaamheidscursussen kan enorm helpend zijn voor zowel jou als je Shiba Inu:

 • Gehoorzaamheidscursussen bieden gestructureerde training
 • Creëren kansen voor socialisatie
 • Versterken de band tussen jou en je huisdier

Ten slotte kunnen interactieve spellen zoals speurtochten helpend zijn om hun intelligentie uit te dagen terwijl ze getraind worden. Zoekspellen stimuleren bijvoorbeeld hun natuurlijke instinct om te jagen zonder dat dit tot ongewenst gedrag leidt buiten de spelsituaties.

Waar een Shiba Inu kopen?

Het vinden van de juiste plek om een Shiba Inu te kopen kan een uitdaging zijn. Je wilt zeker weten dat je jouw nieuwe viervoeter bij een betrouwbare fokker of adoptiecentrum haalt. Er zijn verschillende manieren waarop je aan een Shiba Inu kunt komen:

 • Erkende fokkers: Het is belangrijk dat je op zoek gaat naar erkende fokkers die bekend staan om hun ethische praktijken. Deze fokkers zorgen niet alleen voor de nodige medische checks, maar ze geven ook aandacht aan socialisatie en het welzijn van de puppy’s.
 • Adoptiecentra: Soms vind je Shiba Inus bij lokale asielen of specifieke reddingsorganisaties voor dit ras. Adopteren kan erg belonend zijn en geeft een hond die misschien geen makkelijke start heeft gehad, een tweede kans.
 • Online platforms: Tegenwoordig bieden diverse websites overzichten van beschikbare honden, inclusief Shiba Inus. Wees echter voorzichtig met online aankopen; niet alle platforms controleren hun adverteerders even grondig.

Voordat je besluit tot koop over te gaan, moet je wat huiswerk doen:

 • Verifieer de reputatie van de bron.
 • Vraag naar gezondheidsgegevens en stambomen.
 • Maak indien mogelijk persoonlijk kennis met de pup en zijn ouders.

Een verantwoorde keuze maken is essentieel als het gaat om het welzijn van jouw toekomstige huisdier. Hierbij speelt ook het voorkomen van impulsieve aankopen een grote rol – neem dus altijd voldoende tijd om te beslissen of jij en een Shiba Inu wel echt matchen.

Hieronder staat nog eens puntsgewijs waarop gelet moet worden:

 • Controle op erkenning en reputatie
 • Gezondheidscertificaten en vaccinatiestatus
 • Ontmoeting met de pup en ouderdieren

Door deze richtlijnen te volgen kun je ervoor zorgen dat jouw ervaring met het kopen van een Shiba Inu zo positief mogelijk zal zijn!

Conclusie

Het kopen van een Shiba Inu is een beslissing die goed overwogen moet worden. Deze honden staan bekend om hun onafhankelijke karakter en trouwe aard, maar ze hebben ook specifieke behoeften op het gebied van verzorging, training en socialisatie.

 • Een Shiba Inu vereist consistentie in de opvoeding om gedragsproblemen te voorkomen.
 • Ze zijn relatief gezond, maar enkele erfelijke aandoeningen moeten niet over het hoofd gezien worden.
 • De kosten voor aanschaf variëren sterk, afhankelijk van factoren zoals stamboom en fokker.

Hier zijn een paar kernpunten waar je aan moet denken:

 • Karakter: Shiba’s zijn intelligent en eigenwijs. Zorg dat je stevig in je schoenen staat als toekomstige eigenaar.
 • Verzorging: Hun vacht heeft regelmatig onderhoud nodig, vooral tijdens de ruiperiodes.
 • Sociale behoeftes: Hoewel soms terughoudend naar vreemden toe, hebben ze veel interactie met hun familie nodig.
 • Beweging: Dagelijkse wandelingen en spelletjes zorgen ervoor dat ze fysiek en mentaal gestimuleerd blijven.

Als je na al deze informatie nog steeds geïnteresseerd bent in het verwelkomen van een Shiba Inu in jouw leven, neem dan de tijd om een betrouwbare fokker te vinden. Let goed op signalen die wijzen op verantwoordelijk fokgedrag:

 • Transparantie over de gezondheid van de pups
 • Bereidheid om jou als potentiële eigenaar te screenen
 • Goede leefomstandigheden voor de honden

Door deze richtlijnen te volgen kan ik er zeker van zijn dat mijn advies waardevol is voor mensen die overwegen een Shiba Inu aan hun gezin toe te voegen. Vergeet niet dat elke hond uniek is met zijn eigen persoonlijkheid; wat voor één Shiba geldt, hoeft niet per se voor allemaal zo te zijn. Zoals bij elk huisdier is commitment essentieel – als je daar klaar voor bent, staat je mogelijk een geweldige nieuwe vriend te wachten!